EUR: 307,24 Ft
CHF: 282,16 Ft
2017. május 25., csütörtök
Orbán

Egyéb I.kerület II.kerület XII.kerület

Mégis megszűnik a Déli pályaudvar?

A Magyar Közlöny tájékoztatása szerint a kormány megbízta a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy készüljön hatásvizsgálat a Déli pályaudvar jövőbeni funkciójáról, valamint hatásvizsgálat és tendertervek az üzemi pályaudvar megszüntetéséhez és a Kelenföldi pályaudvar bővítéséhez.

Déli pályaudvar (Fotó: Keresztesi Balázs)

Sport- és szabadidős funkciót terveznek a vasúti sínek helyére

A Lokálban beszámoltunk arról, hogy az év elején már megjelentek olyan sajtóhírek, miszerint lebontanák a Déli pályaudvart, és a vasúti sínek felszedésével a helyén – a Vérmező park meghosszabbításával – P+R parkolót létesítenének. Kormány közeli forrásra hivatkozva azt állították, a terv megvalósulása esetén a Déli szerepét a Kelenföldi pályaudvar venné át. Akkor megkérdeztük a vasúttársaságot, de a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága úgy reagált: „nincs információja ilyen döntésről az alább jelzett témában”.  A most a közlönyben megjelent információkból kiderül: a budai vasútfejlesztés, a kapcsolódó köztéri területfejlesztés és csomópontfejlesztés megvalósítása érdekében ötletpályázatot kell kiírni a Déli pályaudvar jövőbeni közösségi célú hasznosítására. Az emberi erőforrások miniszterének feladata, hogy a Déli pályaudvar üzemi pályaudvari részén megvalósítandó, sport- és szabadidős célú városfejlesztés részletes koncepcióját, megvalósíthatósági tanulmányát a Testnevelési Egyetem, szükség esetén a MÁV Zrt. bevonásával készítse el, majd terjessze a kormány elé. A feladatokra összesen egymilliárd forintot forrást biztosítanak a költségvetésből.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

 • Tisztább lett a tér

  Tisztább lett a tér

  Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.

 • Bombák földjén lakunk?

  Bombák földjén lakunk?

  Több száz házat kellett kiüríteni a kerületben, amikor a Csömöri út 101. számnál zajló építkezés közben találtak egy 50 kilogrammos, szovjet gyártmányú, FAB–50-es típusú rombolóbombát.