EUR: 311,37 Ft
CHF: 265,79 Ft
2018. március 22., csütörtök
Beáta, Izolda, Lea

Belföld

Még egy lépést tesz egymás felé Lengyelország és Magyarország

Magyar–lengyel üzleti fórumot tartottak március 18-án Budapesten. A rendezvény jelentőségét jelzi, hogy Magyarországot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Lengyelország pedig Katarzyna Kacperczyk gazdaságdiplomáciai ügyekért felelős helyettes államtitkár képviselte. Mindkét fél kiemelte, a magyar–lengyel kapcsolat erős, de további lépésekre van szükség.

MNKH, kereskedőház, magyar-lengyel fórum (Fotó: MTI)

(Fotó: MTI)

Közel negyven lengyel üzletember látogatott el pénteken Budapestre a magyar–lengyel üzleti fórum keretében. A lengyel delegációban ott volt Katarzyna Kacperczyk gazdaságdiplomáciai ügyekért felelős helyettes államtitkár, valamint Slawomir Majman, a Lengyel Információs és Befektetési Ügynökség igazgatóságának elnöke is. A fórumot a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) és a budapesti Lengyel Nagykövetség szervezte azzal a céllal, hogy a magyar és a lengyel gazdasági élet meghatározó szereplői befektetési lehetőségekről, infrastruktúra-, és kereskedelemfejlesztésről, illetve az ehhez kapcsolódó finanszírozásról tárgyalhassanak.


A rendezvényt Ducsai-Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója nyitotta meg, aki a lengyel–magyar viszonyt sorsközösségként jellemezte. Az MNKH vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy a magyar cégek lengyel piacra való belépése stratégiai célkitűzés. –  Ezért is nyitottuk meg krakkói irodánkat, amely konkrét üzleti lehetőségeket kínál nem csak a hazai, hanem a lengyel vállalkozásoknak is – emelte ki. Ducsai-Oláh Zsanett arról is beszélt, hogy a magyar–lengyel kétoldalú gazdasági kapcsolatok erősítésének egyik leghangsúlyosabb területe a közlekedési és energetikai hálózat fejlesztése. Emellett a telekommunikáció, a megújuló energiaipar, a gépipar és az élelmiszeripar szegmensében is vannak kiaknázatlan lehetőségek

Az üzleti fórumon felszólalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is. A tárcavezető úgy értékelt, hogy Magyarország és Lengyelország kapcsolata a hazai diplomácia egyik sarokköve, a két nép barátságát pedig történelmi időszakokon átívelő különleges kapcsolatnak nevezte. Szijjártó Péter ismertette a két ország közötti gazdasági eredményeket is, mely szerint a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly rekordot –9 százalékos növekedést produkált, ezzel 7,9 milliárd eurós volument hozott – ért el a Lengyelországba irányuló magyar exporthoz hasonlóan. Utóbbi 6 százalékos pluszban zárt, ezzel 3,4 milliárd euróra nőtt. Mindez azt is jelenti, hogy Lengyelország a hatodik legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak – mutatott rá a miniszter. Szijjártó Péter felhívta a figyelmet, hogy a magyar Eximbank 492 millió eurós hitelkeretet nyitott, kifejezetten a hazai és a lengyel vállalkozások együttműködésének erősítésére.


A miniszter újfent megerősítette, hogy mind a lengyel mind pedig a magyar részről kormányzati szándék Kelet-Magyarország és a lengyel keleti iparvidék autópályás összeköttetésének megteremtése, ahogy azon is dolgoznak, hogy Krakkó és Budapest között közvetlen légi járat jöjjön létre.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hat évtized a pálya mellett

  Hat évtized a pálya mellett

  Hat évtized után intett búcsút a tatabányai sportcsarnoknak és a „Bányász” kézilabdázóinak Bölcs Mária. Marika néni hatvan éve, 1958 óta figyeli a mérkőzéseket a szertárajtóból – nyugdíjba vonulása alkalmából a Csurgó elleni mérkőzés előtt ezúttal nem ő tapsolt a csapatnak, hanem a kézilabdázók ünnepelték őt.

 • Nem beszél idegen nyelvet Karácsony

  Nem beszél idegen nyelvet Karácsony

  Egyetlen szóval sem cáfolta a Figyelőben korábban ellene megfogalmazott vádakat Karácsony Gergely, a MSZP-P miniszterelnök-jelöltje, amikor egy rádióműsorban próbálta magyarázni a róla megjelent portrét, amely szerint nem beszél nyelveket és kétszer is kibukott a doktori képzésről.

 • Simicska pénzéből venne voksokat a Jobbik

  Simicska pénzéből venne voksokat a Jobbik

  Feljelentést tesz a Fidesz a kiskunhalasi visszalépési botrány ügyében, ahol a jobbikos Farkas Gergely pénzt ajánlott Midi Melániának, hogy az LMP-s visszalépjen – mindezt Simicska Lajos, a pártot megvásárló oligarcha pénzéből teszik – állítja Budai Gyula.