EUR: 311,34 Ft
CHF: 259,59 Ft
2018. április 22., vasárnap
Csilla, Noémi

Egyéb IX.kerület

Ezentúl kevesebb energia is elég

Uniós pályázati támogatásnak köszönhetően energetikai korszerűsítést végeztek a Polgármesteri Hivatal Lenhossék u. 24–28. szám alatti épületén, a Ferencvárosi Művelődési Központ épületén, valamint a Bakáts Téri Ének-zenei Általános Iskola épületén.

FMK  (Fotó: Máté Krisztián)

A Haller utcában található 1962-ben, Szabó István Ybl-díjas építész tervei alapján épült Művelődési Központ épületét hőszigetelték és kicserélték a nyílászárókat (Fotó: Máté Krisztián)

A Környezet és Energia Operatív Program Középületek kiemelt jelentőségű épületenergetikai fejlesztése pályázaton három, Ferencváros Önkormányzata által benyújtott pályázat nyert támogatást, új lendületet adva ezzel a kerületben zajló fejlesztéseknek. Ennek köszönhetően nem csupán az épületek energetikai mutatói javultak jelentősen, hanem a városkép megújításában, modernizálásában is előrelépés történt.


– Ha példát mutatunk a felnövekvő generációknak energiatudatosságból, vállalkozószellemből, az hosszú távon meg fog térülni. Az iskolába járó gyerekek ugyanis látják a fejlődést. Az önkormányzatok pedig példát tudnak mutatni a lakosságnak. Az a tapasztalatom, hogy ha az önkormányzati épületek jól néznek ki, a lakosság is jobban kedvet kap, hogy vagy pályázati úton, vagy saját forrásokból megújítsa saját portáját – mondta a projektzáró rendezvényen Nemcsok Dénes Sándor helyettes államtitkár.

Ferencvárosi Művelődési Központ épületének energetikai korszerűsítése projektek záró rendezvénye Nemcsok Dénes Sándor,dr. Bácskai János  (Fotó: Máté Krisztián)

Bácskai János (Fotó: Máté Krisztián)

Ferencvárosi Művelődési Központ épületének energetikai korszerűsítése projektek záró rendezvénye Nemcsok Dénes Sándor,dr. Bácskai János  (Fotó: Máté Krisztián)

Nemcsok Dénes Sándor(Fotó: Máté Krisztián)

Bácskai János polgármester a három megújult épület szimbolikusságát hangsúlyozta. A Bakáts Téri Ének-zenei Általános Iskola Ferencváros egyik legrégibb épülete, a közoktatási intézmények közül az első a kerületben. A Ferencvárosi Művelődési Központ a kerület kultúrájának szimbolikus épülete, arculatának megfiatalítása mellett jelentős költségcsökkenés érhető majd el az energetikai újításokkal. A Lenhossék utcai épületben több önkormányzati iroda és a kormányhivatal működik. Nem mindegy, milyen arcát mutatja Ferencváros lakói felé a helyi elöljáróság és Magyarország kormánya. A helyi védelem alatt álló és ennek megfelelően felújított homlokzat ezt szolgálja majd a jövőben.


Bácskai János kiemelte, az elnyert 240 millió forint európai uniós támogatás mellé az önkormányzat 90 millió forint saját forrást tudott tenni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.