EUR: 310,24 Ft
CHF: 259,11 Ft
2018. április 19., csütörtök
Emma

Külföld

ENSZ: több mint háromezer polgári lakost öltek meg

Több mint háromezer polgári lakost öltek meg a polgárháború sújtotta Jemenben a Szaúd-Arábia vezette katonai koalíció 2015. március 26-án indított légi hadjárata óta – közölte helyi idő szerint pénteken az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága.

Mindössze egy hónap alatt, 2016 februárjában legkevesebb 168 civil vesztette életét és 193-an sebesültek meg, többségük a légicsapások miatt – mondta Farhan Haq, a világszervezet helyettes szóvivője.


Hozzátette, a síita húszi lázadók és az Abed Rabbó Manszúr Hádi nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz hű erők összecsapásaiban további 49 polgári lakos halt meg februárban, a legtöbben Taizz, Ibb és al-Dzsavf területén.

Stephen O’Brien, az ENSZ humanitárius műveletekért felelős vezetője csütörtökön azt mondta, a jemeni konfliktus kirobbanása óta több mint kétezer gyerek vesztette életét vagy sebesült meg.

Jemenben 2014 augusztusában éleződtek ki az ellentétek a húszik és az akkori kormányzat között. A jemeni konfliktusban az Irán támogatását élvező húszik és Ali Abdullah Száleh volt elnök hívei állnak szemben a Szaúd-Arábia által támogatott és a tavaly júliusban visszafoglalt Ádenben működő, Hádi elnök vezette kormánnyal.

A harci cselekmények következtében eddig több mint 5800-an haltak meg, és csaknem 2,4 millió ember hagyta el otthonát. Az ENSZ adatai szerint a jemeniek több mint 80 százaléka élelmiszersegélyre vagy más alapvető ellátásra szorul az arab világ legszegényebb országában.

Kapcsolódó Cikkek

 • Így szólítják Kim Dzsong Un feleségét

  Így szólítják Kim Dzsong Un feleségét

  A hivatalos észak-koreai média újabban “tisztelt first ladynek” szólítja Kim Dzsong Un észak-koreai vezető feleségét, Zsi Szol Dzut, megfigyelők pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy ez cím több mint negyven éve nem volt használatban az országban – írta csütörtökön a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

 • Még több migránst erőltetne Brüsszel Európára

  Még több migránst erőltetne Brüsszel Európára

  Németország szolidaritásának köszönhetően a várakozásokat meghaladó számban érkezhetnek afrikai és közel-keleti menekültek az Európai Unióba (EU) az Európai Bizottság áttelepítési programja révén – mondta a brüsszeli bizottság migrációs ügyekért felelős tagja egy csütörtöki német lapinterjúban.

 • Soros fia és párja is Budapestre jönnek

  Soros fia és párja is Budapestre jönnek

  Soros György képtelen belenyugodni a választási vereségbe, nem adja fel a migránsok betelepítésének tervét. A hét elején Brüsszelbe ment, hogy ismét onnan támadja Magyarországot.