EUR: 305,31 Ft
CHF: 275,15 Ft
2017. július 26., szerda
Anna, Anikó

Külföld

Hollande: egész Európát támadták meg

Egész Európát támadták meg Brüsszelben, a fenyegetés komolyságának megfelelő lépéseket kell tennie a kontinensnek – közölte Francois Hollande francia elnök kedden a 34 halálos áldozatot követelő brüsszeli robbantásokról szólva.

A francia államfő emlékeztetett, hogy Franciaország is merényletek helyszíne volt tavaly januárban és novemberben, s fáradhatatlanul fojtatja harcát a kül- és belföldi terrorizmussal szemben.

A francia kormány korábban válságtanácskozást tartott a brüsszeli merényletek miatt. A tanácskozást követően Bernard Cazeneuve belügyminiszter közölte, az ország még mindig “nagyon nagy” biztonsági fenyegetéssel néz szembe, s egyúttal azzal a felhívással fordult a többi európai uniós tagországhoz, hogy erősítsék meg közös terrorellenes küzdelmüket.

Cazeneuve emellett figyelmeztetett, hogy nagyon komoly biztonsági intézkedések lesznek életben a nyáron Franciaországban rendezett labdarúgó Európa-bajnokság idején.

Manuel Valls miniszterelnök azt mondta a tanácskozás után: “Hadban állunk, és ebben a háborúban mindenkit mozgósítani kell.” A francia miniszterelnök felszólította az Európai Parlamentet, hogy gyorsítsa fel az utas-nyilvántartási adatállományra (PNR) vonatkozó brüsszeli javaslat elfogadását. A veszélyes személyek utazásainak követését segítő PNR-rendszer tervét több nyugat-európai tagállam erősen támogatja, ugyanakkor az Európai Parlament kételyekkel fogadta.

Valls az EP zöld és szocialista képviselőinek címezve úgy fogalmazott, hogy eljött az ideje a rendszer bevezetésének, elég időt pocsékoltak el már eddig is.

Francois Hollande és Anne Hidalgo párizsi polgármester bejelentette, az Eiffel-torony a belga lobogó színeiben fog pompázni kedd este, a zászlókat pedig félárbocra engedik a robbanás áldozatainak tiszteletére.

A francia szenátusban és országgyűlésben délután egyperces néma csenddel emlékeztek meg az áldozatokról.

Kapcsolódó Cikkek

  • Vízisízés közben rakta ki a Rubik-kockát – Videó!

    Vízisízés közben rakta ki a Rubik-kockát – Videó!

    A Rubik Ernő nevéhez fűzhető ügyességi játék a mai napig hatalmas népszerűségnek örvend szerte a világon. Joey Fratelli imádja a logikai játékot, ezért úgy döntött, hogy nem időre szerette volna kirakni a mágikus kockát úgy, ahogy sokan mások, hanem inkább a körülményeken nehezített.

  • Nemi erőszakra buzdítottak a muszlim iskolában

    Nemi erőszakra buzdítottak a muszlim iskolában

    Megbukott a muszlim gyermekek számára alapított Al-Hidzsrá iskola az angliai Birminghamben, a tanintézet ellenőrzésekor nemi erőszakra felhívó tankönyveket és elképzelhetetlenül alacsony oktatási színvonalat találtak az ellenőrök, ezért az állami kezelésbe kerülhet Nagy-Britannia összes hasonló tanintézete.