EUR: 313,00 Ft
CHF: 261,52 Ft
2018. április 26., csütörtök
Ervin

Külföld

Elbukott a kábítószerek elleni harc?

A kormányoknak világszerte dekriminalizálniuk kellene a kábítószerrel való kisebb visszaéléseket, mivel a jelenleg mérvadó tilalmi stratégia káros a közegészségre – hangsúlyozta jelentésében a The Lancet brit orvosi folyóirat és a Johns Hopkins Egyetem vezette, nemzetközi szakemberekből álló bizottság.

Portugália és Csehország évekkel ezelőtt dekriminalizálta a kisebb drogvétségeket. Példájuk azt mutatja, hogy a nem erőszakos visszaélések, vagyis a kábítószer-birtoklás és kis mennyiség értékesítésének dekriminalizációja egyértelmű közegészségügyi előnyökkel jár a jelentés szerint.


Az említett országok drogpolitikája költségcsökkenéshez vezetett és nem növelte a droghasználat problémáját – írták a szakemberek.

A kábítószerek tiltására, a használók bebörtönzésére és a drogkereskedelmet irányító kartellek elleni harcra épülő több évtizedes stratégiákat egyre több kritika éri az utóbbi években.

A jelentés szerzői bizonyítékokon alapuló megközelítést javasolnak, amely a kábítószerrel összefüggő erőszak és egészségi kockázatok – többek között a tűmegosztással terjedő HIV-fertőzés és hepatitisz – minimalizálásával törekszik a károk enyhítésére.

A szakértők konklúziója szerint a tiltásra és elnyomásra épülő kábítószer-ellenes stratégiák nem működnek. Mint fogalmaztak, a bizonyítékok azt sugallják, hogy ezek közvetett vagy közvetlen módon hozzájárulnak egyebek között a halálos kimenetelű erőszakos esetekhez, a fertőző betegségek terjedéséhez, a diszkriminációhoz és a túladagoláshoz.

Az ENSZ Közgyűlése – 1998 óta először – egy speciális ülésen fog tárgyali világ drogproblémáiról április 19. és 21. között New Yorkban.

Kapcsolódó Cikkek

  • Orgia közben csapott le a rendőrség

    Orgia közben csapott le a rendőrség

    Thaiföldön virágzik a szexturizmus. Nincs olyan perverz kívánság, amit az erre kihegyezett üzletág ne tudna kielégíteni. A napokban azonban a Ban Tulip Hotelben Dél-Pattayán több, mint 20 embert állítottak elő, amikor egy kemény orgiát szakítottak félbe az egyenruhások.

  • A nap képe: Világjáró vizsla

    A nap képe: Világjáró vizsla

    Bemutatjuk Whiskyt, a négyéves vadászebet, aki gazdájával már szinte az egész világ összes mesebeli táját bejárta. Gazdája, Adele imádja a természetet, így nem csoda, hogy hűséges társával, a magyar vizslával egyre több lélegzetelállító helyre igyekeznek eljutni.