2018. január 23., kedd
Rajmund, Zelma

Budapest

Idén én sütöm a kalácsot!

Easter teatime decor, Image: 131775203, License: Rights-managed, Restrictions: Property release, Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Oredia

Credit line: Profimedia, Oredia

Lehet még húsvét másnapján is igazán puha, ízletes a fonott kalács. Naná! Leginkább azonban csak akkor, ha nem a boltban vagy a pékségben vásároljuk, hanem magunk sütjük meg. Megdöbbentő a különbség, igazán megéri megpróbálni. Persze a kalácssütés valamivel komplikáltabb, mint egy rántotta elkészítése, de a Lokál minden segítséget megad a sikerélményhez.

Essünk hát neki a kalácskészítésnek. Legjobb most azonnal próbasütést végezni, hogy a húsvéti – élesben készülő –, már saját tapasztalatokon alapuljon. A fonott kalács tésztája kényes, de ha ismerjük a trükköket, nem kell félni tőle.


 

Lássuk hát először is a hozzávalókat:

 • 50 dkg finomliszt
 • 1 kávéskanál só
 • 3 evőkanál cukor
 • 1 tojás
 • 1 tojás sárgája
 • 2,5–3 dl habtejszín
 • 0,5 dl tej
 • 5 dkg olvasztott vaj
 • 2 dkg friss élesztő, vagy fél csomag szárított
A lekenéshez:
 • 1 tojás
Kézi dagasztásnál az élesztőt a fél deciliter langyos tejben egy kávéskanál cukorral és kevés liszttel felfuttatjuk.
Tipp: Semmiképp ne tegyünk hozzá több élesztőt, mert a túlkelesztés a kalácsunk formáját és ízét is elrontja.
A lisztet kimérjük és tálba szitáljuk.
Tipp: A liszt és minden további hozzávaló legyen szobahőmérsékletű, ha a hideg kamrában tároljuk, előbb hozzuk be! Szitálni azért kell, hogy levegősebb legyen, ez segíti a kelést. 
A lisztet keverjük el tálban a cukorral és a sóval. A közepébe mélyedést készítünk, ebbe ütjük bele a tojást, a tojás sárgáját, a tejszín egy részét, a felfuttatott élesztőt és kezdődhet a dagasztás.
Tipp: A tésztákhoz írt folyadékot soha ne öntsük bele azonnal. Fokozatosan adagoljuk, mert nem biztos, hogy minden liszt és dagasztási módszer azonos mennyiségűt vesz fel. A jó kalácstészta lágy, de nem ragacsos!
Amikor összeáll a tészta, kisebb adagokban adjuk hozzá a vajat.
Tipp: A zsiradékot soha ne az elején adjuk a tésztához, mert védőburkolatot képez a lisztszemek körül és megakadályozza, hogy érintkezzen az élesztővel, így a tészta nem tud megkelni.
A vajat is dolgozzuk bele a tésztába, akkor van kész a dagasztás, ha rugalmas, fényes a tésztánk és nem ragad.
Hagyjuk fél órát szobahőmérsékleten kelni. Ha duplájára kelt, lisztezett deszkára borítjuk és annyi részre osztjuk, ahány fonással szeretnénk majd elkészíteni.
Preparation rabbit brioches, Image: 164088933, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Oredia

Profimedia, Oredia

A darabokból gombócot formálunk, letakarjuk és negyed órát pihentetjük. Ezután következik a fonás!

Előbb rudacskákat sodrunk a gombócokból, majd egyik végüket összetapasztva, liszttel finoman megszórva megfonjuk. A hármas fonást mindenki ismeri, az ennél többszörösökből magasabb kalács lesz.
Tipp: A négyes fonás módszerét elleshetjük innen: https://www.youtube.com/watch?v=qUhgNUhxjoQ, a hatosét innen: https://www.youtube.com/watch?v=9EqM5KrLPZs
Ezután sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a kalácsot, felverünk egy egész tojást, ezzel kenjük le, majd jöhet egy újabb kelesztés 30-40 percig.
Tipp: A kelesztésen sok múlik. Semmiképp ne tegyük meleg helyre kelni a kalácsunkat, mert a túlkelesztés minden eddigi gondosságunk ellenére tönkreteszi a kalácsunkat. 
Amíg kel a tészta, a sütőt 170 fokra melegítjük elő, sütés előtt még egyszer lekenjük tojással a kalácsot és nagyjából 40 perc alatt készre sütjük. A tojásos kencétől barnulni fog, de ha úgy érezzük, tegyünk a tetejére sütőpapírt.
Ha kisült, rácson hűtjük ki a kalácsot, hogy az alja ne nedvesedjen meg.

Kapcsolódó Cikkek

 • Világraszóló siker volt a vizes vb és a Duna Aréna

  Világraszóló siker volt a vizes vb és a Duna Aréna

  Folyamatos támadások érték a vizes vb megrendezését és annak költségeit. A csapból is az folyik, hogy Orbán Viktor baráti köre elképesztő haszonnal építette meg a létesítményt és a hozzá kapcsolódó egyéb beruházásokat.

 • 50 év táncdal

  50 év táncdal

  Hol jár az eszem? Kislány a zongoránál. Még fáj minden csók. Ajjaj, fekete vonat! Talán még a legfiatalabbak is ismerik ezeket a dalrészleteket, ha máshonnan nem, felvételről, feldolgozásokból, vagy a szülők, nagyszülők fürdőszobai énekléséből.

 • Ő a mi képviselőnk!

  Ő a mi képviselőnk!

  2018. január 8-án a FIDESZ Zuglói Csoportja egyhangú szavazással országgyűlési képviselő-jelöltnek javasolta dr. Jelen Tamást. A FIDESZ Zuglói Választókerületi Szervezete a javaslatot szintén egyhangúan támogatta.

 • Galambok minden mennyiségben

  Galambok minden mennyiségben

  Idén ünnepli 105. születésnapját a rákospalotai B-15 Testvériség Galambász Egyesület. A szakértő klubtagok rendszeresen kiállítják galambjaikat és díszmadaraikat az országos bemutatókon és versenyeken.