EUR: 304,72 Ft
CHF: 272,93 Ft
2017. július 27., csütörtök
Olga, Liliána

Külföld

Így alakultak eddig a magyar-azeri kapcsolatok

Orbán Viktor kormányfő március 5-6. között Azerbajdzsánba utazik hivatalos látogatásra. A Lokál összefoglalója a magyar-azeri felső szintű kapcsolatokról 1995 óta:

Magyarország 1991. december 26-án ismerte el a volt szovjet tagköztársaság, Azerbajdzsán függetlenségét, a diplomáciai kapcsolatokat 1992. április 27-én vette fel a két állam. Magyarországot 2003-ig a moszkvai magyar nagykövet képviselte Bakuban, majd az ankarai magyar nagykövet látta el ezt a feladatot. 2009 januárja óta állandó magyar nagykövetség működik Bakuban. Azerbajdzsán első budapesti nagykövete 2004. október 7-én adta át megbízólevelét, a közép-ázsiai országnak 2004 decembere óta van Budapesten állandó nagykövetsége.

1995. október 24. – Göncz Árpád köztársasági elnök New Yorkban az ENSZ megalakulásának 50. évfordulója alkalmából rendezett tanácskozás keretében megbeszéléseket folytatott Heydar Aliyev azeri államfővel.

2008. január 24. – A Davosi Világgazdasági Fórumon Gyurcsány Ferenc kormányfő megbeszélést folytatott Ilham Aliyev azeri köztársasági elnökkel a Nabucco gázvezeték tervéről, illetve az azeri gáz európai eladásának lehetőségéről.

2008. február 18-19. – Hivatalos magyarországi hivatalos látogatásán Ilham Aliyev azeri elnök elsősorban gazdasági kérdésekről, a szorosabb energetikai együttműködés lehetőségeiről tárgyalt Sólyom László köztársasági elnökkel, Gyurcsány Ferenc kormányfővel és Szili Katalin házelnökkel. A látogatás során kormányközi gazdasági megállapodást, tárcaközi energetikai szerződést és a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt írtak alá.

2008. július 7-8. – Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Kaszpi-tengeri körútján, Bakuban Artur Rasizade miniszterelnökkel és Ilham Aliyev államfővel tárgyalt a két ország politikai és gazdasági kapcsolatairól, valamint az azeri földgáz exportjáról a tervezett Nabucco vezetéken keresztül. A látogatás alkalmával több együttműködési megállapodás is született.

2008. szeptember 5-6. – Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke azerbajdzsáni hivatalos látogatásán, Bakuban a parlamenti kapcsolatok erősítéséről és a Nabucco-projektről folytatott megbeszélést Ilham Aliyev államfővel, Artur Rasizade kormányfővel, Heydar Babayev gazdaságfejlesztési és Elmar Mammadyarov külügyminiszterrel, valamint Oqtay Asadov parlamenti elnökkel.

2008. november 14. – Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a bakui energetikai csúcstalálkozó alkalmával megbeszélést folytatott Ilham Aliyev azeri elnökkel a Nabucco gázvezetékről.

2009. január 27. – Magyar kezdeményezésre Nabucco-konferenciát tartottak Budapesten Ilham Aliyev azeri elnök részvételével.

2010. szeptember 14. – Orbán Viktor miniszterelnök Bakuban részt vett az azeri-grúz-román-magyar energiaügyi együttműködésről rendezett csúcstalálkozón, amelyen az érintett országok vezetői megállapodást írtak alá az Azerbajdzsán-Grúzia-Románia gázszállító rendszer (AGRI) megvalósítását célzó projektről. A magyar kormányfő kétoldalú megbeszélést is folytatott Ilham Aliyev azeri államfővel.

2011. november 11. – Schmitt Pál köztársasági elnök Bakuban megbeszélést folytatott és közös nyilatkozatot írt alá Ilham Aliyev azeri köztársasági elnökkel, majd megnyitotta a magyar-azeri üzleti fórumot. A magyar államfő találkozott Artur Rasizade azeri miniszterelnökkel és Oqtay Asadov parlamenti elnökkel is.

2011. december 7-9. – Oqtay Asadov azeri parlamenti elnök Budapesten a gazdasági és politikai együttműködés bővítéséről tárgyalt Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével. Az azeri házelnök találkozott Schmitt Pál államfővel és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel is.

2012. június 30. – Orbán Viktor miniszterelnök Bakuban részt vett az energiabiztonságról rendezett Crans Montana Fórumon. A magyar kormányfő találkozott Ilham Aliyev azeri köztársasági elnökkel, Artur Rasizade miniszterelnökkel és a kaukázusi ország állami olajipari vállalatának vezérigazgató-helyettesével is.

2014. november 11. – Munkalátogatást tett Budapesten Ilham Aliyev azeri elnök, aki Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott tárgyalást. A felek közös nyilatkozatot írtak alá a két ország közötti stratégiai partnerségről, majd beszédet mondtak a magyar-azeri üzleti fórumon.

2015. június 17-18. – Hivatalos látogatást tett Azerbajdzsánban Kövér László, az Országgyűlés elnöke, aki megbeszélést folytatott Ilham Aliyev azeri elnökkel, Artur Rasizade miniszterelnökkel, Ogtay Asadov parlamenti elnökkel és Shahin Mustafayev gazdasági és ipari miniszterrel. A házelnök 18-án meglátogatta a magyar csapatot a bakui Európa Játékok sportolói falujában.

Kapcsolódó Cikkek

 • Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  Prága szerint a kvótarendszer működésképtelen

  A cseh kormány ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy a kvótarendszer működésképtelen – ezekkel a szavakkal reagált Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szerdán arra, hogy az Európai Bizottság újabb szakaszba léptette az uniós menekültkvótákról szóló döntés elutasítása miatt júniusban Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást.

 • 2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  2019-ben érkezik a Wonder Woman folytatása

  Diana, az amazonok hercegnője karácsonyi ajándékot hoz a közönségnek 2019-ben: a Warner Bros. filmstúdió bejelentette, hogy a Wonder Woman folytatása két és fél év múlva debütál a mozikban – számolt be róla a Deadline.

 • Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó visszautasítja a brüsszeli “zsarolást”

  Varsó nem fogadja el “az uniós hivatalnokok semmiféle zsarolását”, különösen ha nem tényeken alapszik – jelentette ki az Európai Bizottság bejelentéseire reagálva szerdán Rafal Bochenek, a lengyel kormány szóvivője.