EUR: 309,87 Ft
CHF: 288,76 Ft
2017. január 23., hétfő
Rajmund, Zelma

Külföld

Lepkék és pillangók Londonból

London, 2016. március 23. Narancsot lakmározó Caligo lepkét bámul egy kislány a Londoni Természettudományi Múzeum lepkeházában tartott sajtófotózáson 2016. március 23-án, az intézmény pillangó-kiállításának megnyitója előtti napon. Az időszaki kiállítás szeptember 11-ig lesz megtekinthető. (MTI/AP/Kirsty Wigglesworth)

Narancsot lakmározó Caligo lepkét bámul egy kislány a Londoni Természettudományi Múzeum lepkeházában(MTI/AP/Kirsty Wigglesworth)

Időszaki pillangó- és lepkekiállítás nyílt a Londoni Természettudományi Múzeumban. A tárlat szeptember 11-ig lesz nyitva. De vajon mi a különbség a lepke és a pillangó között?

A lepkék az ízeltlábúak törzsébe, a rovarok osztályába tartoznak, azon belül pedig önálló rendet alkotnak, a lepkékét. Általános jellemzőjük a két pár szárny, melyet ezernyi apró pikkely borít, ezekben pigmentnek nevezett festékanyag található – írja a Természettár. Egyes fajoké eredetileg nem színes, hanem celofánszerűen átlátszó. Sok fajnál az első és a hátsó szárny kampókkal kapcsolódik egymáshoz. Lehetnek nappali vagy éjszakai életmódot folytatók, s kevés kivételtől eltekintve növényi nedveket, nektárt vagy virágport fogyasztanak.

Egy atlaszlepkét (Attacus atlas) mutat Blanco Huertas, a Londoni Természettudományi Múzeum pillangó-kiállításának kurátora a múzeum lepkeházában tartott sajtófotózáson 2016. március 23-án. Az időszaki kiállítás március 24. és szeptember 11. között lesz megtekinthető. (MTI/AP/Kirsty Wigglesworth)

Egy atlaszlepkét (Attacus atlas) mutat Blanco Huertas, a kiállítás kurátora. (MTI/AP/Kirsty Wigglesworth)

 

A pillangók a lepkék rendjének egyik családja. A pillangók főleg nagy vagy közepes termetű, színpompás fajok. A test hosszú, megnyúlt, a hátsó szárnynak gyakran nyúlványa van, mely lehet hosszú kard, bunkó vagy hegyes fecskefarok. A csáp a nappali lepkékre jellemzően bunkós, a tor és a potroh gyakran szőrös. A trópusokon több ezer fajuk él, a legnagyobbak az indonéz szigetvilágban található madárlepkék, ezek közül is az Alexandra királyné pillangó.

Egy Hypolimnas bolina lepke hímje egy flamingóvirágon a Londoni Természettudományi Múzeum lepkeházában tartott sajtófotózáson 2016. március 23-án, az intézmény pillangó-kiállításának megnyitója előtti napon. Az időszaki kiállítás szeptember 11-ig lesz megtekinthető. (MTI/AP/Kirsty Wigglesworth)

Egy Hypolimnas bolina lepke hímje egy flamingóvirágon (MTI/AP/Kirsty Wigglesworth)

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Oroszlán sebesített meg két embert

  Oroszlán sebesített meg két embert

  Oroszlán támadott meg és sebesített meg súlyosan két embert Japánban, akik egy olyan cégnél dolgoznak, amely a szórakoztatóipar számára biztosít állatokat.

 • Gambia volt elnöke államkasszát robbantott

  Gambia volt elnöke államkasszát robbantott

  Gambia leváltott elnöke, Yahya Jammeh szombat este az államkassza tartalmával, a központi bankból elvett legalább 500 millió dollárral távozott külföldre, közölte Mai Fatty, az új elnök kormányzó koalíciójának egyik tagja – írta hétfőn a dpa hírügynökség.

 • Izland legrejtélyesebb gyilkossága!

  Izland legrejtélyesebb gyilkossága!

  Nyolc napja rejtélyes körülmények között veszett nyoma annak a 20 éves izlandi lánynak, aki után 725 önkéntes kutatott a parti őrség segítségével.