2017. december 17., vasárnap
Lázár, Olimpia

Egyéb X.kerület

Jótékony sétálásra várnak mindenkit

Egyre kevesebben vannak, akik nem tudják, mi is az a nordic walking. Elsősorban az idősebb korosztály tagjai űzik a túrázást úgy, hogy két bot segítségével a teljes testet átmozgatják. A Népligetben minden szombat reggel tartanak foglalkozást, a Planetárium parkolójában van a találkozó fél 10-kor.

 

Csak kényelmes ruhára és cipőre van szükség a kezdéshez
Fotó: Keresztesi Balázs)


– Tudtam, hogy kell valamit mozogni. Mindig is szerettem túrázni, sétálni, de futni nem. Hat-hét éve hallottam a nordic walkingról, és azonnal tudtam, ez az én sportom – árulta el lapunknak Kun Gyuláné Erzsébet oktató. – Pesterzsébeten lakom, a Normafa és a szigetek túl messze voltak a már működő programjaikkal, így találtam rá Kovács Krisztára és a MAKKA Szabadidő Sportegyesületre. Eljártam hozzájuk, majd elkezdtem képezni magam.

Azóta pedig már ő tart órákat a dél-pesti régióban. Elmondása szerint, ha valaki szeretné elkezdeni a nordic walkingot, semmi másra nincs szüksége, mint kényelmes ruhára és cipőre. – Az indulásnál biztosítjuk a botokat, a technikát pedig megtanítjuk. Egyre többen csatlakoznak hozzánk. De csak hogy tisztán lássuk, ez nem séta két bottal, hanem nordic walking. Ha valaki jól csinálja, az izomzat kilencven-kilencvenöt százalékát átmozgatja. A fiatalok között egyelőre kevésbé elterjedt, cikinek tartják, hogy valaki két bottal közlekedik. Oktattam már olyan harmincéveseket, akik fél óra után közölték, ezt nem bírják, míg a nyugdíjasok vígan meneteltek előttük. Azon túl, hogy egyre többen ragadnak botot, sokak nem elégednek meg azzal, hogy a kerületükben csak heti egy foglalkozás van. – Van, aki háromszor is túrázik velünk, csak mindig máshol. Sokakat megfertőzött már a sport, és már nem szempont, hogy milyen messze van, akkor is elmennek az emberek, és jól érzik magukat a közösségben, ráadásul még jót is tesz az egészségüknek. A túlsúlyosok, mozgásszervi betegségtől szenvedők, cukorbetegek is űzhetik, amitől javul az állapotuk.


Nyíregyháza, 2015. február 16. Nordic walkingozók bemelegítenek Nyíregyházán, az erdei tornapályán 2015. február 15-én. A Mozdulj Nyíregyháza elnevezésű program keretében ingyenes túravezetést tartanak minden vasárnap. MTI Fotó: Balázs Attila

A nordic walking az egész testet átmozgatja és minden korosztály űzheti
MTI Fotó: Balázs Attila

Sok a Kispestről érkező vendég is, ők főleg Pesterzsébeten kapcsolódnak be a programba. De könnyen lehet, hogy Csepelen is lesz nordic walking. Az erzsébeti csoporttal már jártunk a XXI. kerületben, és jó lehetőséget láttunk benne, ezért elképzelhető, a jövőben ott is tartunk foglalkozásokat.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.