EUR: 307,47 Ft
CHF: 265,43 Ft
2017. október 20., péntek
Vendel

Külföld

Lepkék és pillangók Londonból

London, 2016. március 23. Narancsot lakmározó Caligo lepkét bámul egy kislány a Londoni Természettudományi Múzeum lepkeházában tartott sajtófotózáson 2016. március 23-án, az intézmény pillangó-kiállításának megnyitója előtti napon. Az időszaki kiállítás szeptember 11-ig lesz megtekinthető. (MTI/AP/Kirsty Wigglesworth)

Narancsot lakmározó Caligo lepkét bámul egy kislány a Londoni Természettudományi Múzeum lepkeházában(MTI/AP/Kirsty Wigglesworth)

Időszaki pillangó- és lepkekiállítás nyílt a Londoni Természettudományi Múzeumban. A tárlat szeptember 11-ig lesz nyitva. De vajon mi a különbség a lepke és a pillangó között?

A lepkék az ízeltlábúak törzsébe, a rovarok osztályába tartoznak, azon belül pedig önálló rendet alkotnak, a lepkékét. Általános jellemzőjük a két pár szárny, melyet ezernyi apró pikkely borít, ezekben pigmentnek nevezett festékanyag található – írja a Természettár. Egyes fajoké eredetileg nem színes, hanem celofánszerűen átlátszó. Sok fajnál az első és a hátsó szárny kampókkal kapcsolódik egymáshoz. Lehetnek nappali vagy éjszakai életmódot folytatók, s kevés kivételtől eltekintve növényi nedveket, nektárt vagy virágport fogyasztanak.

Egy atlaszlepkét (Attacus atlas) mutat Blanco Huertas, a Londoni Természettudományi Múzeum pillangó-kiállításának kurátora a múzeum lepkeházában tartott sajtófotózáson 2016. március 23-án. Az időszaki kiállítás március 24. és szeptember 11. között lesz megtekinthető. (MTI/AP/Kirsty Wigglesworth)

Egy atlaszlepkét (Attacus atlas) mutat Blanco Huertas, a kiállítás kurátora. (MTI/AP/Kirsty Wigglesworth)

 

A pillangók a lepkék rendjének egyik családja. A pillangók főleg nagy vagy közepes termetű, színpompás fajok. A test hosszú, megnyúlt, a hátsó szárnynak gyakran nyúlványa van, mely lehet hosszú kard, bunkó vagy hegyes fecskefarok. A csáp a nappali lepkékre jellemzően bunkós, a tor és a potroh gyakran szőrös. A trópusokon több ezer fajuk él, a legnagyobbak az indonéz szigetvilágban található madárlepkék, ezek közül is az Alexandra királyné pillangó.

Egy Hypolimnas bolina lepke hímje egy flamingóvirágon a Londoni Természettudományi Múzeum lepkeházában tartott sajtófotózáson 2016. március 23-án, az intézmény pillangó-kiállításának megnyitója előtti napon. Az időszaki kiállítás szeptember 11-ig lesz megtekinthető. (MTI/AP/Kirsty Wigglesworth)

Egy Hypolimnas bolina lepke hímje egy flamingóvirágon (MTI/AP/Kirsty Wigglesworth)

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Ukrajna nem változtat a magyar nemzetiségi oktatáson a Velencei Bizottság döntéséig

  Magyarország ígéretet kapott, hogy addig nem vezetnek be semmilyen változtatást Ukrajnában a magyar kisebbség oktatásában, amíg nem születik meg az Európa Tanács Velencei Bizottságának állásfoglalása – közölte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszterrel és Pavlo Klimkin külügyminiszterrel csütörtökön Kijevben folytatott tárgyalásai után.

 • A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán elnök a függetlenség kikiáltásával fenyeget

  A katalán regionális parlament szavazást tarthat Katalónia függetlenségének kinyilvánításáról, ha a madridi központi kormány “továbbra is akadályozza a párbeszédet, és folytatja az elnyomást” – írta csütörtökön Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek Carles Puigdemont katalán elnök.

 • Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Donald Trump is szigorítaná a bevándorlást

  Feleannyi bevándorlót engedne az Egyesült Államokba Donald Trump a napokban a kongresszus elé terjesztett új bevándorlásügyi tervezete alapján. A Figyelő szerint a Trump-tervezet a bevándorlók számának jelentős csökkentése mellett a migrációval kapcsolatos tízezer új állást is teremtene: megnövelné a vámtisztviselők és a bevándorlásügyi bírók, ügyészek és ügyvédek számát is.