EUR: 307,98 Ft
CHF: 266,86 Ft
2017. október 19., csütörtök
Nándor

Külföld

Eltérítettek egy utasszállítót

Eltérítettek és Cipruson kényszerítettek leszállásra egy egyiptomi belföldi utasszállító repülőgépet kedden 81, más források szerint 62 emberrel a fedélzetén. A ciprusi Lárnaka repülőterén néhány órás túszdráma zajlott le, amely végül vérontás nélkül fejeződött be. A gépeltérítés nem volt terrorista indíttatású.

Az EgyptAir egyiptomi légitársaság egy belföldi járata, egy Airbus 320 típusú repülőgép 81 emberrel a fedélzetén (más beszámolók szerint 62 fő tartózkodott az utasszállítón) az egyiptomi Alexandriából Kairóba indult, de az egyik utas megfenyegette a pilótát, hogy felrobbantja a testére erősített robbanószerkezetet. Később kiderült, hogy a robbanóöv a géprablón nem volt igazi, mobiltelefontokokból összeeszkábált utánzat volt a testére erősítve.

A pilóta a Reuters hírügynökségnek elmondta, a férfi “abnormálisnak” tűnt.

Alexandria és Kairó között a repülés időtartama mintegy 30 perc. Az EgyptAir légitársaság alelnöke a CNN hírtelevíziónak azt mondta: a gépeltérítő először azt követelte, hogy Törökországban vagy “bárhol Európában” szálljanak le a géppel, de a pilóta figyelmeztette arra, hogy csak Ciprusig tudnak eljutni az üzemanyaggal, ezért a szigetország déli részén fekvő Lárnakában landoltak.

Ezt követően az egyiptomi állampolgárságú – a ciprusi és egyiptomi hatóságok által Szeif Eldin Musztafaként azonosított – gépeltérítő túszul ejtette a gépen tartózkodókat, de a túsztárgyalások megkezdése után röviddel az utasok többségét elengedte, a legénység három tagját és négy utast tartott meg túszként. A szabadon engedett emberek láthatóan nyugodtan sétáltak ki bőröndjeikkel a repülőgépből, majd felszálltak az eléjük küldött reptéri buszra.

Nem sokkal később a többi túsz is szabadon távozott, majd maga a gépeltérítő is – a ciprusi állami televízió közlése szerint feltartott kézzel – elhagyta a repülőt. A férfit azonnal őrizetbe vették a hatóságok, megkezdték a kihallgatását.

A ciprusi és egyiptomi hatóságok is közölték, a történteknek nincs közük a terrorizmushoz, a géprabló indítékai nem egészen világosak. Seríf Iszmáil egyiptomi kormányfő elmondta, a túsztárgyalás során Musztafa egyebek mellett az egyik pillanatban azt követelte, hogy az Európai Unió valamelyik képviselőjével találkozzon, egy másik pillanatban pedig egy másik repülőtérre akart továbbutazni.

A RIK ciprusi állami televízió a rendőrségre hivatkozva arról is beszámolt, hogy a géprablónak személyes és politikai követelései is voltak. A férfi egy arab nyelven írt levelet dobott ki a repülőgép ablakán, amiben azt követelte, hogy beszélhessen Cipruson élő volt feleségével, kapjon politikai menedékjogot Európában, illetve engedjék szabadon az egyiptomi ellenzék néhány bebörtönzött női tagját hazájában.

A ciprusi külügyminisztérium a férfi őrizetbe vétele után azt mondta a géprablóról, hogy “lelkileg labilis”. Nikosz Anasztasziadisz ciprusi államfő szintén leszögezte, a gépeltérítés nem áll összefüggésben a terrorizmussal, a nyomozáshoz közelálló egyik ciprusi kormánytisztviselő pedig azt mondta, úgy tűnik, mintha a férfi szerelmes lenne. A ciprusi kormányfőt sajtótájékoztatóján megkérdezték arról, hogy nő áll-e a történtek hátterében, mire a miniszterelnök viccelődve azt válaszolta, mindig nő van a dologban.

Az egyiptomi hatóságok a túszdráma után közölték, Szeid Eldin Musztafa 1957-ben született, Heluán tartomány lakosa. Az 59 éves férfinak nem egyszer gyűlt meg a baja a törvénnyel: többször eljárást indítottak ellene lopás, csalás, okirathamisítás és kábítószerügyek miatt.

Ciprusi sajtójelentések szerint a férfi 1994-ig a földközi-tengeri szigetországban élt volt feleségével, akivel öt gyermeket neveltek.

Korábban a kairói hatóságok az egyiptomi-amerikai kettős állampolgárságú Ibrahim Szamahaként azonosították a géprablót, de egy magát Szamaha feleségeként azonosító egyiptomi nő közölte az ONTV egyiptomi televízióval, hogy a férje sosem járt Cipruson, a gépeltérítőről közzétett képeken pedig nem a párja látható. Emellett a túszdráma fejleményei közepette a magát Nahlának nevező hölgy elmondta, Ibrahim Szamaha éppen Kairó felé tart, hogy onnan az Egyesült Államokba repüljön egy konferenciára.

Az eltérített gép miatt Cipruson válságstábot állítottak fel, a lárnakai repülőteret lezárták, és minden Ciprusra érkező járatot az ország nyugati részén lévő Páfosz légikikötőjébe irányítottak át.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Magyarország ígéretet kapott, hogy addig nem vezetnek be semmilyen változtatást Ukrajnában a magyar kisebbség oktatásában, amíg nem születik meg az Európa Tanács Velencei Bizottságának állásfoglalása – közölte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszterrel és Pavlo Klimkin külügyminiszterrel csütörtökön Kijevben folytatott tárgyalásai után.

 • A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán regionális parlament szavazást tarthat Katalónia függetlenségének kinyilvánításáról, ha a madridi központi kormány “továbbra is akadályozza a párbeszédet, és folytatja az elnyomást” – írta csütörtökön Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek Carles Puigdemont katalán elnök.

 • Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Feleannyi bevándorlót engedne az Egyesült Államokba Donald Trump a napokban a kongresszus elé terjesztett új bevándorlásügyi tervezete alapján. A Figyelő szerint a Trump-tervezet a bevándorlók számának jelentős csökkentése mellett a migrációval kapcsolatos tízezer új állást is teremtene: megnövelné a vámtisztviselők és a bevándorlásügyi bírók, ügyészek és ügyvédek számát is.