EUR: 312,95 Ft
CHF: 267,50 Ft
2018. március 24., szombat
Gábor, Karina

Egyéb VII.kerület

Emlék a Világ igazának

Felavatták Márton István emléktábláját a VII. kerületi Csányi utca 10. szám alatt. A kelmefestő mester 1944 októberétől élete kockáztatásával mentette a budapesti gettóból Erzsébetváros zsidó polgárait és a Klauzál utcai Hattyú mosoda labirintusszerű alagsori részében bújtatta őket. A Márton István által bújtatottak túlélték a gettót, a náci megszállást. Egyikükkel az életét is összekötötte.

Lányuk, Márton Ágnes az ünnepségen köszönetet mondott azért, hogy az önkormányzat egyhangúlag támogatta az emléktábla felállítását. Márton István megkapta Izrael állam Világ igaza kitüntetését, neve ott szerepel az Egyesült Államokban, Washington és Los Angeles holokausztmúzeumában is. Húsz évvel halála után, 2008-ban Erzsébetváros posztumusz díszpolgári címet adományozott neki. Az ünnepségen zsidó és keresztény imákkal és versekkel emlékeztek Márton Istvánra.


Budapest, 2016. február 15. Horváth Zoltán István, az erzsébetvárosi Szent Teréz templom plébánosa Márton István kelmefestő mester emléktáblája avatásán 2016. február 15-én a VII. kerületi Csányi utca 10-es számú háznál, az iparos egykori textilfestő műhelyénél, ahol a második világháború idején üldözött zsidókat bújtatott. Márton Istvánt halála után egy évvel, 1989-ben Izrael állam Világ igaza kitüntetésben részesítette. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt


Horváth Zoltán István, az erzsébetvárosi Szent Teréz templom plébánosa is felavatta  Márton István emléktábláját 
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Világrekordért emeltek

  Világrekordért emeltek

  Debrecenben már advent idején elkezdődött a családok éve. Ebben az időszakban a programok elsősorban a családokat szólították meg, de a rendezőelv továbbra is ez maradt – hangsúlyozta Széles Diána alpolgármester.

 • Szakmák sztárjai versenyeznek

  Szakmák sztárjai versenyeznek

  A Dunaferr középiskola hat diákja, valamint a Lorántffy egy tanulója jutott be a Szakma Sztár Fesztivál verseny idei döntőjébe. Az előválogatók után a Dunaferrből az épület- és szerkezetlakatos, hegesztő, ipari gépész és karosszérialakatos szakok képviselői, a Lorántffyból pedig egy leendő fodrász jutott a fináléba.

 • Kőbánya hajóra szállt

  Kőbánya hajóra szállt

  Az eredetileg kőszállítóként is funkcionáló A38 hajó régóta az igényes zenét preferálók kedvelt helye.