EUR: 304,85 Ft
CHF: 276,62 Ft
2017. július 24., hétfő
Kinga, Kincső

Külföld

Ciprus ellenzi az EU-török csatlakozási tárgyalások felgyorsítását

Ciprus ellenzi a török európai uniós csatlakozási tárgyalások felgyorsítását – közölte kedden az EU-tag ország elnökének szóvivője.

A csatlakozási tárgyalások az egyik központi eleme a migrációs válság megoldását célzó EU-török megállapodástervezetnek, amelynek főbb vonalairól az uniós vezetők és Törökország miniszterelnöke elvi megállapodásra jutottak keddre virradóra befejeződött tárgyalásaikon.

“Tekintettel Törökország kérésére, hogy az EU nyissa meg azokat a tárgyalási fejezeteket, amelyeknek befagyasztását a Ciprusi Köztársaság érte el… az elnök megerősítette azt a határozott álláspontját, hogy bármely fejezet megnyitása csak akkor lehetséges, ha Törökország teljesíti kötelezettségeit” – közölte Nikosz Hrisztodoulidész szóvivő.

A ciprusi kormány ahhoz a feltételhez köti a csatlakozási tárgyalások folytatását, hogy Törökország ismerje el a Ciprusi Köztársaságot önálló államként és nyissa meg a török kikötőket és repülőtereket a ciprusi hajók, illetve repülőgépek előtt.

Törökország uniós csatlakozási folyamata részben a kettéosztott Ciprus problémája miatt halad rendkívül lassan. Az EU-tag Ciprus északi része 1974 óta török megszállás alatt áll, s Törökország nem ismeri el államként az EU-tag Ciprusi Köztársaságot. A sziget törökök lakta részén alakult államalakulatot, az Észak-ciprusi Köztársaságot viszont csak Ankara ismeri el. Az EU-török csatlakozási tárgyalások több mint 30 fejezetéből eddig mindössze egyet zártak le.

A körvonalazódó menekültügyi megállapodás értelmében Ankara további pénzügyi támogatást kér az Európai Uniótól az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására, továbbá újabb öt fejezet megnyitását az uniós csatlakozási tárgyalásokon, valamint azt, hogy legkésőbb június végéig töröljék el az uniós vízumkötelezettségét a török állampolgárokkal szemben. A törökök ezért cserébe visszafogadnák az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét. Az EU-nak viszont minden egyes visszafogadott szíriai állampolgárért cserébe be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból.

Az uniós vezetők a jövő heti EU-csúcson tovább folytatják a tárgyalást az Ahmet Davutoglu török kormányfő által a hétfői csúcson váratlanul előterjesztett javaslat részleteiről.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ausztrália visszatáncolt a menekültek befogadásától

    Ausztrália visszatáncolt a menekültek befogadásától

    Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) hétfőn azzal vádolta meg Ausztráliát, hogy visszatáncolt attól az egyezségtől, amelynek értelmében közel kétezer menedékkérőt fogadott volna be azok közül, akiket Pápua Új-Guineán, illetve Naurun fenntartott táboraiban szállásolt el, a canberrai kormány szerint azonban ilyen megállapodás soha nem létezett.

  • Nyolc évvel a gyógyszeres kezelés abbahagyása után is tünetmentes egy HIV-fertőzötten született kislány

    Nyolc évvel a gyógyszeres kezelés abbahagyása után is tünetmentes egy HIV-fertőzötten született kislány

    Több mint nyolc évvel a gyógyszeres kezelés abbahagyása után is tünetmentes egy HIV-fertőzötten született dél-afrikai kislány, akinél annak idején kéthónapos korban kezdték meg és negyven héttel később már abba is hagyták az erőteljes kezelést – számoltak be a kutatók a hétvégén Párizsban megkezdődött AIDS-konferencián, rámutatva, hogy az eredmények újabb bizonyítékul szolgálnak arra, hogy a nagyon korai gyógyszeres kezeléssel bizonyos esetekben visszafordítható a HIV-fertőzöttség.