EUR: 310,28 Ft
CHF: 258,66 Ft
2018. április 19., csütörtök
Emma

Külföld

Ciprus ellenzi az EU-török csatlakozási tárgyalások felgyorsítását

Ciprus ellenzi a török európai uniós csatlakozási tárgyalások felgyorsítását – közölte kedden az EU-tag ország elnökének szóvivője.

A csatlakozási tárgyalások az egyik központi eleme a migrációs válság megoldását célzó EU-török megállapodástervezetnek, amelynek főbb vonalairól az uniós vezetők és Törökország miniszterelnöke elvi megállapodásra jutottak keddre virradóra befejeződött tárgyalásaikon.


“Tekintettel Törökország kérésére, hogy az EU nyissa meg azokat a tárgyalási fejezeteket, amelyeknek befagyasztását a Ciprusi Köztársaság érte el… az elnök megerősítette azt a határozott álláspontját, hogy bármely fejezet megnyitása csak akkor lehetséges, ha Törökország teljesíti kötelezettségeit” – közölte Nikosz Hrisztodoulidész szóvivő.

A ciprusi kormány ahhoz a feltételhez köti a csatlakozási tárgyalások folytatását, hogy Törökország ismerje el a Ciprusi Köztársaságot önálló államként és nyissa meg a török kikötőket és repülőtereket a ciprusi hajók, illetve repülőgépek előtt.


Törökország uniós csatlakozási folyamata részben a kettéosztott Ciprus problémája miatt halad rendkívül lassan. Az EU-tag Ciprus északi része 1974 óta török megszállás alatt áll, s Törökország nem ismeri el államként az EU-tag Ciprusi Köztársaságot. A sziget törökök lakta részén alakult államalakulatot, az Észak-ciprusi Köztársaságot viszont csak Ankara ismeri el. Az EU-török csatlakozási tárgyalások több mint 30 fejezetéből eddig mindössze egyet zártak le.

A körvonalazódó menekültügyi megállapodás értelmében Ankara további pénzügyi támogatást kér az Európai Uniótól az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására, továbbá újabb öt fejezet megnyitását az uniós csatlakozási tárgyalásokon, valamint azt, hogy legkésőbb június végéig töröljék el az uniós vízumkötelezettségét a török állampolgárokkal szemben. A törökök ezért cserébe visszafogadnák az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét. Az EU-nak viszont minden egyes visszafogadott szíriai állampolgárért cserébe be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból.

Az uniós vezetők a jövő heti EU-csúcson tovább folytatják a tárgyalást az Ahmet Davutoglu török kormányfő által a hétfői csúcson váratlanul előterjesztett javaslat részleteiről.

Kapcsolódó Cikkek

 • Így szólítják Kim Dzsong Un feleségét

  Így szólítják Kim Dzsong Un feleségét

  A hivatalos észak-koreai média újabban “tisztelt first ladynek” szólítja Kim Dzsong Un észak-koreai vezető feleségét, Zsi Szol Dzut, megfigyelők pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy ez cím több mint negyven éve nem volt használatban az országban – írta csütörtökön a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

 • Még több migránst erőltetne Brüsszel Európára

  Még több migránst erőltetne Brüsszel Európára

  Németország szolidaritásának köszönhetően a várakozásokat meghaladó számban érkezhetnek afrikai és közel-keleti menekültek az Európai Unióba (EU) az Európai Bizottság áttelepítési programja révén – mondta a brüsszeli bizottság migrációs ügyekért felelős tagja egy csütörtöki német lapinterjúban.

 • Soros fia és párja is Budapestre jönnek

  Soros fia és párja is Budapestre jönnek

  Soros György képtelen belenyugodni a választási vereségbe, nem adja fel a migránsok betelepítésének tervét. A hét elején Brüsszelbe ment, hogy ismét onnan támadja Magyarországot.