2018. március 19., hétfő
József, Bánk

Egyéb II.kerület

Nem halálmadár, védett faj a kuvik!

Budakeszi kuvik

A kuvik az egyik legnépszerűbb állat a Vadaspark lakói közül

Tíz költőláda kihelyezésével csatlakozott a Budakeszi Vadaspark a Magyarországi Kuvik Oltalmi Közhasznú Egyesület kuvikvédelmi programjához. A Vadaspark és vele együtt a Pilisi Parkerdő Zrt. ezzel is hozzájárulhat a ma 2000−4000 párra becsült hazai kuvikállomány megmentéséhez és bővüléséhez.

A Vadaspark területe és tágabb erdei környezete a 10 kuvikodú kihelyezésével kuvikbarát mintaterületté vált. A költőládák pontosan megtervezett kihelyezésének köszönhetően a szakemberek a fészekrakó kuvikokat a jövőben meg tudják figyelni és a sikeres fajvédelem érdekében értékes adatokat tudnak gyűjteni. Kialakításának köszönhetően a mesterséges odú még a macskáktól és a nyestektől is óvja a fészeklakókat, minimalizálva a rájuk leselkedő veszélyeket, a tojások legurulását, kicsúszását forgácsréteg akadályozza, a fészket vízzáró réteg védi.


A Pilisi Parkerdő az örökerdő-gazdálkodás során külön figyelmet fordít az odvas fák védelmére, így várhatóan az élőhelyi körülmények fokozatosan javulni fognak e védendő madárfaj számára is. Kuvikokkal a hétköznapjaink vagy kirándulásaink során ritkán találkozhatunk, ami egyrészt kis termetükből, másrészt alapvetően rejtőzködő, éjszakai életmódjukból fakad. A Budakeszi Vadaspark látogatói azonban könnyen megpillanthatják privát szállásukon azt a három kuvikot, amelyek a macskabaglyokkal és az uhukkal együtt alkotják a Budakeszi Vadaspark bagolyállományát. Az ősi, rossz hírű babonával ellentétben − miszerint a kuvikok túlvilági halálmadarak − ezek a kicsiny tollasok érkezésük óta a vadaspark legnépszerűbb állatai közé tartoznak.

Kapcsolódó Cikkek

  • Francia rekorder darab a csabai színpadon

    Francia rekorder darab a csabai színpadon

    Igazi világsiker premierjére készül a Békéscsabai Jókai Színház társulata. Bár a darabot csak április 6-tól láthatja a közönség, Seregi Zoltán színházigazgató már az évad kezdetekor ezt az előadást jelölte meg a talán legjobban várt alkotásként.

  • Kisdiákok nagy szavalása

    Kisdiákok nagy szavalása

    Harmincöt gyermek mérettette meg magát a kistérségi versmondóversenyen, amelyet már több éve a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola szervez meg.