EUR: 305,29 Ft
CHF: 269,90 Ft
2017. július 28., péntek
Szabolcs

Életmód

Házi pita gyroshoz

IMG_4769Hozzávalók 5-6 pitához:

40 dkg liszt (fele lehet teljes kiőrlésű)

fél csomag szárított élesztő

3 dl víz

egy kávéskanál só

1 csipet aszkorbinsav

1 evőkanál olaj

1 teáskanál cukor

Az élesztőt a cukros vízben felfuttatjuk. Hozzáadjuk a liszthez, beletesszük a sót és az aszkorbinsavat, majd deszkán vagy kelesztőtálban összekeverjük a hozzávalókat. Pár percig gyúrjuk, majd hozzáadjuk az olajat. Alaposan kidagasztjuk a tésztát és letakarva duplájára kelesztjük. Ha megkelt, nagyjából 10 dkg-os darabokra osztjuk, gombócokat formázunk belőlük és hagyjuk pihenni pár percet, majd nagyjából 8 mm vastagságú kör alakra nyújtjuk. Bemelegítjük a sütőt magas hőfokra, legalább 250 Celsius-fokra, de amelyiknél lehet, mehet 300-ra is. A tepsi is legyen benne, amelyiken ki akarjuk sütni a pitát. Amíg a sütő melegszik, a piták tovább kelnek, körülbelül 15-20 percig. Ekkor a forró tepsibe helyezzük őket sütőpapírra, a lisztes felükkel lefelé, és addig sütjük, míg teljesen fel nem púposodnak. Ez nagyjából 2-3 perc. Gyorsan megfordítjuk, és a másik oldalukat is körülbelül 3-4 percig sütjük. Ekkor kissé már elkezdenek pirulni, de ha nem, az sem baj. Vegyük ki, túlsütni nem szabad. A friss, forró pitákat 10-20 percre tegyük konyharuhával letakart edénybe, hogy ne száradjanak ki.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Variációk töltött paprikára

    Variációk töltött paprikára

    A paprika nyersen, salátának, hidegtálakhoz, sütve, főzve, savanyítva elengedhetetlen kelléke a magyar gasztronómiának. Igazi hazai alapanyagként tartjuk számon, hiszen Szentgyörgyi Albert is a szegedi paprikából vonta ki a C-vitamint, amivel aztán kiérdemelte a Nobel-díjat.

  • Legyél te a fesztiválkirálynő!

    Legyél te a fesztiválkirálynő!

    Javában pörög a nyári fesztiválszezon, amikor szinte kötelező az extrém kinézet. Modellünk gyönyörű sminkjét Bandrus Nóra készítette, a hozzáillő vagány hajkoronát pedig Szokolyai Adrienn-nek köszönhetjük.