EUR: 307,55 Ft
CHF: 281,59 Ft
2017. május 25., csütörtök
Orbán

Egyéb X.kerület

Jótékony sétálásra várnak mindenkit

Egyre kevesebben vannak, akik nem tudják, mi is az a nordic walking. Elsősorban az idősebb korosztály tagjai űzik a túrázást úgy, hogy két bot segítségével a teljes testet átmozgatják. A Népligetben minden szombat reggel tartanak foglalkozást, a Planetárium parkolójában van a találkozó fél 10-kor.

 

Csak kényelmes ruhára és cipőre van szükség a kezdéshez
Fotó: Keresztesi Balázs)

– Tudtam, hogy kell valamit mozogni. Mindig is szerettem túrázni, sétálni, de futni nem. Hat-hét éve hallottam a nordic walkingról, és azonnal tudtam, ez az én sportom – árulta el lapunknak Kun Gyuláné Erzsébet oktató. – Pesterzsébeten lakom, a Normafa és a szigetek túl messze voltak a már működő programjaikkal, így találtam rá Kovács Krisztára és a MAKKA Szabadidő Sportegyesületre. Eljártam hozzájuk, majd elkezdtem képezni magam.

Azóta pedig már ő tart órákat a dél-pesti régióban. Elmondása szerint, ha valaki szeretné elkezdeni a nordic walkingot, semmi másra nincs szüksége, mint kényelmes ruhára és cipőre. – Az indulásnál biztosítjuk a botokat, a technikát pedig megtanítjuk. Egyre többen csatlakoznak hozzánk. De csak hogy tisztán lássuk, ez nem séta két bottal, hanem nordic walking. Ha valaki jól csinálja, az izomzat kilencven-kilencvenöt százalékát átmozgatja. A fiatalok között egyelőre kevésbé elterjedt, cikinek tartják, hogy valaki két bottal közlekedik. Oktattam már olyan harmincéveseket, akik fél óra után közölték, ezt nem bírják, míg a nyugdíjasok vígan meneteltek előttük. Azon túl, hogy egyre többen ragadnak botot, sokak nem elégednek meg azzal, hogy a kerületükben csak heti egy foglalkozás van. – Van, aki háromszor is túrázik velünk, csak mindig máshol. Sokakat megfertőzött már a sport, és már nem szempont, hogy milyen messze van, akkor is elmennek az emberek, és jól érzik magukat a közösségben, ráadásul még jót is tesz az egészségüknek. A túlsúlyosok, mozgásszervi betegségtől szenvedők, cukorbetegek is űzhetik, amitől javul az állapotuk.

Nyíregyháza, 2015. február 16. Nordic walkingozók bemelegítenek Nyíregyházán, az erdei tornapályán 2015. február 15-én. A Mozdulj Nyíregyháza elnevezésű program keretében ingyenes túravezetést tartanak minden vasárnap. MTI Fotó: Balázs Attila

A nordic walking az egész testet átmozgatja és minden korosztály űzheti
MTI Fotó: Balázs Attila

Sok a Kispestről érkező vendég is, ők főleg Pesterzsébeten kapcsolódnak be a programba. De könnyen lehet, hogy Csepelen is lesz nordic walking. Az erzsébeti csoporttal már jártunk a XXI. kerületben, és jó lehetőséget láttunk benne, ezért elképzelhető, a jövőben ott is tartunk foglalkozásokat.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Tisztább lett a tér

  Tisztább lett a tér

  Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.

 • Bombák földjén lakunk?

  Bombák földjén lakunk?

  Több száz házat kellett kiüríteni a kerületben, amikor a Csömöri út 101. számnál zajló építkezés közben találtak egy 50 kilogrammos, szovjet gyártmányú, FAB–50-es típusú rombolóbombát.

 • Akaba történelmet írt

  Akaba történelmet írt

  A hétéves Akaba múlt vasárnapi sikerével történelmet írt a Millenniumi Díj harmadszori megnyerésével a Kincsem Parkban.

 • Harmincadszor tekerték körbe Érdet

  Harmincadszor tekerték körbe Érdet

  A harmincadik Érd Körbe városkerülő kerékpáros túra rajtjára ismét megtelt a Főtér, hogy családias hangulatban körbekerékpározzák a várost a megszokott 10, 30 és 60 kilométeres távokon.