2018. január 21., vasárnap
Ágnes

Külföld

Leszálláskor a földnek csapódott a FlyDubai járata

Leszállás közben a földnek csapódott, darabokra szakadt és kigyulladt egy Dubajból érkező utasszállító repülőgép szombat hajnalban a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu repülőterén, a fedélzeten lévő mind a 62 ember életét vesztette – közölték az orosz hatóságok.

A FlyDubai fapados légitársaság FZ981-es járatán közlekedő Boeing 737-800-as gépen 55 utas és hétfőnyi személyzet tartózkodott. A katasztrófát senki sem élte túl.


Az egyesült arab emírségekbeli légitársaság Facebook-oldalán közzétett lista szerint az utasok között 44 orosz, nyolc ukrán, két indiai és egy üzbég állampolgár volt, többségükben turisták. A személyzet teljesen nemzetközi volt. A szerencsétlenségnek magyar állampolgárságú áldozata nincs – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az MTI-vel, a rendkívüli helyzetek orosz minisztériumától kapott tájékoztatás alapján.

A gép a Rosztov-na-Donu környékén tomboló viharos időjárás miatt mintegy két órán át körözött a repülőtér légterében, és erős oldalszélben másodszorra kísérelte meg a landolást, amikor helyi idő szerint 3.42-kor mintegy 250 méterrel a leszállópálya előtt a földnek csapódott – közölte a vizsgálatot irányító orosz hatóság. Egy, az RT orosz tévében bemutatott biztonságikamera-felvételen látszik, amint a gép egyik szárnya még a leszállópálya elérése előtt a földnek csapódik, majd lángok és szikrák csapnak a magasba.


A szerencsétlenség közvetlen oka egyelőre nem ismeretes. Vaszilij Golubjov, a Rosztovi terület kormányzója szerint a katasztrófát feltehetően a szinte hurrikán erejű széllökések okozták. A TASZSZ orosz hírügynökség emlékeztet, hogy szombat hajnalra viharveszélyt jelzett a meteorológiai szolgálat a Rosztovi területre vonatkozóan, így lehetséges, hogy az erős szél és a zuhogó eső okozta rossz látási viszonyok állnak a gép lezuhanásának hátterében. A hatóságok ugyanakkor nem zárják ki az emberi hiba lehetőségét sem.

A Rosszija 24 tévéadó értesülése szerint a pilóta a második leszállási kísérletet is meg akarta szakítani, amikor a baleset bekövetkezett.

A viharos időjárás miatt előzőleg több járatot a közeli Krasznodarba irányítottak át.

“Az időjárási viszonyok borzalmasak voltak, a gépünk félelmetesen rázkódott” – mondta el a LifeNews orosz televíziónak egy utas, akinek járata az átirányítás miatt Krasznodarban szállt le, még a FlyDubai gépének lezuhanása előtt.

A szerencsétlenség következményeinek felszámolásában orosz közlések szerint hétszáz ember vesz részt zuhogó esőben és a továbbra is viharos szélben, amely az előrejelzések szerint szombaton és vasárnap elérheti az óránként 90-110 kilométeres sebességet. Az egyik feketedobozt, amely a pilóták és a légiirányítók kommunikációját rögzíti, már megtalálták.

A munkálatok és a vizsgálat irányítására a helyszínre utazott Vlagyimir Pucskov, az orosz rendkívüli helyzetek minisztere és Makszim Szokolov közlekedési miniszter. A gép lezuhanásának ügyében nemzetközi vizsgálat indul.

A Moszkvától mintegy ezer kilométerre délre lévő Rosztov-na-Donu repülőterét a rendkívüli helyzet miatt két napra lezárták, és addig minden ottani járat indítását és fogadását a krasznodari repülőtér veszi át.

A dubaji kormány által alapított cég erős növekedést produkált 2014-ig. Jelentős balesete korábban nem volt. Ötven Boeing 737-es gépből álló flottájával 90 olyan járatot működtet, amely Dubajtól legalább hatórányi utat teljesít.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Erősödtek az ausztrál-magyar kapcsolatok, és ennek üteme a következő időszakban tovább gyorsulhat – összegezte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Steven Ciobo, Ausztrália kereskedelemért, turizmusért és beruházásokért felelős miniszterével folytatott találkozóján.

 • Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet legalább tíz merényletkísérletét sikerült meghiúsítani az elmúlt hónapokban Libanonban köszönhetően azoknak az információknak, amelyekhez a hatóságok a terrorszervezet egyik őrizetbe vett, majd beépített ügynökként alkalmazott tagja révén jutottak – közölte pénteken a libanoni belügyminiszter.

 • Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Elhunyt 91 éves korában Paul Bocuse, a francia konyhaművészet megújítója. Évek óta Parkinson-kórban szenvedett. A lyoni séf halálhírét Gérard Collomb belügyminiszter, Lyon korábbi polgármestere jelentette be a helyi francia sajtónak szombaton.