EUR: 310,50 Ft
CHF: 259,21 Ft
2018. április 20., péntek
Tivadar

Külföld

Egy évig volt az űrben a két asztronauta

Csaknem egyévi űrbéli tartózkodás után tért vissza a Földre szerda reggel Scott Kelly amerikai és Mihail Kornyijenko orosz űrhajós. A Szojuz űrhajó – amellyel velük együtt visszatért Szergej Volkov orosz asztronauta is – közép-európai idő szerint fél hatkor szállt le a Kazahsztánban.

Amerikai űrhajós korábban még soha nem töltött ilyen hosszú időt az űrben. A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) töltött 340 nap alatt a most 52 éves Kelly és az 55 éves Kornyijenko mintegy 200 millió kilométernyi távolságot repült a Föld körül (ez 5440 földkerülést jelent). A náluk körülbelül 10 évvel fiatalabb Volkov hat hónapig volt az ISS-en, ami az űrhajósok missziójának szokásos időtartama.


Dzsezkazgan, 2016. március 2. Mihail Kornyijenko orosz űrhajós és honfitársa, Szergej Volkov, valamint Scott Kelly amerikai űrhajós (b-j), miután a Szojuz TMA-18M orosz űrhajó leszállóegységével földet ért a kazahsztáni Dzsezkazgan térségében 2016. március 2-án. Kelly és Kornyijenko egyévi űrbéli tartózkodás után, harmadik társuk, hat hónap után tért vissza a Nemzetközi Űrállomásról. (MTI/EPA/NASA/Bill Ingals)

Dzsezkazgan, 2016. március 2.
Mihail Kornyijenko orosz űrhajós és honfitársa, Szergej Volkov, valamint Scott Kelly amerikai űrhajós (b-j), miután a Szojuz TMA-18M orosz űrhajó leszállóegységével földet ért a kazahsztáni Dzsezkazgan térségében 2016. március 2-án. Kelly és Kornyijenko egyévi űrbéli tartózkodás után, harmadik társuk, hat hónap után tért vissza a Nemzetközi Űrállomásról. (MTI/EPA/NASA/Bill Ingals)

A Földet érés után az űrhajósokon még számos orvosi vizsgálatot végeznek el, amint az elmúlt egy évben is sok egészségügyi állapotfelmérésnek vetették őket alá. Az amerikai űrhajózási és űrkutatási hivatal (NASA) szeretne többet tudni az emberi szervezet tűrőképességének határairól, mert egy még hosszabb feladatra készül: a Marsra akar embert küldeni.

Kapcsolódó Cikkek