2018. január 18., csütörtök
Piroska

Külföld

Lepkék és pillangók Londonból

London, 2016. március 23. Narancsot lakmározó Caligo lepkét bámul egy kislány a Londoni Természettudományi Múzeum lepkeházában tartott sajtófotózáson 2016. március 23-án, az intézmény pillangó-kiállításának megnyitója előtti napon. Az időszaki kiállítás szeptember 11-ig lesz megtekinthető. (MTI/AP/Kirsty Wigglesworth)

Narancsot lakmározó Caligo lepkét bámul egy kislány a Londoni Természettudományi Múzeum lepkeházában(MTI/AP/Kirsty Wigglesworth)

Időszaki pillangó- és lepkekiállítás nyílt a Londoni Természettudományi Múzeumban. A tárlat szeptember 11-ig lesz nyitva. De vajon mi a különbség a lepke és a pillangó között?

A lepkék az ízeltlábúak törzsébe, a rovarok osztályába tartoznak, azon belül pedig önálló rendet alkotnak, a lepkékét. Általános jellemzőjük a két pár szárny, melyet ezernyi apró pikkely borít, ezekben pigmentnek nevezett festékanyag található – írja a Természettár. Egyes fajoké eredetileg nem színes, hanem celofánszerűen átlátszó. Sok fajnál az első és a hátsó szárny kampókkal kapcsolódik egymáshoz. Lehetnek nappali vagy éjszakai életmódot folytatók, s kevés kivételtől eltekintve növényi nedveket, nektárt vagy virágport fogyasztanak.


Egy atlaszlepkét (Attacus atlas) mutat Blanco Huertas, a Londoni Természettudományi Múzeum pillangó-kiállításának kurátora a múzeum lepkeházában tartott sajtófotózáson 2016. március 23-án. Az időszaki kiállítás március 24. és szeptember 11. között lesz megtekinthető. (MTI/AP/Kirsty Wigglesworth)

Egy atlaszlepkét (Attacus atlas) mutat Blanco Huertas, a kiállítás kurátora. (MTI/AP/Kirsty Wigglesworth)

 

A pillangók a lepkék rendjének egyik családja. A pillangók főleg nagy vagy közepes termetű, színpompás fajok. A test hosszú, megnyúlt, a hátsó szárnynak gyakran nyúlványa van, mely lehet hosszú kard, bunkó vagy hegyes fecskefarok. A csáp a nappali lepkékre jellemzően bunkós, a tor és a potroh gyakran szőrös. A trópusokon több ezer fajuk él, a legnagyobbak az indonéz szigetvilágban található madárlepkék, ezek közül is az Alexandra királyné pillangó.

Egy Hypolimnas bolina lepke hímje egy flamingóvirágon a Londoni Természettudományi Múzeum lepkeházában tartott sajtófotózáson 2016. március 23-án, az intézmény pillangó-kiállításának megnyitója előtti napon. Az időszaki kiállítás szeptember 11-ig lesz megtekinthető. (MTI/AP/Kirsty Wigglesworth)

Egy Hypolimnas bolina lepke hímje egy flamingóvirágon (MTI/AP/Kirsty Wigglesworth)

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Trump: Oroszország segíti Észak-Koreát a szankciók kijátszásában

    Trump: Oroszország segíti Észak-Koreát a szankciók kijátszásában

    Oroszország a nemzetközi szankciók megsértésével segít Észak-Koreának nyersanyagokhoz jutni, Phenjan pedig “minden egyes nappal” közelebb kerül ahhoz, hogy az Egyesült Államokat elérni képes nagy hatótávolságú ballisztikus rakétát fejlesszen ki – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a Reuters brit hírügynökségnek szerdán a Fehér Házban adott interjújában.

  • Új hímtagot kap a péniszrákos ló

    Új hímtagot kap a péniszrákos ló

    A Bridgtonban élő póni olyan betegséggel küzd ami nagyon kevés fajtársát érinti. Richard a ló pénisze teljesen elrákosodott. Ahhoz, hogy megmentsék az állat életét online gyűjtésbe kezdtek gondozói, hogy elég pénzt szerezzenek az állat műtétjére, ami során új hímvesszőt kapna a beteg testrésze helyett.