EUR: 307,08 Ft
CHF: 286,18 Ft
2017. január 18., szerda
Piroska

Sport

Már 90 magyar sportoló megy a riói olimpiára!

Rio de Janeiro, 2015. december 11.
A 2016-os Rio de Janeiró-i olimpia teniszstadionja a brazíliai nagyváros Olimpiai Parkjában 2015. december 11-én. (MTI/EPA/Antonio Lacerda)

A hétvégén két gyalogló, Venyercsán Bence (50 km) és Kovács Barbara (20 km) ért el kvalifikációs szintidőt, míg a párbajtőröző Szász Emese a budapesti Grand Prix-n biztosította be ötkarikás helyét, így velük együtt összesen már 90 magyar sportoló szerzett indulási jogot az augusztusi, riói olimpiára.

Ez ugyanakkor nem azonos a nevezhető versenyzők számával, mivel egy-egy számban többen szerezhetnek kvótát, mint amennyien végül elindulhatnak.

Atlétikában összesen 19 magyarnak van már az olimpiai szerepléshez szükséges szintje, ugyanakkor Rióban számonként három versenyző indulhat egy nemzetből, márpedig a mindössze 20 éves, országos bajnoki bronzérmes Venyercsánnal – illetve a 20 km-en már korábban kvótás, szombaton a hosszabbik távon magyar bajnok és szintidős Hellebrandt Mátéval – négyre nőtt az 50 km-es gyaloglásban szintet elértek száma. Női maratonban szintén “túljelentkezés” van, ebben a számban is négyen értek már el eddig az ötkarikás szerepléshez szükséges eredményt.

Vívásban Szász Emese a kilencedik magyar, aki biztosította riói szereplését, miután a számára sorsdöntő budapesti GP-n megelőzte két riválisát, a svéd Emma Samuelssont és a német Britta Heidemannt. Korábban a férfi párbajtőrcsapat (3+1 fő), a kardozó Szilágyi Áron és Márton Anna, illetve a tőröző Mohamed Aida és Knapek Edina szerzett kvótát. A hétvégi GP-n az is eldőlt, hogy a férfi párbajtőrözőknél Boczkó Gábor lesz az egyik egyéni induló Rióban, miután a magyar ranglista élén végzett.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) 130-135 fős magyar sportolói csapattal számol Rióra.

Magyar kvótások, illetve olimpiai szintesek (89+1 fő):

——————————————————

ATLÉTIKA (19)

Baji Balázs (110 m gát)

Csere Gáspár (maratoni futás)

Gyurkó Fanni (maratoni futás)

Hellebrandt Máté (20 km-es és 50 km-es gyaloglás)

Józsa Gábor (maratoni futás)

Kovács Barbara (20 km-es gyaloglás)

Kővágó Zoltán (diszkoszvetés)

Krizsán Xénia (hétpróba)

Madarász Viktória (20 km-es gyaloglás)

Márton Anita (súlylökés)

Papp Krisztina (maratoni futás)

Pars Krisztián (kalapácsvetés)

Rácz Sándor (50 km-es gyaloglás)

Srp Miklós (50 km-es gyaloglás)

Staicu Simona (maratoni futás)

Szabó Barbara (magasugrás)

Szabó Tünde (maratoni futás)

Zsivoczky-Farkas Györgyi (hétpróba)

Venyercsán Bence (50 km-es gyaloglás)

BIRKÓZÁS (1)

Lőrincz Viktor (kötöttfogás, 85 kg)

KAJAK-KENU (15)

15 kvótás (6 férfi kajakos, 5 női kajakos, 4 férfi kenus)

ÖTTUSA (2)

Kasza Róbert

Kovács Sarolta

SPORTLÖVÉSZET (8)

Csonka Zsófia (pisztoly)

Egri Viktória (pisztoly)

Miskolczi Julianna (puska)

Péni István (puska)

Sidi Péter (puska)

Szabián Norbert (puska)

Tátrai Miklós (pisztoly)

Tobai-Sike Renáta (pisztoly)

ÚSZÁS (20)

Risztov Éva (nyíltvízi 10 km)

A szint (olimpiai kvalifikációs idő):

Balog Gábor (100 m hát), Bernek Péter (200 m gyors, 400 m gyors), Biczó Bence (200 m pillangó), Cseh László (100 m pillangó, 200 m pillangó), Grátz Benjamin (400 m vegyes), György Réka (400 m vegyes), Gyurta Dániel (100 m mell, 200 m mell), Gyurta Gergely (400 m vegyes, 1500 m gyors), Hosszú Katinka (200 m gyors, 400 m gyors, 800 m gyors, 100 m hát, 200 m hát, 200 m pillangó, 200 m vegyes, 400 m vegyes), Jakabos Zsuzsanna (400 m vegyes, 200 m vegyes, 200 m pillangó), Kapás Boglárka (400 m gyors, 800 m gyors, 200 m pillangó), Kenderesi Tamás (200 m pillangó), Késely Ajna (400 m gyors), Kis Gergő (400 m gyors), Sebestyén Dalma (200 m vegyes), Szilágyi Liliána (200 m pillangó), Takács Krisztián (50 m gyors), Verrasztó Dávid (400 m vegyes), Verrasztó Evelyn (200 m vegyes, 400 m vegyes)

VITORLÁZÁS (3)

Berecz Zsombor (Finndingi)

Tomai Balázs (Laser Standard)

Gádorfalvi Áron (szörf)

VÍVÁS (8+1)

Boczkó Gábor (párbajtőr) további két férfi párbajtőröző (+1 tartalék)

Szilágyi Áron (kard)

Márton Anna (kard)

Mohamed Aida (tőr)

Knapek Edina (tőr)

Szász Emese (párbajtőr)

A magyar szövetség férfi párbajtőrben négy fővel számol – akárcsak a Magyar Olimpiai Bizottság -, mivel a csapatversenybe két mérkőzés között, illetve sérülés esetén mérkőzés közben becserélhető a negyedik – egyébként tartalék – tag. Ha a csapat dobogós helyen végez, és a tartalék is vívott, ő is kap érmet, egyébként nem.

VÍZILABDA (13)

női válogatott

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Most megtudhatja, miben lenne bajnok

    Most megtudhatja, miben lenne bajnok

    Le tudná futni Usain Boltot? Esetleg magasabbra tudna ugrani, mint Cristiano Ronaldo? Ehhez hasonló kérdésekre kaphat választ minden érdeklődő, aki ellátogat a Millenárisra, ahol a The Champion – A Bajnok című interaktív kiállításon tesztelheti képességeit.

  • Álmukból verték fel a doppingellenőrök a Liu fivéreket

    Álmukból verték fel a doppingellenőrök a Liu fivéreket

    Hajnali öt órakor, a legédesebb álmukból a doppingellenőrök verték fel a torinói rövid pályás gyorskorcsolya Eb-ről hétfőn este – két ezüst- és egy aranyéremmel – hazatért Liu Shaolin Sándort és testvérét, Liu Shaoangot.