2017. december 17., vasárnap
Lázár, Olimpia

Belföld

Még tovább emelkedtek az ingatlanárak!

Az elmúlt egy évben emelkedtek a kínálati árak az ingatlanpiacon, de jelentősek a területi különbségek az Otthontérkép és az Ingatlantájoló által készített statisztika szerint.

A 2014-2015-ös időszak átlagos irányárait vizsgálva Budapestre és az ország nyugati felére volt jellemző a fellendülés, a megyék többsége azonban változóan teljesített. Ennek egyik legfontosabb oka, hogy a nehezen eladható ingatlanok, jellemzően a nagyobb alapterületű családi házak árait folyamatosan csökkenteni kell – hívta fel a figyelmet az ingatlankereső portál az MTI-hez szerdán eljuttatott elemzésében.


Az országos adatok szerint 2015 júliusában négyzetméterenként csaknem 220 ezer forintért kínáltak egy eladó otthont, 2016 januárjában pedig már 312 ezer forint volt a négyzetméterenkénti kínálati ár. A legnagyobb mértékű növekedés tavaly decemberben, illetve idén januárban következett be, ezt a kormányzati ingatlanpolitikai módosítások idézhették elő a portál szerint.

A nagy infrastrukturális, szociális és társadalmi egyenetlenségek miatt az ország megosztott, vannak olyan területek, ahol kínálati átlagárak bőven meghaladták a 2014-es szintet, de vannak olyan megyék, ahol csökkent az eladó lakások és házak kínálati ára – közölte az Otthontérkép.


A legnagyobb árnövekedés Budapesten volt, ahol a 323 ezer forintos átlagos négyzetméterárról 403 ezer forintra ugrott az árszínvonal 2014 és 2015 között. Minden kerületben emelkedtek a kínálati árak, a leglátványosabb drágulás az V., az I. és a VI. kerületben történt, 2014 és 2015 között 35 százalékkal mentek fel az ingatlanárak.

Az adatok szerint ugyanakkor Békés megyében 7, Borsod-Abaúj-Zemplénben 8, Csongrádban 5, Jász-Nagykun-Szolnokban 8, Somogyban 18, Zalában pedig 6 százalékkal csökkentek a 2015-ös kínálati átlagárak 2014-hez képest. Veszprém megyében 10 százalékos volt a csökkenés, Fejér megyében pedig 21 százalékkal estek a kínánati árak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hideg, téli idő várható a jövő héten

  Hideg, téli idő várható a jövő héten

  Hideg, téli idő várható a jövő héten. A leghidegebb órákban mínusz 10 Celsius-fok körüli értékek is lehetnek, s a maximumok is fagypont körül alakulnak. Többször várható havazás is, Szenteste napján inkább napsütéses idő várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Fidesz: Ma már nemzeti egység van a kettős állampolgárság tekintetében

  Fidesz: Ma már nemzeti egység van a kettős állampolgárság tekintetében

  A szélsőséges pártok véleményétől eltekintve ma már nemzeti egység van a kettős állampolgárság tekintetében, a honosítással a határon túli magyarság közjogi értelemben is a magyar nemzet részévé válhatott – mondta el a Fidesz frakcióvezetője vasárnap budapesti sajtótájékoztatón.

 • Újabb jobbikos plakátcsalás van keszülőben

  Újabb jobbikos plakátcsalás van keszülőben

  Újra duzzad a jobbikos plakátbotrány, a pártsajtójának küldött közleményben”azt állítja, hogy a héten eladta azokat a plakáthelyeket, amelyekhez a Jobbik áron alul jutott hozzá de azt, hogy kinek és mennyiért egyelőre kérdéses.