EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 22., szombat
Előd

Külföld

Kevesen nézték a világon az Oscar-gálát

A vasárnap esti Oscar-gálát 34,3 millió amerikai néző látta, 2008 óta nem volt ilyen alacsony a műsor nézettsége – derült ki a Nielsen közvélemény-kutató előzetes adataiból.

A cég jelentése szerint tavaly 37,3 millióan követték a díjátadó ceremóniát a képernyők előtt, a felmérés alapján azonban a nézettség idén nyolc százalékkal, azaz 34,3 millióra csökkent. 2013-ban és 2014-ben a show több mint 40 millió embert érdekelt.

A 88. Oscar-gálát Chris Rock vezette, aki monológjaiban hangsúlyosan foglalkozott a hollywoodi filmiparban tapasztalható faji diszkriminációval arra reagálva, hogy a díjátadót a kisebbségek és a nők háttérbe szorított helyzete miatt nagy visszhangot kiváltó krízis előzte meg. Mivel a színészi kategóriákban már az egymást követő második éve csak fehér művész kapott jelölést, több sztár a gála bojkottálásával tiltakozott.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a sokszínűség hiányáról dúló vita vajon befolyásolta-e a nézőszámot, vagy más okok miatt maradt el a nézettség a korábbi évekétől. Egyebek mellett az is hat a nézettségre, hogy az adott évben milyen filmek szerepelnek az Oscar-jelöltek között.

A legjobb film mezőnyben idén nyolc alkotás versengett, a díjat végül a Spotlight – Egy nyomozás részletei című film kapta, amelyben katolikus papok szexuális zaklatási ügyeit tárják fel újságírók. 2008-ban, amikor hasonlóan alacsony volt az Oscar nézettsége, a Nem vénnek való vidék nyerte a legjobb film díját.

Az Oscar-ceremónia élő közvetítése hosszú évek óta a második legnagyobb közönséget vonzó program a Super Bowl után. Az Oscar-műsort az ABC csatorna sugározza Észak-Amerikában és világszerte több százmillió néző követi helyi televíziókon.

Kapcsolódó Cikkek

  • Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

    Trump ismét korruptnak nevezte Hillary Clintont

    Donald Trump egy pénteki kampányrendezvényen ismét ellenfelét, Hillary Clintont támadta, s azt hangoztatta: ha győz az elnökválasztáson, sok lehetősége lesz, hogy “utánanézzen Clintonnak”.

  • Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Nagy bajok a Mars expedíció körül!

    Megsemmisült az ExoMars orosz-európai űrexpedíció TGO űrszondájának Schiaparelli elnevezésű leszállóegysége, miután a Marsra történő leszállás folyamata során 2-4 kilométeres magasságból nekicsapódott a vörös bolygó felszínének – közölte az Európai Űrügynökség (ESA) egy NASA-műhold által készített felvételekre hivatkozva.