EUR: 307,90 Ft
CHF: 267,48 Ft
2017. október 15., vasárnap
Teréz

Külföld

Kevesen nézték a világon az Oscar-gálát

A vasárnap esti Oscar-gálát 34,3 millió amerikai néző látta, 2008 óta nem volt ilyen alacsony a műsor nézettsége – derült ki a Nielsen közvélemény-kutató előzetes adataiból.

A cég jelentése szerint tavaly 37,3 millióan követték a díjátadó ceremóniát a képernyők előtt, a felmérés alapján azonban a nézettség idén nyolc százalékkal, azaz 34,3 millióra csökkent. 2013-ban és 2014-ben a show több mint 40 millió embert érdekelt.

A 88. Oscar-gálát Chris Rock vezette, aki monológjaiban hangsúlyosan foglalkozott a hollywoodi filmiparban tapasztalható faji diszkriminációval arra reagálva, hogy a díjátadót a kisebbségek és a nők háttérbe szorított helyzete miatt nagy visszhangot kiváltó krízis előzte meg. Mivel a színészi kategóriákban már az egymást követő második éve csak fehér művész kapott jelölést, több sztár a gála bojkottálásával tiltakozott.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a sokszínűség hiányáról dúló vita vajon befolyásolta-e a nézőszámot, vagy más okok miatt maradt el a nézettség a korábbi évekétől. Egyebek mellett az is hat a nézettségre, hogy az adott évben milyen filmek szerepelnek az Oscar-jelöltek között.

A legjobb film mezőnyben idén nyolc alkotás versengett, a díjat végül a Spotlight – Egy nyomozás részletei című film kapta, amelyben katolikus papok szexuális zaklatási ügyeit tárják fel újságírók. 2008-ban, amikor hasonlóan alacsony volt az Oscar nézettsége, a Nem vénnek való vidék nyerte a legjobb film díját.

Az Oscar-ceremónia élő közvetítése hosszú évek óta a második legnagyobb közönséget vonzó program a Super Bowl után. Az Oscar-műsort az ABC csatorna sugározza Észak-Amerikában és világszerte több százmillió néző követi helyi televíziókon.

Kapcsolódó Cikkek

  • Az Osztrák Néppárt után a szociáldemokraták futottak be

    Az Osztrák Néppárt után a szociáldemokraták futottak be

    A vasárnapi ausztriai parlamenti választásokról közzétett legfrissebb részeredmény szerint az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) végzett a második helyen a szavazatok 27 százalékának megszerzésével, megelőzve az Osztrák Szabadságpártot (FPÖ), amely 25,9 százalékot szerzett.

  • 50 éves a Hair!

    50 éves a Hair!

    Ötven éve, 1967. október 17-én mutatták be a New York-i off-Broadway egyik kis színházában a Hair című musicalt, a hippikorszak kultuszművét, amelynek filmváltozatát 1979-ben Milos Forman készítette el.