EUR: 309,52 Ft
CHF: 288,31 Ft
2017. január 23., hétfő
Rajmund, Zelma

Külföld

Eltérítettek egy utasszállítót

Eltérítettek egy egyiptomi utasszállító repülőgépet

Eltérítettek és Cipruson kényszerítettek leszállásra egy egyiptomi belföldi utasszállító repülőgépet kedden 81, más források szerint 62 emberrel a fedélzetén. A ciprusi Lárnaka repülőterén néhány órás túszdráma zajlott le, amely végül vérontás nélkül fejeződött be. A gépeltérítés nem volt terrorista indíttatású.

Az EgyptAir egyiptomi légitársaság egy belföldi járata, egy Airbus 320 típusú repülőgép 81 emberrel a fedélzetén (más beszámolók szerint 62 fő tartózkodott az utasszállítón) az egyiptomi Alexandriából Kairóba indult, de az egyik utas megfenyegette a pilótát, hogy felrobbantja a testére erősített robbanószerkezetet. Később kiderült, hogy a robbanóöv a géprablón nem volt igazi, mobiltelefontokokból összeeszkábált utánzat volt a testére erősítve.

A pilóta a Reuters hírügynökségnek elmondta, a férfi “abnormálisnak” tűnt.

Alexandria és Kairó között a repülés időtartama mintegy 30 perc. Az EgyptAir légitársaság alelnöke a CNN hírtelevíziónak azt mondta: a gépeltérítő először azt követelte, hogy Törökországban vagy “bárhol Európában” szálljanak le a géppel, de a pilóta figyelmeztette arra, hogy csak Ciprusig tudnak eljutni az üzemanyaggal, ezért a szigetország déli részén fekvő Lárnakában landoltak.

Ezt követően az egyiptomi állampolgárságú – a ciprusi és egyiptomi hatóságok által Szeif Eldin Musztafaként azonosított – gépeltérítő túszul ejtette a gépen tartózkodókat, de a túsztárgyalások megkezdése után röviddel az utasok többségét elengedte, a legénység három tagját és négy utast tartott meg túszként. A szabadon engedett emberek láthatóan nyugodtan sétáltak ki bőröndjeikkel a repülőgépből, majd felszálltak az eléjük küldött reptéri buszra.

Nem sokkal később a többi túsz is szabadon távozott, majd maga a gépeltérítő is – a ciprusi állami televízió közlése szerint feltartott kézzel – elhagyta a repülőt. A férfit azonnal őrizetbe vették a hatóságok, megkezdték a kihallgatását.

A ciprusi és egyiptomi hatóságok is közölték, a történteknek nincs közük a terrorizmushoz, a géprabló indítékai nem egészen világosak. Seríf Iszmáil egyiptomi kormányfő elmondta, a túsztárgyalás során Musztafa egyebek mellett az egyik pillanatban azt követelte, hogy az Európai Unió valamelyik képviselőjével találkozzon, egy másik pillanatban pedig egy másik repülőtérre akart továbbutazni.

A RIK ciprusi állami televízió a rendőrségre hivatkozva arról is beszámolt, hogy a géprablónak személyes és politikai követelései is voltak. A férfi egy arab nyelven írt levelet dobott ki a repülőgép ablakán, amiben azt követelte, hogy beszélhessen Cipruson élő volt feleségével, kapjon politikai menedékjogot Európában, illetve engedjék szabadon az egyiptomi ellenzék néhány bebörtönzött női tagját hazájában.

A ciprusi külügyminisztérium a férfi őrizetbe vétele után azt mondta a géprablóról, hogy “lelkileg labilis”. Nikosz Anasztasziadisz ciprusi államfő szintén leszögezte, a gépeltérítés nem áll összefüggésben a terrorizmussal, a nyomozáshoz közelálló egyik ciprusi kormánytisztviselő pedig azt mondta, úgy tűnik, mintha a férfi szerelmes lenne. A ciprusi kormányfőt sajtótájékoztatóján megkérdezték arról, hogy nő áll-e a történtek hátterében, mire a miniszterelnök viccelődve azt válaszolta, mindig nő van a dologban.

Az egyiptomi hatóságok a túszdráma után közölték, Szeid Eldin Musztafa 1957-ben született, Heluán tartomány lakosa. Az 59 éves férfinak nem egyszer gyűlt meg a baja a törvénnyel: többször eljárást indítottak ellene lopás, csalás, okirathamisítás és kábítószerügyek miatt.

Ciprusi sajtójelentések szerint a férfi 1994-ig a földközi-tengeri szigetországban élt volt feleségével, akivel öt gyermeket neveltek.

Korábban a kairói hatóságok az egyiptomi-amerikai kettős állampolgárságú Ibrahim Szamahaként azonosították a géprablót, de egy magát Szamaha feleségeként azonosító egyiptomi nő közölte az ONTV egyiptomi televízióval, hogy a férje sosem járt Cipruson, a gépeltérítőről közzétett képeken pedig nem a párja látható. Emellett a túszdráma fejleményei közepette a magát Nahlának nevező hölgy elmondta, Ibrahim Szamaha éppen Kairó felé tart, hogy onnan az Egyesült Államokba repüljön egy konferenciára.

Az eltérített gép miatt Cipruson válságstábot állítottak fel, a lárnakai repülőteret lezárták, és minden Ciprusra érkező járatot az ország nyugati részén lévő Páfosz légikikötőjébe irányítottak át.

Kapcsolódó Cikkek