EUR: 307,19 Ft
CHF: 286,20 Ft
2017. január 17., kedd
Antal, Antónia

Külföld

Bizonyított kapcsolat a brüsszeli és a párizsi terrorcselekmények között

Brüsszel, 2016. március 23.
Belga katonák és csomagellenőrzésre váró utasok a brüsszeli központi pályaudvaron 2016. március 23-án, egy nappal azután, hogy feltehetően az Iszlám Államhoz tartozó terroristák robbantásos merényleteket követtek el a belga fővárosban, amelyekben 34 ember életét vesztette, több mint kétszáz megsebesült. (MTI/AP/Valentin Bianchi)

Bizonyítékot nyert, hogy a keddi brüsszeli terrortámadás elkövetői között lévő testvérpár kapcsolatban volt a párizsi öngyilkos merénylőkkel – jelentette ki újságíróknak a belga szövetségi főügyész csütörtökön.

Frédéric Van Leeuw tájékoztatása szerint az el-Bakraoui testvérpár fiatalabb tagja, Khalid – aki a brüsszeli Maelbeek metróállomáson robbantotta fel magát egy szerelvényben – Ibrahim Maaroufi álnéven lakást bérelt a dél-belgiumi Charleroi-ban, amely otthont adott a szélsőséges iszlamista csoport tagjainak. A csoport tagjai között voltak azok is, akik novemberben, Párizsban követték a 130 áldozattal járó öngyilkos merényletsorozatot.

Ez a charleroi-i lakás volt az a hely, ahol a párizsi merényletekhez használt robbanószerkezeteket készítették – tette hozzá az ügyész.

A belga rendőrség tavaly december 9-én átkutatta a lakást, amelyet követően európai és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki el-Bakraoui ellen. Fotója és személyleírása megjelent az Interpol honlapján is – tájékoztatott Frédéric Van Leeuw.

A brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson elkövetett merényleteknek a legutóbbi információk szerint 31 halottja és 260 sebesültje van, utóbbiak között – külügyi közlés szerint – két magyar van.

Kapcsolódó Cikkek