EUR: 308,90 Ft
CHF: 288,02 Ft
2017. január 20., péntek
Fábián, Sebestyén

Külföld

Egyre szörnyűbbek a zikavírus tünetei

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint egyre több a bizonyíték a zikaláz és a kóros kisfejűség (mikrokefália) ok-okozati összefüggésére, ezért a helyzetre továbbra is nemzetközi szintű egészségügyi vészhelyzetként kell tekinteni.

A WHO egyik tudományos csoportjának kedd esti közleménye szerint értékelték a legfrissebb tanulmányokat a zika és a kisfejűség, valamint a magzat másféle rendellenességei kapcsán. “A több országban folyó kutatások határozottan azt sugallják, hogy a vírus terjedése szexuális úton szélesebb körű, mint ahogy azt korábban gondolták” – mondta genfi sajtótájékoztatóján Margaret Chan, a szervezet főigazgatója.

A következtetéseket levonva a szakértők figyelmeztettek, hogy a zika előfordulási területén az egészségügyi hatóságoknak fel kell készülniük a veleszületett rendellenességek számának növekedésére.

David Heymann, a csoport elnöke azt mondta, hogy “amit most Brazíliában látunk, az megjelenhet Kolumbiában és más országokban is, ami nagyon aggasztó”.

A várandós nőknek azt tanácsolják, hogy ne utazzanak a fertőzött területre. Mások esetében nem szükségesek az utazási korlátozások, és a kereskedelmet sem kell visszafogni ezen országokkal.

Margaret Chan kérte, hogy a kormányok fogadjanak el komoly közegészségügyi intézkedéseket a zika terjedésének lefékezésére, nem várva meg, hogy tudományosan bebizonyosodjék a kapcsolata a magzati rendellenességekkel.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Előzetesbe kerültek a korrupt Arad megyei határrendészek

    Előzetesbe kerültek a korrupt Arad megyei határrendészek

    A Temes megyei törvényszék korrupció gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezte csütörtök este a Gyula-Varsánd határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő román határrendészek egyik váltásvezetőjét, és házi őrizetet rendelt el további 17 határrendész ellen, akik a magyar-román határ Arad megyei átkelőhelyein teljesítettek szolgálatot.