EUR: 307,65 Ft
CHF: 265,83 Ft
2017. október 20., péntek
Vendel

Külföld

ENSZ: több mint háromezer polgári lakost öltek meg

Több mint háromezer polgári lakost öltek meg a polgárháború sújtotta Jemenben a Szaúd-Arábia vezette katonai koalíció 2015. március 26-án indított légi hadjárata óta – közölte helyi idő szerint pénteken az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága.

Mindössze egy hónap alatt, 2016 februárjában legkevesebb 168 civil vesztette életét és 193-an sebesültek meg, többségük a légicsapások miatt – mondta Farhan Haq, a világszervezet helyettes szóvivője.

Hozzátette, a síita húszi lázadók és az Abed Rabbó Manszúr Hádi nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz hű erők összecsapásaiban további 49 polgári lakos halt meg februárban, a legtöbben Taizz, Ibb és al-Dzsavf területén.

Stephen O’Brien, az ENSZ humanitárius műveletekért felelős vezetője csütörtökön azt mondta, a jemeni konfliktus kirobbanása óta több mint kétezer gyerek vesztette életét vagy sebesült meg.

Jemenben 2014 augusztusában éleződtek ki az ellentétek a húszik és az akkori kormányzat között. A jemeni konfliktusban az Irán támogatását élvező húszik és Ali Abdullah Száleh volt elnök hívei állnak szemben a Szaúd-Arábia által támogatott és a tavaly júliusban visszafoglalt Ádenben működő, Hádi elnök vezette kormánnyal.

A harci cselekmények következtében eddig több mint 5800-an haltak meg, és csaknem 2,4 millió ember hagyta el otthonát. Az ENSZ adatai szerint a jemeniek több mint 80 százaléka élelmiszersegélyre vagy más alapvető ellátásra szorul az arab világ legszegényebb országában.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Magyarország ígéretet kapott, hogy addig nem vezetnek be semmilyen változtatást Ukrajnában a magyar kisebbség oktatásában, amíg nem születik meg az Európa Tanács Velencei Bizottságának állásfoglalása – közölte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszterrel és Pavlo Klimkin külügyminiszterrel csütörtökön Kijevben folytatott tárgyalásai után.

 • A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán regionális parlament szavazást tarthat Katalónia függetlenségének kinyilvánításáról, ha a madridi központi kormány “továbbra is akadályozza a párbeszédet, és folytatja az elnyomást” – írta csütörtökön Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek Carles Puigdemont katalán elnök.

 • Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Feleannyi bevándorlót engedne az Egyesült Államokba Donald Trump a napokban a kongresszus elé terjesztett új bevándorlásügyi tervezete alapján. A Figyelő szerint a Trump-tervezet a bevándorlók számának jelentős csökkentése mellett a migrációval kapcsolatos tízezer új állást is teremtene: megnövelné a vámtisztviselők és a bevándorlásügyi bírók, ügyészek és ügyvédek számát is.