EUR: 310,80 Ft
CHF: 259,52 Ft
2018. április 23., hétfő
Béla

Külföld

Kevesen nézték a világon az Oscar-gálát

A vasárnap esti Oscar-gálát 34,3 millió amerikai néző látta, 2008 óta nem volt ilyen alacsony a műsor nézettsége – derült ki a Nielsen közvélemény-kutató előzetes adataiból.

A cég jelentése szerint tavaly 37,3 millióan követték a díjátadó ceremóniát a képernyők előtt, a felmérés alapján azonban a nézettség idén nyolc százalékkal, azaz 34,3 millióra csökkent. 2013-ban és 2014-ben a show több mint 40 millió embert érdekelt.


A 88. Oscar-gálát Chris Rock vezette, aki monológjaiban hangsúlyosan foglalkozott a hollywoodi filmiparban tapasztalható faji diszkriminációval arra reagálva, hogy a díjátadót a kisebbségek és a nők háttérbe szorított helyzete miatt nagy visszhangot kiváltó krízis előzte meg. Mivel a színészi kategóriákban már az egymást követő második éve csak fehér művész kapott jelölést, több sztár a gála bojkottálásával tiltakozott.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a sokszínűség hiányáról dúló vita vajon befolyásolta-e a nézőszámot, vagy más okok miatt maradt el a nézettség a korábbi évekétől. Egyebek mellett az is hat a nézettségre, hogy az adott évben milyen filmek szerepelnek az Oscar-jelöltek között.


A legjobb film mezőnyben idén nyolc alkotás versengett, a díjat végül a Spotlight – Egy nyomozás részletei című film kapta, amelyben katolikus papok szexuális zaklatási ügyeit tárják fel újságírók. 2008-ban, amikor hasonlóan alacsony volt az Oscar nézettsége, a Nem vénnek való vidék nyerte a legjobb film díját.

Az Oscar-ceremónia élő közvetítése hosszú évek óta a második legnagyobb közönséget vonzó program a Super Bowl után. Az Oscar-műsort az ABC csatorna sugározza Észak-Amerikában és világszerte több százmillió néző követi helyi televíziókon.

Kapcsolódó Cikkek