2018. május 22., kedd
Júlia, Rita

Egyéb Tatabánya

Boldogságot visz az edzőerembe a világtalan Ádi

A ma már a Strongman-sorozatban a világ legerősebb emberei között küzdő Nagy Ákos súlyemelő most valami egészen másra vállalkozott. A Mindenki súlyt emel programban Matics Ádámot, egy világtalan sportolót kezdett súlyemelésben edzeni. Sikerrel.

Két csupa szív ember – egymás példaképei: Ádi és Ákos egymásba kapaszkodva érkeznek a Veres Győző súlyemelőterembe, a Tatabányai SC sportolóinak otthonába. Hatalmas sportolók edződtek itt: elég „csak” az olimpiai bajnok Földi Imre nevét kimondani, de itt volt Hanzlik János, a névadó Veres Győző, Stark András és Stark Tibor, a TSC utolsó sikerkorszakának legnagyobbjai.


Mostanában pedig ide jár Ádi is, akire nem sajnálkozással, hanem tisztelettel tekintenek, és amint megszólal, már érthető is a helyzet. Matics Ádám rendkívül optimista, humoros „kissrác”. A huszonhét éves fiú születése óta világtalan, de hozzáállása, viselkedése, kitartása sokak példája lehetne.

– Nem emlékszem, mikor voltam szomorú utoljára – mondja, majd közli: nem is érti, mi az a szomorúság. – A humor nagyon sok erőt tud adni az embernek. A vak emberek többsége nagyon magába van zárkózva, így én is azon dolgozom, hogy ezt a „bezártságot” enyhítsük. Sok olyan sportág van, amit tudnának űzni, de vagy az információhiány vagy a beletörődés akadályt jelent számukra. Én a lehető legboldogabb ember vagyok, hiszen lehet, hogy elvesztettem a látásomat, de sok barátom van, akit szerethetek, és ők viszontszeretnek. Lehet, hogy anyagilag szegény vagyok, de lelkileg nagyon gazdag, és többet tapasztalhatok az életből. Célom, hogy súlyemelőként kiléphessek a nemzetközi porondra, de a sorstársaimon, illetve a fogyatékkal élő embereken szeretnék segíteni. Örülök, hogy Ákost megismertem, hiszen egy csupa szív ember, akivel sportolhatok.


13_nagyakos01

Nagy Ákos egy véletlen folytán ismerte meg Ádámot. Azonnal barátok lettek, és az egykori junior súlyemelő-világbajnok komoly kihívást talált az öt hónapja kezdődött sztoriban.

– Amikor Ádi bejött hozzánk a budapesti Veres Győző Súlyemelő Akadémiára, azonnal feltűnt, hogy komoly sportoló lehet belőle – emlékezik Nagy Ákos. – Bár ebben nem volt tapasztalatunk, megtanítottuk Ádit súlyt emelni. A gyakorlatoknál végig fogni kellett kezében a „seprűnyelet”, amivel a gyakorlást megkezdtük, de most már az acélrudakat is úgy emeli a levegőbe, mintha erre született volna. Az az életerő, ami sugárzik ebből a srácból, példátlan. A kitartása, az akarata az épeknek is példát mutat. Amikor egy-egy nehezebb napunkon este hatkor vidáman, mosolyogva lejön hozzánk a terembe, valamennyien erőt merítünk belőle, pedig ő hajnali négykor kel, hogy elmehessen dolgozni, utána pedig velünk éli az életét. Ha ő boldog embernek érzi magát közöttünk, az nekünk is fontos, és akkor én is nagyon boldog vagyok.

Pócza Károly: Büszke vagyok Ákosra

Ákos éppen harminc esztendeje lépett be először a TSC súlyemelőtermébe – emlékezik Pócza Károly, Ákos egykori edzője, jó barátja. – Akkor a kis gömböc kisfiút három edző utasította el, mire édesapja lehozta hozzám. Elkezdtük a munkát, és egyfajta apa−gyerek kapcsolat alakult ki közöttünk, ami a mai napig tart. Persze hogy büszke voltam, amikor ’97-ben megnyerte a junior világbajnokságot, és boldog vagyok, hogy ilyen sportsikereket ér el most is. Most már ő is edző, és bízom a sikereiben, mert odaadó, jószívű ember, egy igazi példakép.

13_nagyakos02

Címkék

Kapcsolódó Cikkek