EUR: 308,50 Ft
CHF: 267,20 Ft
2017. október 19., csütörtök
Nándor

Egyéb Tatabánya

Körzeti fejlesztések minden városrészben

Az önkormányzat elfogadta a 2016-ra vonatkozó éves fejlesztési programot, így hamarosan városszerte elkezdődhetnek azok a beruházások, amelyek az itt élők mindennapjait segíthetik.
Tatabányán évek óta bevett és jól bevált gyakorlat, hogy az egyes körzetek képviselői saját tapasztalataik alapján, az ott élők igényeit felmérve állítanak össze listát a tennivalókról. Ezeket a körzeti listákat a szakiroda, jellemzően a Városüzemeltetési Iroda beárazza, amikor pedig már azt is tudni lehet, hogy a város költségvetése mennyi forrást enged biztosítani az egyes körzetek fejlesztéseire, az érintett helyszíneken az adott körzet képviselőjével bejáráson egyeztet Schmidt Csaba polgármester.

12a_fejl

Bánhida Tatabánya egyik legöregebb városrésze. Mint azt Ablonczy Dánielné önkormányzati képviselő elmondta, a körzetben a járdák leromlott állapota jelenti a legfőbb problémát.

– A járdák elöregedése, a vízelvezetési problémák miatt járdafelújítási programot indítunk el. Nincs könnyű dolgunk, mert a településrész adottságai miatt van olyan felújításra szoruló járdánk, ami 1,5 kilométer hosszú. Sok a tennivaló, és bizony már a jövő évi listám is körvonalazódik, de az idei járdafelújításra szánt 18 millió forintot igyekszünk a leghatékonyabban elkölteni – tájékoztatott a képviselő, hozzátéve: a legproblémásabb részek toldozása-foldozása helyett nagyobb, egybefüggő szakaszokat hoznak rendbe, és ebből a Paradicsomkert sem marad ki.

12afejl2

– Az uniós pályázatok előkészítése is megtörtént, a város tett félre forrást a terveztetésre és az önrészre. Az egyik ilyen pályázatunkkal lehetőség nyílik a Polacsek köz megnyitására, egy Síkvölgyet a dózsakertivel összekötő, a kis Kossuth Lajos utcán végigfutó kerékpárút kapcsán. A „három kardnál” pedig körforgalom javíthatja majd a közlekedést – foglalta össze Ablonczy Dánielné.

Kilián Géza önkormányzati képviselő újvárosi körzetében is számos beruházás kezdődik az elkövetkező hónapokban. Mint mondta, jónak tartja, hogy ebben az évben is előre tudnak lépni egyet a körzet fejlesztését illetően.

– Több járdát, járdaszakaszt újítunk fel. Az Ifjúság út 50–57. és a Mártírok útja 82–89. számú lépcsőházak közötti nagy játszótér pedig 18 millió forintos beruházással újul meg. A lakók kifejezett kérésére az idén a Kodály téri térfigyelő kamerarendszer terveztetésére is sor kerülhet. De jut majd a „puputevés” óvodánk belső felújítására, és egyeztetés alatt van a Gyermekkert Óvoda tornaszobájának kialakítása is – fogalmazott Kilián Géza.

Kertvárosban is jut intézményfelújításra: a Kölcsey Ferenc Általános Iskola korábbi teljes energetikai felújítását az idén új tető koronázza majd meg.

– Járdafelújításra jelentős forrás jut a körzetemben ebben az évben is. Az Almafa utcai, betonlapokból kialakított járda végre rendes alapot, burkolatot kap, ami azért különösen fontos, mert ezt a gyűjtőjárdát használják a környező utcákban élők is, köztük sok babakocsis és idős ember. Megújul az Alkotmány utca is a Gerecse utcától egészen a Hadsereg utcáig, a szűk Kazinczy utcában pedig, ahol az orvosi rendelő miatt állandó gondot okoz a parkolás, parkolókat alakítunk ki, és egy füst alatt a járdát is felújítjuk – sorolta a körzetéhez tartozó kertvárosi fejlesztéseket Magyarné Kocsis Andrea. Az önkormányzati képviselő azt is elárulta, hogy a körzetére jutó fejlesztési forrásokból a Kertvárosi Bányász Művelődési Ház felújításának terveztetésére, pályáztatására is futja majd. A folyamatosan telt házzal működő, a tatabányaiakat más városrészekből is idecsalogató intézmény felújítása 2017 elején kerülhet sorra.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ötszáz gyerek, ötszáz méter

  Ötszáz gyerek, ötszáz méter

  Városunk is csatlakozott azon kezdeményezéshez, amely a reformáció 500. évfordulója alkalmából októberben a Kárpát-medencei településekre futva viszi el Luther Márton 95 tételét.

 • A magyar Chagall

  A magyar Chagall

  Kádár Béla, a magyar Chagall kiállítása nyílt meg Kőhíd címmel vasárnap Székesfehérváron a Deák Gyűjteményben, a Városi Képtárban.

 • Divat a múzeumban

  Divat a múzeumban

  Az Iparművészeti Múzeumban rendeztek október 15-én divatbemutatót, azonban ez korántsem jelentette azt, hogy a divat muzeális darabjai vonultak volna fel a nézők előtt.