EUR: 307,42 Ft
CHF: 265,81 Ft
2017. október 20., péntek
Vendel

Külföld

Hollande: egész Európát támadták meg

Egész Európát támadták meg Brüsszelben, a fenyegetés komolyságának megfelelő lépéseket kell tennie a kontinensnek – közölte Francois Hollande francia elnök kedden a 34 halálos áldozatot követelő brüsszeli robbantásokról szólva.

A francia államfő emlékeztetett, hogy Franciaország is merényletek helyszíne volt tavaly januárban és novemberben, s fáradhatatlanul fojtatja harcát a kül- és belföldi terrorizmussal szemben.

A francia kormány korábban válságtanácskozást tartott a brüsszeli merényletek miatt. A tanácskozást követően Bernard Cazeneuve belügyminiszter közölte, az ország még mindig “nagyon nagy” biztonsági fenyegetéssel néz szembe, s egyúttal azzal a felhívással fordult a többi európai uniós tagországhoz, hogy erősítsék meg közös terrorellenes küzdelmüket.

Cazeneuve emellett figyelmeztetett, hogy nagyon komoly biztonsági intézkedések lesznek életben a nyáron Franciaországban rendezett labdarúgó Európa-bajnokság idején.

Manuel Valls miniszterelnök azt mondta a tanácskozás után: “Hadban állunk, és ebben a háborúban mindenkit mozgósítani kell.” A francia miniszterelnök felszólította az Európai Parlamentet, hogy gyorsítsa fel az utas-nyilvántartási adatállományra (PNR) vonatkozó brüsszeli javaslat elfogadását. A veszélyes személyek utazásainak követését segítő PNR-rendszer tervét több nyugat-európai tagállam erősen támogatja, ugyanakkor az Európai Parlament kételyekkel fogadta.

Valls az EP zöld és szocialista képviselőinek címezve úgy fogalmazott, hogy eljött az ideje a rendszer bevezetésének, elég időt pocsékoltak el már eddig is.

Francois Hollande és Anne Hidalgo párizsi polgármester bejelentette, az Eiffel-torony a belga lobogó színeiben fog pompázni kedd este, a zászlókat pedig félárbocra engedik a robbanás áldozatainak tiszteletére.

A francia szenátusban és országgyűlésben délután egyperces néma csenddel emlékeztek meg az áldozatokról.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Magyarország ígéretet kapott, hogy addig nem vezetnek be semmilyen változtatást Ukrajnában a magyar kisebbség oktatásában, amíg nem születik meg az Európa Tanács Velencei Bizottságának állásfoglalása – közölte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszterrel és Pavlo Klimkin külügyminiszterrel csütörtökön Kijevben folytatott tárgyalásai után.

 • A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán regionális parlament szavazást tarthat Katalónia függetlenségének kinyilvánításáról, ha a madridi központi kormány “továbbra is akadályozza a párbeszédet, és folytatja az elnyomást” – írta csütörtökön Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek Carles Puigdemont katalán elnök.

 • Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Feleannyi bevándorlót engedne az Egyesült Államokba Donald Trump a napokban a kongresszus elé terjesztett új bevándorlásügyi tervezete alapján. A Figyelő szerint a Trump-tervezet a bevándorlók számának jelentős csökkentése mellett a migrációval kapcsolatos tízezer új állást is teremtene: megnövelné a vámtisztviselők és a bevándorlásügyi bírók, ügyészek és ügyvédek számát is.