EUR: 322,33 Ft
CHF: 279,74 Ft
2018. június 20., szerda
Rafael

Külföld

Francia miniszterelnök: sürgősen meg kell erősíteni az EU külső határait

Sürgősen meg kell erősíteni az Európai Unió külső határainak védelmét – jelentette ki szerdán Manuel Valls francia miniszterelnök egy rádiós nyilatkozatában, a brüsszeli merényletek másnapján. A politikus szerint az EU mindeddig “szemet hunyt a szalafizmus szélsőséges nézetei felett”.

“Sürgősen jóvá kell hagyni a légi utasok személyes adatait tartalmazó európai adatbázis tervét, és meg kell erősíteni az Európai Unió külső határainak védelmét. Franciaország már hónapok óta hangoztatja ezt. Ezenkívül sürgősen meg kell akadályozni, hogy bárki hamis úti okmánnyal utazzon, hiszen tudjuk, hogy az Iszlám Állam (dzsihadista szervezet) nagy mennyiségben lopott el útleveleket Szíriában. Ehhez az kell, hogy ezt az adatbázist mindenki esetében alaposan ellenőrizzék” – mondta a kormányfő az Europe 1 francia rádiónak.


Manuel Valls szerint “tökéletesíteni kell a terrorizmus elleni küzdelem minden eszközét, mert a brüsszeli támadásokban Európát támadták meg, ezért a válasznak is európainak kell lennie”. Szinte sehol Európában nem törődtek “a szalafizmus szélsőséges nézeteinek terjedésével. “Ezenkívül Európában sehol – Franciaországban sem – figyeltünk eléggé az olyan városrészekre, ahol a drogkereskedelemnek és a szélsőséges iszlamizmusnak az elegye megrontotta az ifjúság egy részét” – jelentette ki a kormányfő, akit azzal kapcsolatban kérdezett a rádió, hogy Michel Sapin pénzügyminiszter a brüsszeli merényletekre reagálva azt mondta: “a belga hatóságok naivak a szélsőséges iszlamizmussal szemben”.

A keddi brüsszeli robbantásos merényletek több mint harminc halálos és több mint kétszáz sebesült áldozatot követeltek.

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: Égimeszelő

  A nap képe: Égimeszelő

  Az indiai Jagdeep Singh soha nem gondolta, hogy magassága miatt egyszer ekkora hírnévre fog szert tenni. A helyi rendőrség járőre egészen pontosan 2 méter és 28 centiméter magas, ezzel az eredménnyel pedig elnyerte a világ legmagasabb rendőre címet.

 • Rendőrségen reklamált a rossz drog miatt

  Rendőrségen reklamált a rossz drog miatt

  Douglas Peter Kelly azért fordult a rendőrséghez, mert úgy érezte, dílere átverte. A férfi azt állította, hogy nem kristálymethet kapott a pénzéért, hanem speedet, amitől rosszul is lett.

 • Szijjártó: Az erős EU csakis erős tagállamokra épülhet

  Szijjártó: Az erős EU csakis erős tagállamokra épülhet

  Erős Európai Unió csakis erős, versenyképes tagállamokra épülhet – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Stockholmban a visegrádi országok és a nyolc észak-európai, illetve balti államból álló (NB8) országcsoport külügyminiszteri ülésének sajtótájékoztatóján.