EUR: 312,51 Ft
CHF: 261,52 Ft
2018. április 23., hétfő
Béla

Külföld

Két amerikait ölt meg a merénylő Törökországban

Két amerikai állampolgár is életét vesztette az isztambuli öngyilkos merényletben – közölte szombaton Washingtonban Ned Price, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője.

Szombaton ugyanis öngyilkos merénylő robbantott Isztambul egyik legforgalmasabb sétálóutcájában, a város európai részében, a robbanás a merénylőn kívül öt ember halálát okozta. Korábbi jelentésekben a török hatóságok négy halálos áldozatról adtak hírt (a merénylőn kívül), mégpedig három izraeliről és egy irániról. A washingtoni közlés szerint ugyanakkor két amerikai állampolgár is van a meghaltak között.


Net Price megismételte az amerikai külügyminisztérium által korábban kiadott nyilatkozatát, amelyben elítélte a borzalmas mészárlást, amelyet Isztambulban az öngyilkos merénylő egy helyi kormányhivatal épülete előtt hajtott végre a Függetlenség sugárúton (Istiklal Caddesi), ahol számos kávézó, étterem és külföldi konzulátusi épület is található.

Az egyelőre még senki által nem vállalt gyilkos akcióval kapcsolatosan a külügyi tárca közleményében leszögezi: “Az effajta terrorcselekmények csak erősítik elszántságunkat, hogy támogassuk mindazokat, akik abban a térségben a megbékélésért fáradoznak”.

A terrorcselekményben a török hatóságok szerint 36-an sebesültek meg. Az izraeli külügyminisztérium bejelentette, hogy a sérültek között legalább 11 izraeli állampolgár van, s közülük kettőnek súlyos az állapota. Az AFP két ír, egy izlandi, egy iráni, egy német és egy dubai állampolgár megsebesüléséről is értesült.

Kapcsolódó Cikkek

  • Megkezdődött Radovan Karadzic fellebbviteli tárgyalása

    Megkezdődött Radovan Karadzic fellebbviteli tárgyalása

    Ítélete hatályon kívül helyezését kérte hétfőn kezdődött fellebbviteli tárgyalásán Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusától (MICT), amely megbízatásának lejárta után átvette a hágai Nemzetközi Törvényszék fennmaradó ügyeit.

  • Milos Forman előtt tisztelegnek

    Milos Forman előtt tisztelegnek

    Milos Forman, a 86 éves korában, április 13-án elhunyt világhírű cseh származású amerikai rendező életműve előtt tiszteleg az idei nemzetközi filmfesztivál Karlovy Varyban – közölte Jirí Bartoska, a fesztivál elnöke hétfőn Prágában sajtótájékoztatón.