EUR: 322,50 Ft
CHF: 280,06 Ft
2018. június 19., kedd
Gyárfás

Egyéb IV.kerület

Hattyú kóborolt a villamossíneken

hattyú2

Az állatmentők vizsgálatra vitték a hattyút (Fotók: Állatmentó Liga)

Különös kalandban volt részük az Állatmentő Liga munkatársainak. Egy hattyúhoz riasztották őket, „aki” a villamossíneken kószált. A telefonos bejelentés alapján először a szakemberek azt hitték, a bejelentő téved és nem hattyú, hanem vadkacsa kóborol a síneken.

A helyszínen az állatmentők is meglepődtek, amikor egy hatalmas hattyúval találták szembe magukat. Mire kiértek, a villamosvezető a járdára terelte a riadt szárnyast.


– A XIII. kerületben, a Frangepán utcából akartam a Béke utcára fordulni, amikor a villamos nagyot fékezve elzárta az utamat – elevenítette fel a történteket olvasónk, Deák Kata. – Kisebb kerülőt téve tudtam csak kihajtani, akkor láttam, hogy a villamos előtt egy óriási hattyú totyog a síneken, teljesen tanácstalanul, ezért kellett megállnia. Addigra már a villamosvezető is kiszállt, és kezdte finoman leterelni a vaspályáról az állatot. A járdáról persze már egy csomóan fotózták. Én sajnos nem tudtam képet készíteni, mivel autóval voltam.

Mint megtudtuk, a szakemberek végül letakarták az állat fejét, hogy megnyugodjon, majd mentővel az állatkertbe szállították. Ott a protokoll szerint karanténba helyezték, és megvizsgálták a szárnyát, a lábát és a szemét is, hogy kiderüljön, jól lát-e.


– Ilyenkor azért van szükség a szemvizsgálatra, mert ha látási problémákkal küzd, akkor repülés közben bármibe beleütközhet és komoly sérüléseket szenvedhet – tudtuk meg Hanga Zoltántól, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivőjétől. A hattyú egy ideig megfigyelés alatt lesz, de aztán szabadon engedik. Az állatkertbe tavaly több mint 1600 mentett állat került, ezeknek a fele madár volt.

hattyú3

Törölközőt terítettek a riadt madár fejére

hattyú1

Amikor megnyugodott, megitatták

Az állatmentők is csak tippelni tudnak, hogy hogyan kerülhetett a forgalmas útra a madár. Pataki Gábor, az Újpesti Állatmentő Liga elnöke azt mondta, először arra gondoltak, hogy az állatkertből szökhetett meg, de akár a Dunáról is jöhetett. A madár gyűrűt visel, ebből legalább azt meg lehet tudni, hol és mikor gyűrűzték meg.

– A hattyút egyébként nem ajánlatos szakember segítsége nélkül megpróbálni befogni, hiszen a szárnyával és a csőrével is rendkívüli erővel képes odacsapni – magyarázta Pataki Gábor.

Újpest úttörő az állatvédelemben

Példaértékű, ahogy kerületünk az állatvédelemhez viszonyul. Az Újpesti Állatvédelmi Járőrszolgálat volt az első a fővárosban, és polgármesterünk, Wintermantel Zsolt is teljes mellszélességgel áll ki az állatok ügyei mellett. Február 20-án  az állatvédők békés felvonulásán is ott volt.

– Szerencsére a jó példa ragadós, egyre több kerületben alakul állatvédelmi járőrszolgálat. Nálunk volt egy erős civil kezdeményezés, hozzájuk csatlakozott az önkormányzat és a rendőrség – magyarázta a polgármester, aki lila sálban vonult az állatvédőkkel.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb meglepetés! Győztek a japánok

  Újabb meglepetés! Győztek a japánok

  Japán 2-1-re legyőzte a harmadik perctől emberhátrányban futballozó Kolumbiát kedden a H csoport első fordulójának szaranszki mérkőzésén az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon.

 • Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt helyezett előzetes letartóztatásba egy hónapra két férfit a Miskolci Járásbíróság. Egy 15 éves lányt kényszerítettek pénzért szexuális együttlétekre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ózdon és környékén – közölte Gyurán Ildikó, a Miskolci Törvényszék szóvivője az MTI-vel hétfőn.

 • Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Kánikula idején talán még a keserű nedűt kevésbé kedvelők is előszeretettel fogyasztanak el egy-egy korsó sört, amiről most kiderült, nemcsak remekül hidratál, de az egészségednek is jót tesz.

 • 75 éve írunk golyóstollal

  75 éve írunk golyóstollal

  Hetvenöt éve, 1943. június 10-én szabadalmaztatták Argentínában a magyar Bíró László József golyóstollát, amelyet a köznyelv angol nyelvterületen ma is biro pen, avagy röviden biro néven emleget.