2018. január 18., csütörtök
Piroska

Egyéb XXII.kerület

Hajnal Gergely az igazi küzdelmet mutatja meg Géza történetével

Hajnal Gergely, a Budafokon élő rendező az ugyancsak Budafokon élő Varga Géza életét bemutató, Mert hét életem van, ebből öt ment el… című dokumentumfilmje szerepel a 2. Magyar Filmhét versenyprogramjában. A Faludi Ferenc Akadémia Szőts István Filmműhelyében készült alkotását március 4-én a MOM Park moziban vetítik.

hajnal_gergely22

Hajnal Gergely rendező filmjével az életörömért folytatott sikeres küzdelmet mutatja be

Geza_archiv22

Varga Géza budafoki otthonában kutyájával

A „Mert hét életem van, ebből öt ment el…” zenés portréfilm az életörömért. Hajnal Gergely rendező budafoki története 24 percben: a mindennapi küzdelmek a zene lüktetésére. A film egyszerre elgondolkoztató és vidám tapasztalat egészségeseknek és fogyatékkal élőknek egyaránt.


– Géza átlagos ember volt – amíg egy ritka betegség gyökeresen meg nem változtatta az életét. De mit tehet a dobos, ha a szamba ritmusa bármikor elcsábítja? Enged a kísértésnek! – mesélte Hajnal Gergely. A Budafokon élő rendező, producer hozzátette, annak ellenére, hogy főszereplője és ő is budafoki, nem itt találkoztak, de az élet már csak ilyen.

Varga Géza hatvanéves rokkantnyugdíjas, aki dobolt, versenytáncolt, közértesként kereste a kenyerét – egészen addig, amíg a teste fölötti irányítást át nem vette a gyorsan terjedő, bénító betegség. Géza azonban makacs ember, megtanult együtt élni a következményekkel. Újra megtanult autót vezetni, éppen betegségéből merít erőt, és új élete, megfogyatkozott lehetőségei segítették, hogy közelebb kerülhessen rég megálmodott céljaihoz. Hajnal Gergely filmjével azt vallja, hogy miközben üveges szemmel nézzük, ahogy a mozik filmvásznait eluralják a szuperhősök, még mindig felismerhetjük az igazi küzdelmet akár egy hétköznapi ember apró, esetlen mozdulataiban.


– Géza egy közülünk, a szomszédunk lehetne, akit általában egy kerítés menti biccentéssel és a postaládára írt névtáblával szoktunk azonosítani. Ezúttal azonban alkalmunk nyílik arra, hogy belessünk a szomszéd udvarára, egy családi drámába, a mindenáron élni akarás hétköznapjaiba. Hogyan lehet megtalálni az örömöt akkor is, ha az élet hirtelen szűkebbre szabja a lehetőségeket? Bár mindennapjait lényegében közvetlen életveszélyben éli, a zene iránti szenvedélye új erőt adott neki, ismét dobolni kezdett, kerekes székkel füvet nyír, horgászik, él és tervezi a jövőt. Feleségével házasságukat újragondolták, talán különös, de a sok veszteség megerősítette őket.

Kapcsolódó Cikkek

 • Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Meglepő fotót osztott meg követőivel Czippán Anett. A műsorvezető tavaly novemberben adott életet második gyermekének, Somának és szerette volna megmutatni, hogy a szoptatás mennyire fájdalmas tud lenni.

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.