EUR: 310,46 Ft
CHF: 289,97 Ft
2017. március 27., hétfő
Hajnalka

Külföld

Elsüllyesztett egy kínai hajót az argentin parti őrség

Az argentin parti őrség elsüllyesztett egy kínai hajót, amely illegálisan halászott az argentin felségvizeken – közölték kedden hivatalosan. Az eset először teszi próbára az argentin-kínai kapcsolatokat azóta, hogy hivatalba lépett Mauricio Macri argentin elnök.

A parti őrség megpróbált rádiókapcsolatba lépni a kínai halászhajó legénységével, de sikertelenül, majd figyelmeztető lövéseket adott le fölé, de ez sem használt. Eközben a kínai hajó olyan manővereket csinált, amelyeknek az eredményeképpen összeütközött volna az argentin hajóval, ha az ki nem tér előle. A parti őrség ezután utasítást kapott, hogy adjon le lövést a halászhajóra. A lövéstől a kínai hajó süllyedni kezdett, és a legénysége elhagyta a hajót, egy részüket a parti őrség mentette ki, a többieket egy másik kínai hajó – olvasható a parti őrség közleményében.

A külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy az illetékes bíróság vizsgálja az ügyet.

Mauricio Macri argentin elnök jobbközép kormánya decemberben lépett hivatalba, és valószínűleg nem akar diplomáciai viszályt az ázsiai óriással, amely már megvetette a lábát Dél-Amerikában. A két ország közötti viszony az előző elnök, Cristina Fernandez hivatali idején feszült volt. Noha Macri a tavalyi választási kampányban azt ígérte, hogy felülvizsgál minden új szerződést Kínával, eddig nem mutatta ennek semmilyen jelét.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meztelenül rohant a templomba a lány

  Meztelenül rohant a templomba a lány

  Rengeteg sérülés borította annak a 18 éves lánynak a testét, aki magából kikelve, ordítozva rontott be egy texasi templomba azt állítva, hogy egy autós elrabolta, majd egy erdőben molesztálni kezdte.

 • Lezuhant egy katonai helikopter, öten meghaltak

  Lezuhant egy katonai helikopter, öten meghaltak

  Lezuhant vasárnap egy ukrán Mi-2-es katonai helikopter az ország keleti részén, Donyeck megye kijevi ellenőrzésű részén, az előzetes információk alapján öten vesztették életüket, a gép három fős legénysége és két utasa – közölte Olekszandr Motuzjanik, a védelmi minisztérium hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője.

 • Arany János is lehet példakép, nem csak a celebek

  Arany János is lehet példakép, nem csak a celebek

  A globalizált világban fontos, hogy a gyökereinket megerősítsük, s felismerjük, hogy valami sokkal értékesebbel rendelkezünk, mint az olcsó, import kultúra – fogalmazott Nagyszalonta polgármestere az Arany János emlékév kapcsán megjelent formabontó album kapcsán.