EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 23., vasárnap
Gyöngyi

Külföld

Húszmilliárdos műkincslopás brit múzeumokból

Több mint húszmilliárd forint értékben lopott ázsiai eredetű műkincseket, főleg jádéból és orrszarvútülökből készült tárgyakat egy nagy-britanniai múzeumokat és aukciósházakat fosztogató bűnbanda az elmúlt években.

A banda tíz tagját már korábban letartóztatták és elítélték, a négy feltételezett értelmi szerzőt hétfőn mondta ki bűnösnek egy birminghami bíróság. A korábbi elítéltek között van egy kínai nevű londoni közvetítő, akinek az volt a feladata, hogy vevőt találjon a műkincsekre Kínában, a férfi e célból gyakran utazott Hongkongba.

A bűnözők fő célpontja a cambridge-i Fitzwilliam és a durhami Oriental múzeum volt. A cambridge-i múzeumból 2012 áprilisában ellopott 18 jádetárgy sosem került meg, de egy jádetálat és több figurát, amelyet a durhami múzeumból vittek el, megtaláltak a földben elásva. A tolvajok el akartak lopni egy orrszarvúfejet is a norwichi kastélymúzeumból, de a zsákmányt elejtették menekülés közben.

A banda hat tagját már 2013-ban elfogták Délkelet-Angliában.

A rendőrség szerint a jáde- és tülöktolvajok okozta kár értéke elérheti az 57 millió fontot (22,6 milliárd forint).

Kapcsolódó Cikkek

  • Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

    Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

    Donald Trump egy pénteki kampányrendezvényen ismét ellenfelét, Hillary Clintont támadta, s azt hangoztatta: ha győz az elnökválasztáson, sok lehetősége lesz, hogy “utánanézzen Clintonnak”.

  • Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Megsemmisült az ExoMars orosz-európai űrexpedíció TGO űrszondájának Schiaparelli elnevezésű leszállóegysége, miután a Marsra történő leszállás folyamata során 2-4 kilométeres magasságból nekicsapódott a vörös bolygó felszínének – közölte az Európai Űrügynökség (ESA) egy NASA-műhold által készített felvételekre hivatkozva.