EUR: 305,20 Ft
CHF: 276,93 Ft
2017. július 24., hétfő
Kinga, Kincső

Belföld III.kerület

Hadban állnak a csellengéssel

Több mint húszéves múltra tekint vissza az óbudai Jövőbarát Alapítvány, amely a kerületi fiatalok elkallódása ellen küzd. A projektben dolgozók szerint kamaszok tömegeit veszélyezteti a probléma, ezért is örömteli, hogy naponta többtucatnyian választják az utca helyett az alapítvány klubfoglalkozásait. A program anyagi háttere idén még biztosított, jövőre azonban milliók eshetnek ki a költségvetésből.

Jövőbarát Alapítvány, Kaszásdűlő, sport, gyerekek (Fotó: Máté Krisztián)

Fotó: Máté Krisztián

Szombat este a kaszásdűlői Pethe Ferenc tér 1. szám alatt szinte egymásnak adják a kilincset a fiatalok. Hétvége lévén kézenfekvő magyarázatnak tűnhet, hogy egy szórakozóhely körül rajzanak a tinédzserek, a következtetés pedig meg is állja a helyét, de nem a szokásos értelemben.

– Nálunk nem lehet alkoholt fogyasztani, pláne nem kábítószert, ezek helyett valódi élményeket kínálunk – foglalja össze a Lokálnak Kovács Anna, a klub vezető munkatársa. A létesítményt a Jövőbarát Alapítvány működteti, kifejezetten azzal a céllal, hogy csellengő fiataloknak nyújtson hasznos időtöltést, nem utolsósorban pedig hogy közösséget teremtsen.

– A munkák kezdete a 90-es évek elejére datálódik, a jelenlegi kereteink pedig 2007-ben álltak fel, amikor is a hétvégi alkalmak délutáni foglalkozásokkal is kiegészültek – meséli.

Kapaszkodó babáknak és mamáknak

Fiatal anyukáknak is tart tanácsadást a Jövőbarát Alapítvány, ezeken védőnői szakszolgálat mellett nevelési felkészítés is elérhető. Sőt, az egészséges életmód jegyében átmozgató tornán is részt vehetnek a kismamák.

Egy-egy hétvégén közel százan is megfordulnak a klubban, ahol nem csak beszélgetni lehet, hanem a legkülönbözőbb szórakozási lehetőségek közül is válogathatnak az idelátogatók. Van itt csocsó, biliárd és pingpongasztal, de a bokszzsákon át a számítógépes játékokig gyakorlatilag minden igényt kielégít a klubépület felszereltsége. A betérő fiatalok jellemzően a 14–25 éves korosztályt képviselik, Kovács Anna azt mondja, ők különösen kitettek az elkallódás veszélyeinek.

– Tömegével érinti őket a csellengés, az utcán való lődörgés, ezért is tartom nagy eredménynek, hogy sokan közülük – olykor a haveri társaságok nyomása ellenére is – mellettünk döntöttek, és ezzel helyesen választottak – fejti ki.

Jövőbarát Alapítvány, Kaszásdűlő, sport, gyerekek (Fotó: Máté Krisztián)

Kovács Anna (Fotó: Máté Krisztián)

A Jövőbarát Alapítvány tevékenységének fontosságát az óbudai önkormányzat is felismerte, amely évi négymillió forint támogatást ad a szervezetnek. Ezt egészítette ki eddig hárommillió forinttal egy ingatlanfejlesztéssel foglalkozó cég, amely viszont tíz év együttműködést követően jövőre már nem támogatja az alapítványt.

– A kieső forrásokat pályázatok útján, illetve az egyszázalékos felajánlásokkal igyekszünk pótolni, de úgy néz ki, hogy a stabil működés érdekében további támogatókra lesz szükségünk – fogalmaz az alapítvány munkatársa.

A klubban zömmel önkéntesek dolgoznak, közülük többen szakemberek. Az általuk szervezett programokon keddtől péntekig, illetve péntek és szombat este lehet részt venni – ingyenesen.

Kapcsolódó Cikkek

 • Magabiztos fölénnyel vezet a Fidesz

  Magabiztos fölénnyel vezet a Fidesz

  Ha most vasárnap lenne választás, a 2014-es voksolással közel azonos eredmény születne, ami egyértelmű pozitív visszajelzés a kormánypártoknak – mondta Fodor Csaba az Origónak a Fidesz-KDNP első félévét értékelve.

 • Lángoltak az olajtartályok a Békés megyei Ecsegfalván

  Lángoltak az olajtartályok a Békés megyei Ecsegfalván

  Eloltották az égő olajtartályokat a Békés megyei Ecsegfalván, a tűzoltók már a füst elfojtásán dolgoznak, majd elvégzik a környezeti kármentesítését – tájékoztatta hétfő reggel a műveletet irányító Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t.

 • Kevés lesz az idén a jó minőségű hazai alma

  Kevés lesz az idén a jó minőségű hazai alma

  Átlagos vagy annál is kisebb mennyiségű almára számítanak a szakemberek a nyár végi, őszi szüret eredményeként, a termés minősége pedig európai viszonylatban igen gyatra: kétharmad körüli az ipari alma aránya (aminek 80 százalékát a sűrítménygyártók vásárolják fel), és csak a maradék az étkezési minőségű – írta a Világgazdaság hétfőn.