EUR: 307,28 Ft
CHF: 282,25 Ft
2017. május 26., péntek
Evelin, Fülöp

Egyéb IX.kerület

Ezentúl kevesebb energia is elég

Uniós pályázati támogatásnak köszönhetően energetikai korszerűsítést végeztek a Polgármesteri Hivatal Lenhossék u. 24–28. szám alatti épületén, a Ferencvárosi Művelődési Központ épületén, valamint a Bakáts Téri Ének-zenei Általános Iskola épületén.

FMK  (Fotó: Máté Krisztián)

A Haller utcában található 1962-ben, Szabó István Ybl-díjas építész tervei alapján épült Művelődési Központ épületét hőszigetelték és kicserélték a nyílászárókat (Fotó: Máté Krisztián)

A Környezet és Energia Operatív Program Középületek kiemelt jelentőségű épületenergetikai fejlesztése pályázaton három, Ferencváros Önkormányzata által benyújtott pályázat nyert támogatást, új lendületet adva ezzel a kerületben zajló fejlesztéseknek. Ennek köszönhetően nem csupán az épületek energetikai mutatói javultak jelentősen, hanem a városkép megújításában, modernizálásában is előrelépés történt.

– Ha példát mutatunk a felnövekvő generációknak energiatudatosságból, vállalkozószellemből, az hosszú távon meg fog térülni. Az iskolába járó gyerekek ugyanis látják a fejlődést. Az önkormányzatok pedig példát tudnak mutatni a lakosságnak. Az a tapasztalatom, hogy ha az önkormányzati épületek jól néznek ki, a lakosság is jobban kedvet kap, hogy vagy pályázati úton, vagy saját forrásokból megújítsa saját portáját – mondta a projektzáró rendezvényen Nemcsok Dénes Sándor helyettes államtitkár.

Ferencvárosi Művelődési Központ épületének energetikai korszerűsítése projektek záró rendezvénye Nemcsok Dénes Sándor,dr. Bácskai János  (Fotó: Máté Krisztián)

Bácskai János (Fotó: Máté Krisztián)

Ferencvárosi Művelődési Központ épületének energetikai korszerűsítése projektek záró rendezvénye Nemcsok Dénes Sándor,dr. Bácskai János  (Fotó: Máté Krisztián)

Nemcsok Dénes Sándor(Fotó: Máté Krisztián)

Bácskai János polgármester a három megújult épület szimbolikusságát hangsúlyozta. A Bakáts Téri Ének-zenei Általános Iskola Ferencváros egyik legrégibb épülete, a közoktatási intézmények közül az első a kerületben. A Ferencvárosi Művelődési Központ a kerület kultúrájának szimbolikus épülete, arculatának megfiatalítása mellett jelentős költségcsökkenés érhető majd el az energetikai újításokkal. A Lenhossék utcai épületben több önkormányzati iroda és a kormányhivatal működik. Nem mindegy, milyen arcát mutatja Ferencváros lakói felé a helyi elöljáróság és Magyarország kormánya. A helyi védelem alatt álló és ennek megfelelően felújított homlokzat ezt szolgálja majd a jövőben.

Bácskai János kiemelte, az elnyert 240 millió forint európai uniós támogatás mellé az önkormányzat 90 millió forint saját forrást tudott tenni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

 • Tisztább lett a tér

  Tisztább lett a tér

  Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.

 • Bombák földjén lakunk?

  Bombák földjén lakunk?

  Több száz házat kellett kiüríteni a kerületben, amikor a Csömöri út 101. számnál zajló építkezés közben találtak egy 50 kilogrammos, szovjet gyártmányú, FAB–50-es típusú rombolóbombát.