EUR: 308,15 Ft
CHF: 267,48 Ft
2017. október 18., szerda
Lukács

Belföld

Miért nem látszik jól a rabló a videófelvételeken?

A rendőrség gyakran teszi közzé az egy-egy üzlet vagy pénzintézet ellen elkövetett támadásról készült felvételt. De miért rögzít rosszabb képet egy biztonsági kamera, mint egy középkategóriás okostelefon?

Kirabolták a Citibank fiókját az Oktogonnál február 24-én. A rendőrség a lakosságot is be kívánta vonni az elkövető kézre kerítésébe, ezért a biztonsági kamerák által közzétett felvételek nyilvánosan is megjelentek. És az emberben ismét felmerült a kérdés: a nagy felbontású HD telefonkamerák korában miért nem látunk minőségi képet egy rablásról? Minőséggel kapcsolatos döntés vagy jogi szabályozás áll a háttérben?

pol1A pénzváltó köteles olyan technikai eszközt telepíteni és üzemeltetni, amely alkalmas arra, hogy az ügyfélfogadásra szolgáló helyiségeiben lezajló folyamatokat filmszalagon vagy más hasonló, képi, a történtek későbbi rekonstruálását lehetővé tévő módon rögzítse (kamera) – idézi a Lokál olvasói számára a 297/2001. (XII. 27.) számú kormányrendeletet Jakab Péter, az MKB Zrt. vezető szaktanácsadója a Magyar Bankszövetség képviseletében.

Mivel azonban mindez még nem elégséges válasz a kérdésre, a szakértő hozzáteszi: semmilyen egyéb előírás nincs a videófelvételek minőségére vonatkozóan.

Ez azért is furcsa, mert a felvétel rögzítését jelezni kell, így az ügyfél eldöntheti, hogy ráutaló magatartásával (a tájékoztatást tudomásul véve bemegy a bankfiókba) hozzájárulását adja személyes adatának (képmás) kezelésére. A kamerák beállításakor természetesen arra ügyelni kell, hogy a képeken ne legyen látható vagy felismerhető például számítógépes jelszó, pin-kód vagy más védendő adat (például banktitok). Az, hogy egy-egy pénzintézet a fenti jogszabályból adódó kötelezettségének milyen technikai színvonalon és beállításokkal tesz eleget, a pénzintézeten múlik.

pol

Arról, hogy ez a Citibank esetében konkrétan hogyan működik, keveset árult el a Lokálnak Hencz Éva, a bank sajtószóvivője.

Egy biztonságos rendszer üzemeltetéséhez az is hozzátartozik, hogy nem adunk ki róla információkat – mondta. – Globális intézményként belső szabályzat rendelkezik a biztonsági rendszerről. Ez egyébként kiváló minőségű felvételeket készít, amelyeket mi ebben az esetben átadtunk a nyomozó hatóságoknak.

A kedves olvasóra bízzuk, a mellékelt kép alapján döntse el, hogy mennyire kiváló minőségű a bank által közzétett felvétel. Igaz, az interneten fellelhető videón jól látszik, hogy utómunkával került nyilvánosságra: kitakarták például a rablás hátterében látható ügyfeleket. Szerettük volna az ORFK-tól megtudni, hogy ez az utómunka rontott-e valamit a minőségen, azonban a jó néhány nappal korábban feltett kérdéseinkre lapzártánkig nem érkezett válasz.

Kapcsolódó Cikkek

 • Havi egymilliót fizetett Czeglédy cége Gyurcsányéknak

  Havi egymilliót fizetett Czeglédy cége Gyurcsányéknak

  Baráti kölcsönnek nevezte Gyurcsány Ferenc, hogy cége, az Altus Portfolio Kft. 78 millió forintot kölcsönzött a költségvetési csalás miatt előzetesben lévő Czeglédy Csaba bűnszervezetének, holott az Altus három hónap alatt több mint hárommilliós kamatot kapott az ügylet után.

 • Balos cicaharc: Bepereli a DK szóvivője az MSZP-t

  Balos cicaharc: Bepereli a DK szóvivője az MSZP-t

  Jogi eljárást indított Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője az MSZP szekszárdi szervezete ellen. Az ügy azután robbant ki, hogy a szocialisták szekszárdi szervezete a hivatalos Facebook-oldalán arról írt: Gréczy két fideszes politikussal egyeztetett.

 • A MOL ismét kiáll a sokszínűség mellett

  A MOL ismét kiáll a sokszínűség mellett

  A MOL az idei évben ismét csatlakozott az Európai Sokszínűségi Karta Magyarországhoz. A vállalat 2030-ig tartó üzleti stratégiájának egyik sarokpontja a vállalati kultúra fejlesztése, amelyhez kapcsolódva prioritás a nyitott, rugalmas és befogadó közösség kialakítása.