EUR: 313,19 Ft
CHF: 261,54 Ft
2018. április 26., csütörtök
Ervin

Egyéb II.kerület

Hasznos a „rágcsálóspecialista” aranysakál

A budai erdőkben néhány évvel ezelőtt találkoztak először magányos aranysakálokkal a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei. Mára bizonyos, hogy az őshonos állatfaj jelentős számban él a Buda környéki zöld területen, de a Budakeszi Vadasparkban is megismerkedhetünk vele Muci személyében.

aranysakal2

Muci attraktív sakál személyiség

A Pilisi Parkerdő Zrt. az aranysakál megjelenéséről készített tájékoztatója szerint az erdészek és a biológusok örvendetesnek tartják az aranysakál megjelenését és elszaporodását, mert a csúcsragadozók fontos tényezői és fenntartói az erdei ökoszisztéma egyensúlyának.


– Amikor egy-egy őshonos állat vagy növény eltűnik a rendszerből, ez az egyensúly megbillenhet. Az aranysakálok megtelepedésének folyamatával az erdei ökoszisztéma sokfélesége gazdagodik, illetve a sakál megjelenése hozzájárul az erdő önszabályozó folyamatainak javulásához is – tudtuk meg a Pilisi Parkerdő Zrt. tájékoztatójából.

Az aranysakál megjelenésében leginkább a rókára hasonlít, csupán színben és méretben adódhatnak különbségek. Elnyújtott üvöltéssel, vagy rövid, jellegzetes vonyító és üvöltő hangokkal kommunikál, melyet általában napnyugta után egy órával hallhatunk. Magyarországi táplálkozását tekintve „rágcsálóspecialistának” mondható, elsősorban a kisemlősöket, a mezei egereket és a pockokat kedveli. Azonban olykor a csülkös állományra, őzre, dámszarvasra, vaddisznóra is szemet vethet. Az érdeklődők a Budakeszi Vadasparkban is megismerkedhetnek vele Muci, a négyéves szuka személyében, akit gondozója intelligens, kedves, együttműködő állatként jellemez. Muci tréningek, látványetetések keretében mutatja meg, milyen attraktívak tudnak lenni az aranysakálok.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szabadtéri kiállítás nyílt a jótékonykodásról

  Szabadtéri kiállítás nyílt a jótékonykodásról

  Utolsó állomására, Pécsre érkezett a Jószolgálat-díj 2017-es díjazottjait bemutató országjáró szabadtéri kiállítás. A díj 2016/2017-es évadának három díjazottja is Pécsett, illetve környékén segíti a rászorulókat: a Dr.

 • Megteltek Szeged parkjai

  Megteltek Szeged parkjai

  A tavasszal és a jó idővel az is együtt jár, hogy az emberek szeretnek minél több időt a szabadban tölteni.

 • Éremeső a fehérváriaknak

  Éremeső a fehérváriaknak

  Kovács Sarolta nyerte a nők versenyét az öttusázók budapesti országos bajnokságán. Csapatban a KSI SE győzött. De a fehérvári sikernek itt nincs vége.