EUR: 307,64 Ft
CHF: 287,07 Ft
2017. január 19., csütörtök
Sára, Márió

Külföld

Kimondta hogy Macedónia, a fejét követelik

Gevgelija, 2016. február 5.
Cseh rendőrök érkeznek a görög-macedón határátkelő macedón oldalára, a migránsok számára Gevgelija közelében létesített regisztrációs központhoz 2016. február 5-én. A mintegy 30 fős cseh kontingens a macedón kollégákat segíti a menedékkérők áthaladásának szabályozásában. (MTI/EPA/Georgi Licovski)

A görög bevándorlásügyi miniszter lemondását követelte szerdán a Független Görögök (ANEL) nevű jobboldali párt, mert Jannisz Muzalasz egy interjúban egyszerűen Macedóniának nevezte Macedóniát, és nem Görögországban hivatalos nevével, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaságként azonosította a szomszédos országot.

Athén 1991 óta akadályozza Macedónia nemzetközi elismerését ezen a néven, és ezzel az ország EU-csatlakozási tárgyalásainak megkezdését is. A névvita lényege, hogy Görögország burkolt területi követelésnek tekinti, hogy a volt jugoszláv tagköztársaság alkotmányos neve Macedón Köztársaság, mert Görögország északi – Macedóniával szomszédos – részét is hasonlóan, Makedóniának hívják.

Muzalasz a Skad helyi csatornának nyilatkozott, és az interjúban a Macedónia elnevezést használta. Néhány órával később kijelentette: bocsánatot kér a hibáért, amely nem felel meg Macedónia Volt Jugoszláv Köztársasággal kapcsolatos álláspontjával és meggyőződésével.

Az ANEL, Alekszisz Ciprasz kormányfő vezette Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) koalíciós partnere, amelyre mindenképpen szükség van a többség megőrzéséhez a törvényhozásban, a miniszter távozását követelte.

Panosz Kammenosz védelmi miniszter, az ANEL vezetője a Twitter közösségi oldalon közzétett üzenetében azt írta: “Muzalasz bocsánatkérése nem elég, lemondását követelem”. A politikus parlamenti csoportját is összehívta a kérdés megvitatására.

Kiriakosz Micotakisz, az ellenzéki Új Demokrácia vezetője azt mondta, hogy Muzalasznak le kell mondania, nemcsak azért, mert a Macedónia kifejezést használta, hanem azért is, mert nem volt képes a migrációs válságot kezelni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rendrakásért kapott egymillió dollárt

  Rendrakásért kapott egymillió dollárt

  Miközben az amerikai Joemel Panisa reggel még azért morgolódott, mert a hóakadályok miatt nem tud munkába menni, pár órával később már 300 millió forint boldog tulajdonosa volt.

 • Élő adásban szunyókált el az asszony – Videó!

  Élő adásban szunyókált el az asszony – Videó!

  A spanyol tévétörténelem egyik legmókásabb pillanatát élték át annak a tévéműsornak a nézői, akik szemtanúi voltak a „Délután itt és most” című beszélgetős műsorban elszundító vendég szunyókálásának.

 • Magyarbarát elnök az EP élén

  Magyarbarát elnök az EP élén

  Antonio Tajani lett az EP új elnöke. Kinevezésével Donald Trump után újabb erős ember tűnt fel a nemzetközi porondon, aki szimpatizál Magyarországgal.