EUR: 307,50 Ft
CHF: 282,97 Ft
2017. május 27., szombat
Hella

Külföld

Megállapodott Kuba és az Európai Unió

Megállapodást írt alá pénteken Havannában Kuba és az Európai Unió a kapcsolatok normalizálásáról és az együttműködésről.

Ez történelmi nap a kétoldalú kapcsolatok szempontjából – jelentette ki Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, aki ebből az alkalomból utazott Havannába.

A megállapodás az 1996-ban elfogadott uniós “közös álláspont” helyébe lép, amely korlátozta az európai társulás kapcsolatait a kommunista állammal, és a kubai demokratikus változásokhoz kötötte a kétoldalú viszony javítását.

Megkötését közel két évig tartó tárgyalási folyamat előzte meg. Akkor lép hatályba, ha az EU összes tagállama és Kuba is ratifikálja. Lényege a gazdasági együttműködés teljes helyreállítása, és lehetővé teszi Kuba bevonását az EU segélyprogramjaiba. Előirányozza a folyamatos politikai párbeszédet is a felek között, beleértve az emberi jogok érvényesülésének kérdését Kubában.

Latin-Amerikában egyedül Kubának nem volt együttműködési megállapodása az unióval, de a gazdaságban ez kevéssé mutatkozott meg: az EU Kuba második legnagyobb kereskedelmi partnere, a legnagyobb külföldi befektető és a harmadik a szigetre utazó turisták száma tekintetében.

A megállapodás újabb siker Havanna számára, amely 2014 óta sokat javított nemzetközi pozícióin: enyhülés következett be az Egyesült Államokhoz fűződő fagyos viszonyában, és tavaly év végén megállapodott az úgynevezett Párizsi Klubbal a külföldi kormányoktól kapott hitelei kétharmadának – mintegy 4 milliárd dollárnak – a törléséről. További látványos előrelépés lesz Barack Obama küszöbön álló havannai látogatása, amelyet március 20-ára ütemeztek be. Ő lesz az első hivatalban lévő amerikai elnök, aki felkeresi a kommunista országot.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Magával kötött szerződést Soros egyeteme

  Magával kötött szerződést Soros egyeteme

  Kérdéses, hogy a New York-i CEU hogyan tud Magyarországon a felsőoktatási tanulmányokkal kapcsolatban dokumentumokat kiállítani akkor, amikor azt Philadelphiában akkreditálták, és alapító okiratában a budapesti egyetem címe szerepel, az amerikai metropoliszra pedig csak hivatkoznak – teszi fel a kérdést a Magyar Idők.

 • Robbantani akartak a terroristák, időben lekapcsolták őket

  Robbantani akartak a terroristák, időben lekapcsolták őket

  Moszkvában őrizetbe vették az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet négy tagját, akik merényletekre készültek az orosz főváros közlekedési hálózatának objektumai ellen – közölte csütörtökön a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

 • Agyonlőttek egy újságírót

  Agyonlőttek egy újságírót

  Agyonlőttek egy orosz újságírót egy szibériai kisvárosban, a helyi hatóságok csütörtöki közlése szerint az illetőt munkájával kapcsolatban ölhették meg, de egyelőre nem tudják, hogy milyen indítékkal.