EUR: 325,98 Ft
CHF: 283,00 Ft
2018. június 22., péntek
Paulina

Egyéb VII.kerület

Emlék a Világ igazának

Felavatták Márton István emléktábláját a VII. kerületi Csányi utca 10. szám alatt. A kelmefestő mester 1944 októberétől élete kockáztatásával mentette a budapesti gettóból Erzsébetváros zsidó polgárait és a Klauzál utcai Hattyú mosoda labirintusszerű alagsori részében bújtatta őket. A Márton István által bújtatottak túlélték a gettót, a náci megszállást. Egyikükkel az életét is összekötötte.

Lányuk, Márton Ágnes az ünnepségen köszönetet mondott azért, hogy az önkormányzat egyhangúlag támogatta az emléktábla felállítását. Márton István megkapta Izrael állam Világ igaza kitüntetését, neve ott szerepel az Egyesült Államokban, Washington és Los Angeles holokausztmúzeumában is. Húsz évvel halála után, 2008-ban Erzsébetváros posztumusz díszpolgári címet adományozott neki. Az ünnepségen zsidó és keresztény imákkal és versekkel emlékeztek Márton Istvánra.


Budapest, 2016. február 15. Horváth Zoltán István, az erzsébetvárosi Szent Teréz templom plébánosa Márton István kelmefestő mester emléktáblája avatásán 2016. február 15-én a VII. kerületi Csányi utca 10-es számú háznál, az iparos egykori textilfestő műhelyénél, ahol a második világháború idején üldözött zsidókat bújtatott. Márton Istvánt halála után egy évvel, 1989-ben Izrael állam Világ igaza kitüntetésben részesítette. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt


Horváth Zoltán István, az erzsébetvárosi Szent Teréz templom plébánosa is felavatta  Márton István emléktábláját 
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.