EUR: 322,18 Ft
CHF: 279,42 Ft
2018. június 20., szerda
Rafael

Külföld

Elkaszálta a brit parlament a vasárnapi nyitva tartást

Elvetette a brit parlament azt a kormányzati törvénymódosítási tervezetet, amely központi jogszabályi korlátozás helyett a helyi önkormányzatokra bízta volna a boltok vasárnapi nyitva tartásának szabályozását.

A módosítás tervét George Osborne pénzügyminiszter jelentette be egy éve, a jelenlegi pénzügyi év költségvetését ismertetve, azzal az indokkal, hogy a helyhatóságok jobban átlátják a helyi közösségek vásárlási igényeit, és ennek megfelelően – ha erre szükség van – enyhíthetnek a jelenlegi korlátozásokon.


A vasárnapi nyitva tartásról 1994-ben hozott, Angliára és Walesre kiterjedő törvény értelmében a 306 négyzetyard – vagyis körülbelül 280 négyzetméter – alapterületű és ennél nagyobb áruházak vasárnaponként legfeljebb hat órán át tarthatnak folyamatosan nyitva a délelőtt 10 és este 6 óra közötti időszakban. Ez az alapterület-meghatározás azt jelenti, hogy a korlátozás gyakorlatilag az összes angol és walesi szupermarketre és nagyobb áruházra érvényes.

Skóciában ezt a szabályozást régen feloldották, ott a boltok maguk határozzák meg vasárnapi nyitvatartási idejüket.


A törvény 1994-es elfogadása előtt a brit nagyáruházak egyáltalán nem nyithattak ki vasárnap, csak olyan szakosodott üzletek árusíthattak, mint például a gyógyszertárak.

A kormányzati javaslat a jelenlegi törvényi korlátozást is megszüntette volna, azzal, hogy a helyi önkormányzatok illetékességébe utalta volna a vasárnapi árusítás szabályozását.

A módosító tervezet azonban még a kormányzó Konzervatív Párton belül is népszerűtlen volt, a két legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt és a Skót Nemzeti Párt (SNP) pedig mereven elvetette a kormány előterjesztését. Végül a Labour és az SNP alsóházi frakciója, valamint 27 konzervatív – vagyis kormánypárti – képviselő alkalmi szövetséget alkotva, együttes erővel leszavazta a szerdán késő este megtartott voksoláson a módosítási javaslatot, kínos vereséget mérve a kormányra.

A kabinet ezután hivatalosan vissza is vonta a kezdeményezést.

A szavazás előtti háromórás vitában a tervezetet ellenző alsóházi képviselők rendre azzal érveltek, hogy a korlátozás enyhítését a kormány nem támasztotta alá megfelelő gazdasági érvekkel, és a módosítást a bolti dolgozók érdekképviseletei, valamint az egyházak is ellenzik.

A brit kisáruházak szövetsége szerda esti nyilatkozatában “nagy győzelemnek” nevezte az alsóházi szavazás eredményét. A nyilatkozat szerint a kormány nem készített előzetes hatásvizsgálatot, és a jelenlegi szabályozási rendszer egyébként is olyan megfelelő kompromisszum, amely lehetővé teszi a családoknak, hogy együtt töltsék a vasárnapot, emellett komoly támogatást jelent a helyi közösségekben működő kis üzletek fennmaradásához is.

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: Égimeszelő

  A nap képe: Égimeszelő

  Az indiai Jagdeep Singh soha nem gondolta, hogy magassága miatt egyszer ekkora hírnévre fog szert tenni. A helyi rendőrség járőre egészen pontosan 2 méter és 28 centiméter magas, ezzel az eredménnyel pedig elnyerte a világ legmagasabb rendőre címet.

 • Rendőrségen reklamált a rossz drog miatt

  Rendőrségen reklamált a rossz drog miatt

  Douglas Peter Kelly azért fordult a rendőrséghez, mert úgy érezte, dílere átverte. A férfi azt állította, hogy nem kristálymethet kapott a pénzéért, hanem speedet, amitől rosszul is lett.

 • Szijjártó: Az erős EU csakis erős tagállamokra épülhet

  Szijjártó: Az erős EU csakis erős tagállamokra épülhet

  Erős Európai Unió csakis erős, versenyképes tagállamokra épülhet – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Stockholmban a visegrádi országok és a nyolc észak-európai, illetve balti államból álló (NB8) országcsoport külügyminiszteri ülésének sajtótájékoztatóján.