EUR: 310,25 Ft
CHF: 258,69 Ft
2018. április 20., péntek
Tivadar

Külföld

Így alakultak eddig a magyar-azeri kapcsolatok

Orbán Viktor kormányfő március 5-6. között Azerbajdzsánba utazik hivatalos látogatásra. A Lokál összefoglalója a magyar-azeri felső szintű kapcsolatokról 1995 óta:

Magyarország 1991. december 26-án ismerte el a volt szovjet tagköztársaság, Azerbajdzsán függetlenségét, a diplomáciai kapcsolatokat 1992. április 27-én vette fel a két állam. Magyarországot 2003-ig a moszkvai magyar nagykövet képviselte Bakuban, majd az ankarai magyar nagykövet látta el ezt a feladatot. 2009 januárja óta állandó magyar nagykövetség működik Bakuban. Azerbajdzsán első budapesti nagykövete 2004. október 7-én adta át megbízólevelét, a közép-ázsiai országnak 2004 decembere óta van Budapesten állandó nagykövetsége.


1995. október 24. – Göncz Árpád köztársasági elnök New Yorkban az ENSZ megalakulásának 50. évfordulója alkalmából rendezett tanácskozás keretében megbeszéléseket folytatott Heydar Aliyev azeri államfővel.

2008. január 24. – A Davosi Világgazdasági Fórumon Gyurcsány Ferenc kormányfő megbeszélést folytatott Ilham Aliyev azeri köztársasági elnökkel a Nabucco gázvezeték tervéről, illetve az azeri gáz európai eladásának lehetőségéről.


2008. február 18-19. – Hivatalos magyarországi hivatalos látogatásán Ilham Aliyev azeri elnök elsősorban gazdasági kérdésekről, a szorosabb energetikai együttműködés lehetőségeiről tárgyalt Sólyom László köztársasági elnökkel, Gyurcsány Ferenc kormányfővel és Szili Katalin házelnökkel. A látogatás során kormányközi gazdasági megállapodást, tárcaközi energetikai szerződést és a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt írtak alá.

2008. július 7-8. – Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Kaszpi-tengeri körútján, Bakuban Artur Rasizade miniszterelnökkel és Ilham Aliyev államfővel tárgyalt a két ország politikai és gazdasági kapcsolatairól, valamint az azeri földgáz exportjáról a tervezett Nabucco vezetéken keresztül. A látogatás alkalmával több együttműködési megállapodás is született.

2008. szeptember 5-6. – Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke azerbajdzsáni hivatalos látogatásán, Bakuban a parlamenti kapcsolatok erősítéséről és a Nabucco-projektről folytatott megbeszélést Ilham Aliyev államfővel, Artur Rasizade kormányfővel, Heydar Babayev gazdaságfejlesztési és Elmar Mammadyarov külügyminiszterrel, valamint Oqtay Asadov parlamenti elnökkel.

2008. november 14. – Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a bakui energetikai csúcstalálkozó alkalmával megbeszélést folytatott Ilham Aliyev azeri elnökkel a Nabucco gázvezetékről.

2009. január 27. – Magyar kezdeményezésre Nabucco-konferenciát tartottak Budapesten Ilham Aliyev azeri elnök részvételével.

2010. szeptember 14. – Orbán Viktor miniszterelnök Bakuban részt vett az azeri-grúz-román-magyar energiaügyi együttműködésről rendezett csúcstalálkozón, amelyen az érintett országok vezetői megállapodást írtak alá az Azerbajdzsán-Grúzia-Románia gázszállító rendszer (AGRI) megvalósítását célzó projektről. A magyar kormányfő kétoldalú megbeszélést is folytatott Ilham Aliyev azeri államfővel.

2011. november 11. – Schmitt Pál köztársasági elnök Bakuban megbeszélést folytatott és közös nyilatkozatot írt alá Ilham Aliyev azeri köztársasági elnökkel, majd megnyitotta a magyar-azeri üzleti fórumot. A magyar államfő találkozott Artur Rasizade azeri miniszterelnökkel és Oqtay Asadov parlamenti elnökkel is.

2011. december 7-9. – Oqtay Asadov azeri parlamenti elnök Budapesten a gazdasági és politikai együttműködés bővítéséről tárgyalt Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével. Az azeri házelnök találkozott Schmitt Pál államfővel és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel is.

2012. június 30. – Orbán Viktor miniszterelnök Bakuban részt vett az energiabiztonságról rendezett Crans Montana Fórumon. A magyar kormányfő találkozott Ilham Aliyev azeri köztársasági elnökkel, Artur Rasizade miniszterelnökkel és a kaukázusi ország állami olajipari vállalatának vezérigazgató-helyettesével is.

2014. november 11. – Munkalátogatást tett Budapesten Ilham Aliyev azeri elnök, aki Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott tárgyalást. A felek közös nyilatkozatot írtak alá a két ország közötti stratégiai partnerségről, majd beszédet mondtak a magyar-azeri üzleti fórumon.

2015. június 17-18. – Hivatalos látogatást tett Azerbajdzsánban Kövér László, az Országgyűlés elnöke, aki megbeszélést folytatott Ilham Aliyev azeri elnökkel, Artur Rasizade miniszterelnökkel, Ogtay Asadov parlamenti elnökkel és Shahin Mustafayev gazdasági és ipari miniszterrel. A házelnök 18-án meglátogatta a magyar csapatot a bakui Európa Játékok sportolói falujában.

Kapcsolódó Cikkek

 • Így szólítják Kim Dzsong Un feleségét

  Így szólítják Kim Dzsong Un feleségét

  A hivatalos észak-koreai média újabban “tisztelt first ladynek” szólítja Kim Dzsong Un észak-koreai vezető feleségét, Zsi Szol Dzut, megfigyelők pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy ez cím több mint negyven éve nem volt használatban az országban – írta csütörtökön a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

 • Még több migránst erőltetne Brüsszel Európára

  Még több migránst erőltetne Brüsszel Európára

  Németország szolidaritásának köszönhetően a várakozásokat meghaladó számban érkezhetnek afrikai és közel-keleti menekültek az Európai Unióba (EU) az Európai Bizottság áttelepítési programja révén – mondta a brüsszeli bizottság migrációs ügyekért felelős tagja egy csütörtöki német lapinterjúban.

 • Soros fia és párja is Budapestre jönnek

  Soros fia és párja is Budapestre jönnek

  Soros György képtelen belenyugodni a választási vereségbe, nem adja fel a migránsok betelepítésének tervét. A hét elején Brüsszelbe ment, hogy ismét onnan támadja Magyarországot.