EUR: 309,43 Ft
CHF: 288,22 Ft
2017. január 23., hétfő
Rajmund, Zelma

Külföld

Clinton és Trump dominált a szuperkedden

Columbus, 2016. március 1.
A republikánusok elnökjelöltségért küzdő Donald Trump üzletember autogramjával lát el egy sapkát támogatói körében az előválasztási folyamat legfontosabb fordulója, az úgynevezett "szuperkeddi" voksolás kezdetén a Port-Columbus nemzetközi repülőtéren tartott kampányrendezvényen, az Ohio állambeli Columbusban 2016. március 1-jén. A "szuperkedden" az Egyesült Államok 13 szövetségi államában és Amerikai Szamoán tartanak jelölőgyűlést vagy előválasztást. (MTI/AP/John Minchillo)

A demokratáknál Hillary Clinton, a republikánusoknál Donald Trump nyert az amerikai előválasztási folyamatban az úgynevezett szuperkedden szavazó államok közül abban a háromban, ahol helyi idő szerint kedd este hétkor véget ért a szavazás.

A CNN hírtelevízió által közölt első exit poll adatok szerint a demokraták körében Georgiában és Virginiában Hillary Clinton, Vermontban viszont az ottani szenátor, Bernie Sanders győzedelmeskedhet. A csatorna becslése szerint a republikánus előválasztáson Georgiában és Virginiában is Donald Trump fog győzni, Vermontban pedig az élen áll John Kasich ohiói kormányzóval együtt.

A “szuperkedden” ezúttal 13 államban tartanak előválasztást. A demokraták esetében a párt elnökjelöltségének megszerzéséhez szükséges támogatás legfeljebb valamivel több mint harmadát söpörhetik be a jelöltségre pályázók. A republikánus párt esetében viszont a küldöttek csaknem felének szavazata eldől.

Kapcsolódó Cikkek