EUR: 313,25 Ft
CHF: 261,81 Ft
2018. április 26., csütörtök
Ervin

Egyéb XXII.kerület

Hajnal Gergely az igazi küzdelmet mutatja meg Géza történetével

Hajnal Gergely, a Budafokon élő rendező az ugyancsak Budafokon élő Varga Géza életét bemutató, Mert hét életem van, ebből öt ment el… című dokumentumfilmje szerepel a 2. Magyar Filmhét versenyprogramjában. A Faludi Ferenc Akadémia Szőts István Filmműhelyében készült alkotását március 4-én a MOM Park moziban vetítik.

hajnal_gergely22

Hajnal Gergely rendező filmjével az életörömért folytatott sikeres küzdelmet mutatja be

Geza_archiv22

Varga Géza budafoki otthonában kutyájával

A „Mert hét életem van, ebből öt ment el…” zenés portréfilm az életörömért. Hajnal Gergely rendező budafoki története 24 percben: a mindennapi küzdelmek a zene lüktetésére. A film egyszerre elgondolkoztató és vidám tapasztalat egészségeseknek és fogyatékkal élőknek egyaránt.


– Géza átlagos ember volt – amíg egy ritka betegség gyökeresen meg nem változtatta az életét. De mit tehet a dobos, ha a szamba ritmusa bármikor elcsábítja? Enged a kísértésnek! – mesélte Hajnal Gergely. A Budafokon élő rendező, producer hozzátette, annak ellenére, hogy főszereplője és ő is budafoki, nem itt találkoztak, de az élet már csak ilyen.

Varga Géza hatvanéves rokkantnyugdíjas, aki dobolt, versenytáncolt, közértesként kereste a kenyerét – egészen addig, amíg a teste fölötti irányítást át nem vette a gyorsan terjedő, bénító betegség. Géza azonban makacs ember, megtanult együtt élni a következményekkel. Újra megtanult autót vezetni, éppen betegségéből merít erőt, és új élete, megfogyatkozott lehetőségei segítették, hogy közelebb kerülhessen rég megálmodott céljaihoz. Hajnal Gergely filmjével azt vallja, hogy miközben üveges szemmel nézzük, ahogy a mozik filmvásznait eluralják a szuperhősök, még mindig felismerhetjük az igazi küzdelmet akár egy hétköznapi ember apró, esetlen mozdulataiban.


– Géza egy közülünk, a szomszédunk lehetne, akit általában egy kerítés menti biccentéssel és a postaládára írt névtáblával szoktunk azonosítani. Ezúttal azonban alkalmunk nyílik arra, hogy belessünk a szomszéd udvarára, egy családi drámába, a mindenáron élni akarás hétköznapjaiba. Hogyan lehet megtalálni az örömöt akkor is, ha az élet hirtelen szűkebbre szabja a lehetőségeket? Bár mindennapjait lényegében közvetlen életveszélyben éli, a zene iránti szenvedélye új erőt adott neki, ismét dobolni kezdett, kerekes székkel füvet nyír, horgászik, él és tervezi a jövőt. Feleségével házasságukat újragondolták, talán különös, de a sok veszteség megerősítette őket.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szabadtéri kiállítás nyílt a jótékonykodásról

  Szabadtéri kiállítás nyílt a jótékonykodásról

  Utolsó állomására, Pécsre érkezett a Jószolgálat-díj 2017-es díjazottjait bemutató országjáró szabadtéri kiállítás. A díj 2016/2017-es évadának három díjazottja is Pécsett, illetve környékén segíti a rászorulókat: a Dr.

 • Megteltek Szeged parkjai

  Megteltek Szeged parkjai

  A tavasszal és a jó idővel az is együtt jár, hogy az emberek szeretnek minél több időt a szabadban tölteni.

 • Éremeső a fehérváriaknak

  Éremeső a fehérváriaknak

  Kovács Sarolta nyerte a nők versenyét az öttusázók budapesti országos bajnokságán. Csapatban a KSI SE győzött. De a fehérvári sikernek itt nincs vége.