EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 22., szombat
Előd

Belföld

Elkezdődhet az egyeztetés az állatkínzás szabályozásáról

Az Igazságügyi Minisztérium (IM) néhány héten belül szeretné megkezdeni az egyeztetést az állatvédelmi szervezetekkel az állatkínzással összefüggő szabályozásról – hangsúlyozta a tárca parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.

Völner Pál felidézte, hogy a büntető törvénykönyv legutóbbi szigorítása az állatkínzásért kiszabható büntetési tételeket is érintette. Alapesetben két év, minősített esetben három év szabadságvesztés is kiszabható. Az államtitkár megjegyezte, hogy az új szabályozásnál évekig tarthat, amíg azt sikerül átültetni a joggyakorlatba.

Az IM államtitkára szerint a témában az állatvédők illetékesek, ezért velük együtt szeretnék megtárgyalni, hogy a büntetések mértéke nem elegendő vagy csak a bírói joggyakorlatban nem érvényesült még kellőképpen a szigorítás, esetleg az állatvédelmi törvény szabályozásában van szükség pontosabb definíciókra. Számtalan terület van, amit meg kell vitatni, de mindehhez “higgadt párbeszédre van szükség” – fogalmazott.

Völner Pál azt mondta: mostanáig 122 állatvédelemmel foglalkozó szervezetet mértek fel. Az államtitkár szerint néhány hétig vagy hónapig tarthatnak a konzultációk. Azok lezárultával, ha szükséges, akár az idén megszülethet a szabályozás módosítása.

Völner Pál keddi budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: kiemelt cél, hogy az állatok megfelelő védelemben részesüljenek. Előrevetítette: a tárca tanulmányozza a bírói, valamint az európai jogszabályalkotási gyakorlatot is. Arról is beszélt, hogy áttekintik az állatok védelméről és a megfelelő bánásmódról szóló törvényi szabályozást is, hogy az ott rögzítettek pontosításra szorulnak-e. Külön megemlítette, hogy a megelőzésre is nagy hangsúlyt akarnak fektetni, a nevelés és oktatás szerepének erősítését nevezte szükségesnek az iskolákban és civil szervezetek útján egyaránt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Elsodort egy nőt a villamos Budapesten

  Elsodort egy nőt a villamos Budapesten

  Nekiesett a 12-es villamos oldalának egy nő a főváros IV. kerületében lévő István úton pénteken – erősítette meg az ORFK Kommunikációs Szolgálata az MTI értesülését.

 • Vonának az antiszemitizmus miatt fontos Irán

  Vonának az antiszemitizmus miatt fontos Irán

  Az Irán-barátság és az Izrael-ellenesség, illetve az antiszemitizmus szorosan összefügg a Jobbik ideológiájában. A párt lassan másfél évtizede ápolja a kapcsolatokat Iránnal, Vonáék még választási megfigyelőket is hoztak volna onnan Budapestre – írja az Origo.

 • Így néz ki a robbantó!

  Így néz ki a robbantó!

  Pénteken vezették a rendőrök a Teréz körúti robbantás feltételezett elkövetőjét az előzetes letartóztatásról döntő tárgyalásra Budapesten.