EUR: 308,82 Ft
CHF: 288,65 Ft
2017. március 28., kedd
Gedeon, Johanna

Belföld

Elkezdődhet az egyeztetés az állatkínzás szabályozásáról

Az Igazságügyi Minisztérium (IM) néhány héten belül szeretné megkezdeni az egyeztetést az állatvédelmi szervezetekkel az állatkínzással összefüggő szabályozásról – hangsúlyozta a tárca parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.

Völner Pál felidézte, hogy a büntető törvénykönyv legutóbbi szigorítása az állatkínzásért kiszabható büntetési tételeket is érintette. Alapesetben két év, minősített esetben három év szabadságvesztés is kiszabható. Az államtitkár megjegyezte, hogy az új szabályozásnál évekig tarthat, amíg azt sikerül átültetni a joggyakorlatba.

Az IM államtitkára szerint a témában az állatvédők illetékesek, ezért velük együtt szeretnék megtárgyalni, hogy a büntetések mértéke nem elegendő vagy csak a bírói joggyakorlatban nem érvényesült még kellőképpen a szigorítás, esetleg az állatvédelmi törvény szabályozásában van szükség pontosabb definíciókra. Számtalan terület van, amit meg kell vitatni, de mindehhez “higgadt párbeszédre van szükség” – fogalmazott.

Völner Pál azt mondta: mostanáig 122 állatvédelemmel foglalkozó szervezetet mértek fel. Az államtitkár szerint néhány hétig vagy hónapig tarthatnak a konzultációk. Azok lezárultával, ha szükséges, akár az idén megszülethet a szabályozás módosítása.

Völner Pál keddi budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: kiemelt cél, hogy az állatok megfelelő védelemben részesüljenek. Előrevetítette: a tárca tanulmányozza a bírói, valamint az európai jogszabályalkotási gyakorlatot is. Arról is beszélt, hogy áttekintik az állatok védelméről és a megfelelő bánásmódról szóló törvényi szabályozást is, hogy az ott rögzítettek pontosításra szorulnak-e. Külön megemlítette, hogy a megelőzésre is nagy hangsúlyt akarnak fektetni, a nevelés és oktatás szerepének erősítését nevezte szükségesnek az iskolákban és civil szervezetek útján egyaránt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bánki: Demszky több kérdésben is “lebukott”

  Bánki: Demszky több kérdésben is “lebukott”

  Demszky Gábor volt főpolgármester több kérdésben is “lebukott” a 4-es metró beruházása ügyében – mondta az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke a testület keddi ülését követően.

 • Illegális fogadóiroda működött II. kerületben

  Illegális fogadóiroda működött II. kerületben

  Illegális fogadóiroda működött Budapest II. kerületében egy Bimbó úti házban, a rendőrség tiltott szerencsejátékot szervezése gyanúja és személyi szabadság megsértése miatt nyomoz – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján kedden.

 • Uniós biztos: a migráció és a biztonság ma már globális kihívás

  Uniós biztos: a migráció és a biztonság ma már globális kihívás

  A migráció és a biztonság ma már nem európai, hanem globális kihívásnak tekinthető, egyetlen ország sem tud egyedül megküzdeni ezekkel a kérdésekkel – mondta Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs ügyekért, uniós belügyekért és uniós polgárságért felelős biztosa keddi sajtótájékoztatóján Budapesten.

 • Csomós Mari nem számított a Nemzet Színésze címre

  Csomós Mari nem számított a Nemzet Színésze címre

  Csomós Marit meglepetésként érte a hír, hogy őt választották a nemzet színészének. Mint a Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes művész az MTI-nek elmondta, hatalmas megtiszteltetés számára az elismerés.