EUR: 309,21 Ft
CHF: 288,24 Ft
2017. január 23., hétfő
Rajmund, Zelma

Külföld

Clinton és Trump az élen, Rubio kiszállt a küzdelemből

Des Moines, 2016. február 1.
A Demokrata Párt 2016-os elnökjelöltségére pályázó Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter az Iowa állambeli Des Moines-ban 2016. február 1-jén, az államban kezdődő első hivatalos jelölőgyűlés napján. (MTI/AP/Andrew Harnik)

Az előrejelzéseket igazolják az öt amerikai szövetségi államban kedden megtartott előválasztások első részeredményei. A demokrata pártiaknál Hillary Clinton nagyon közel került az elnökjelöltséghez, a republikánusoknál pedig Marco Rubio floridai szenátor felfüggesztette a kampányát.

Az öt államban megtartott előválasztáson Hillary Clinton nagy arányú győzelmet aratott, Ohióban, Észak-Karolinában és Floridában biztosan ő győzött, előnye immár behozhatatlan. Az öt szövetségi államban 691 delegátusról döntöttek, Clintonnak jelenleg 1410 delegátusa van, míg vetélytársának, Bernie Sanders vermonti szenátornak csak 653. Az elnökjelöltséghez 2383 delegátust kell megnyerni. A volt külügyminiszter Floridában, támogatói körében ünnepelte a győzelmet, s Miamiban berendezett választási főhadiszállásán egységre szólította fel a Demokrata Pártot.

A republikánus elnökjelölt-aspiránsok párharcában Ohio államban az ottani kormányzó, John Kasich győzött, a többi szövetségi államban, az első részeredmények alapján Donald Trump New York-i üzletember vezet. Marco Rubio floridai szenátornak nem sikerült otthonában, Floridában nyernie, ezért már be is jelentette, hogy felfüggeszti a kampányát, és kiszáll az elnökjelöltségért folytatott küzdelemből.

Kapcsolódó Cikkek