EUR: 307,67 Ft
CHF: 287,20 Ft
2017. január 18., szerda
Piroska

Program

Igazi klasszikus csemege a Concerto Budapest tavaszi BMC-sorozata

Ferencváros Önkormányzatának hangversenye a MÁV Szimfonikus Zenekar közreműködésével a Budapest Music Centerben
Dr. Bácskai János polgármester
( Fotó: Sáfár Tibor)

Debussytől Berióig, Stravinskytól Vidovszkyig ível a Concerto Budapest Concerto Color című, három koncertből álló tavaszi sorozata a Budapest Music Centerben (BMC).

A szombati nyitókoncert a Concerto Budapest vezetőjének, Keller Andrásnak különleges válogatása, mely akár Kis esti cirkusz alcímmel is illethető Csalog Gábor legújabb művére reflektálva – írják a zenekar sajtóközleményében. A válogatás a kortárs dallamok mellett a dzsessz világát is megidézi Stravinsky Ragtime for 11 Instruments című alkotásán keresztül, zárásként pedig Berio Folk songs című átirata kínál egy kis világzenei ízelítőt Harcsa Veronika közreműködésével.

A második, május 6-i koncert jeligéje: a kortárs köntösbe öltöztetett romantika. “Ez az est a klasszikus értelemben vett szenvedély és az expresszivitás egyfajta alternatívájáról szól. Megmutatja, hogy a kortárs zene nem felülírja és leváltja a romantika szenvedélyét, sokkal inkább továbbgondolja és átértelmezi azt” – fogalmaznak a közleményben. A műsorban két ősbemutató is elhangzik: az egyik Gémesi Géza Hajnal című műve – a szerző az est karmestere is -, a másik az ifjú tehetség, Horváth Márton Levente Falak című műve.

A Concerto Color bérlet záró koncertjét május 27-én korunk egyik legizgalmasabb és legeredetibb szerzőjének, Zarándy Ákosnak az absztrakt motívumai és “hangtani poénjai” nyitják meg – írják. Ezt követően Ligeti György “véletlenek és amorf minimalista motívumok szülte egyedülálló, elvarázsolt muzsikája” csendül fel. Majd az est zárásaként Richard Strauss “derűt sugárzó, családias meghittséget árasztó fúvósszimfóniája” hozza meg a megnyugvást Rácz Zoltán karmester vezetésével.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Ikonikussá vált a Kislány a pokolban holokauszt monodráma

    Ikonikussá vált a Kislány a pokolban holokauszt monodráma

    Január 25-én tartja következő előadását a Kazán István Kamaraszínház, amely Sárdi Mária: Kislány a pokolban című életrajzi könyvéből készült. Tíz éve töretlen sikert arat a nézőknél de csak ritkán lehet látni, mert mint Kriszt Lászlótól, a darab rendezőjétől megtudtuk, nincs nagy igény a holokauszt drámákra, ezért játsszák csak ritkán, de amiket előleg megnézett, azokról is lesújtó volt a véleménye.

  • Reformáció 500: Élőben adja a közmédia az emlékév megnyitóját

    Reformáció 500: Élőben adja a közmédia az emlékév megnyitóját

    A közmédia közvetíti a reformáció 500. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév központi megnyitóját. A kilencvenperces, több művészeti ágat felvonultató ünnepség péntek délután öt órakor kezdődik a Művészetek Palotájában (Müpa), és fél hattól, csúsztatott élő adásban lesz követhető az M5 és a Duna World műsorán.