2018. január 17., szerda
Antal, Antónia

Külföld

Bulgária kötelezővé tenné a választási részvételt

Első olvasásban elfogadta a bolgár parlament csütörtökön a választási törvény módosítására irányuló javaslatot, amely kötelezővé tenné a választásokon való részvételt.

A Bojko Boriszov miniszterelnök vezette jobbközép kormány álláspontja szerint a kötelező részvétel mérsékelné a választási csalások veszélyét, és emelné a kelet-európai ország politikai intézményeibe vetett bizalom mértékét.


Az Európai Unió legszegényebb tagállamának számító Bulgáriában az elmúlt kevesebb mint három évben öt kormány működött. A legutóbbi, 2014-es parlamenti választásokon az elmúlt 25 évben a legalacsonyabb, 51 százalékos volt a részvételi arány.

A csütörtökön elfogadott törvénymódosító javaslat alapján azok, akik nem adják le voksaikat, 50 leva (közel 8000 forint) összegű pénzbírságra vagy szociális juttatásaik három hónapos elvonására számíthatnak.

A tervezetről, amelyet a képviselők 121-27 arányban szavaztak meg, március végén ismét állást kell foglalniuk a törvényhozóknak.

Bulgáriában októberben elnökválasztást rendeznek, az új parlament megválasztására pedig 2018-ban kerül sor.

2013-ban a kelet-európai országban hónapokig ezrek tiltakoztak a korrupció és szervezett bűnözés ellen. Az Európai Unió ugyancsak többször kifogást emelt az igazságszolgáltatás helyzete és a korrupció miatt, s ez hozzájárult ahhoz, hogy Bulgária és Románia nem válhatott a schengeni övezet tagjává.

Kapcsolódó Cikkek

  • Új hímtagot kap a péniszrákos ló

    Új hímtagot kap a péniszrákos ló

    A Bridgtonban élő póni olyan betegséggel küzd ami nagyon kevés fajtársát érinti. Richard a ló pénisze teljesen elrákosodott. Ahhoz, hogy megmentsék az állat életét online gyűjtésbe kezdtek gondozói, hogy elég pénzt szerezzenek az állat műtétjére, ami során új hímvesszőt kapna a beteg testrésze helyett.

  • Egyre több színész határolódik el Woody Allentől

    Egyre több színész határolódik el Woody Allentől

    Egyre több amerikai színész, többek közt Rebecca Hall, Greta Gerwig, Ellen Page, határolódik el Woody Allentől és legújabb filmjétől a rendező elleni évtizedekkel ezelőtti gyermekmolesztálási vádak felelevenítése nyomán.