EUR: 309,50 Ft
CHF: 267,35 Ft
2017. szeptember 23., szombat
Tekla, Líviusz

Belföld

Még tovább emelkedtek az ingatlanárak!

Az elmúlt egy évben emelkedtek a kínálati árak az ingatlanpiacon, de jelentősek a területi különbségek az Otthontérkép és az Ingatlantájoló által készített statisztika szerint.

A 2014-2015-ös időszak átlagos irányárait vizsgálva Budapestre és az ország nyugati felére volt jellemző a fellendülés, a megyék többsége azonban változóan teljesített. Ennek egyik legfontosabb oka, hogy a nehezen eladható ingatlanok, jellemzően a nagyobb alapterületű családi házak árait folyamatosan csökkenteni kell – hívta fel a figyelmet az ingatlankereső portál az MTI-hez szerdán eljuttatott elemzésében.

Az országos adatok szerint 2015 júliusában négyzetméterenként csaknem 220 ezer forintért kínáltak egy eladó otthont, 2016 januárjában pedig már 312 ezer forint volt a négyzetméterenkénti kínálati ár. A legnagyobb mértékű növekedés tavaly decemberben, illetve idén januárban következett be, ezt a kormányzati ingatlanpolitikai módosítások idézhették elő a portál szerint.

A nagy infrastrukturális, szociális és társadalmi egyenetlenségek miatt az ország megosztott, vannak olyan területek, ahol kínálati átlagárak bőven meghaladták a 2014-es szintet, de vannak olyan megyék, ahol csökkent az eladó lakások és házak kínálati ára – közölte az Otthontérkép.

A legnagyobb árnövekedés Budapesten volt, ahol a 323 ezer forintos átlagos négyzetméterárról 403 ezer forintra ugrott az árszínvonal 2014 és 2015 között. Minden kerületben emelkedtek a kínálati árak, a leglátványosabb drágulás az V., az I. és a VI. kerületben történt, 2014 és 2015 között 35 százalékkal mentek fel az ingatlanárak.

Az adatok szerint ugyanakkor Békés megyében 7, Borsod-Abaúj-Zemplénben 8, Csongrádban 5, Jász-Nagykun-Szolnokban 8, Somogyban 18, Zalában pedig 6 százalékkal csökkentek a 2015-ös kínálati átlagárak 2014-hez képest. Veszprém megyében 10 százalékos volt a csökkenés, Fejér megyében pedig 21 százalékkal estek a kínánati árak.

Kapcsolódó Cikkek

  • Halálra égett egy ember Tatán

    Halálra égett egy ember Tatán

    Belehalt égési sérüléseibe egy idős nő Tatán péntek délután – közölte a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

  • Ukrán oktatási törvény: Magyarország kétféle választ ad a jogszabályra

    Ukrán oktatási törvény: Magyarország kétféle választ ad a jogszabályra

    Magyarország diplomáciai választ is ad az ukrán oktatási törvény elfogadhatatlan módosítására, ugyanakkor folytatja a humanitárius segítségnyújtást is – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton Budapesten, az utolsó turnusban Magyarországon nyaraló ukrán gyermekcsoport búcsúztatásakor.