2018. január 20., szombat
Fábián, Sebestyén

Külföld

Nem jól kérdezték a kormányfőt, rács mögé kerültek

Őrizetbe vettek két ausztrál újságírót Malajziában, mert “agresszíven” próbáltak kérdezni Najib Razak miniszterelnöktől, nem is hagyhatják el az országot – közölte vasárnap a malajziai rendőrség.

Razak egy mecsetet látogatott meg szombaton Borneó szigetén, ahol az újságírók a biztonsági kordonon átjutva, “agresszíven közeledtek” a miniszterelnökhöz.


“Következésképp mindkettőjüket őrizetbe vették” – áll a rendőrség közleményében.

Később elengedték őket, útlevelüket is visszakapták, de nem hagyhatják el az országot.

Linton Besser és Louie Eroglu az ABC ausztrál tévécsatorna oknyomozó műsorának dolgoznak. Egy videofelvételen az látható, hogy Besser korábban, de egy ugyancsak szombaton tartott sajtótájékoztatón Altantuja Saariibuu mongol modell rejtélyes meggyilkolásának ügyéről kérdezte Razakot.

Saariibuut 2006-ban ölték meg, amikor Razak védelmi miniszter volt. Agyonlőtték, holttestét pedig felrobbantották. A gyilkosságért Razak két testőrét halálra ítélték. Ő maga váltig állítja, hogy semmi köze az ügyhöz.

Ellenfelei szerint ugyanakkor a két testőr csak bűnbak volt, a nőt azért ölhették meg, mert túl sokat tudhatott egy korrupciós ügyről. Akkoriban történt ugyanis, hogy Malajzia tengeralattjárókat vásárolt Franciaországtól, a mongol modell pedig azzal a férfival járt, aki az eladást intézte. Az egymilliárd eurós ügyletben felmerült annak gyanúja, hogy a kormány több magas rangú tisztviselőjének a számláján titokban “jutalékok” jelentek meg.

Najib Razakot más korrupciógyanús üggyel is összefüggésbe hozták. Magánszámláira ugyanis hirtelen mintegy 700 millió dollár került. Az ügyészség viszont úgy ítélte meg: nincs szó korrupcióról, Razak adományként kapta a pénzt a szaúdi királyi családtól, nagy részét pedig nem is használta fel, hanem visszautalta.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Tovább erősödhetnek az ausztrál-magyar gazdasági kapcsolatok

  Erősödtek az ausztrál-magyar kapcsolatok, és ennek üteme a következő időszakban tovább gyorsulhat – összegezte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Steven Ciobo, Ausztrália kereskedelemért, turizmusért és beruházásokért felelős miniszterével folytatott találkozóján.

 • Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Legalább 10 terrortámadást hiúsítottak meg Libanonban

  Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet legalább tíz merényletkísérletét sikerült meghiúsítani az elmúlt hónapokban Libanonban köszönhetően azoknak az információknak, amelyekhez a hatóságok a terrorszervezet egyik őrizetbe vett, majd beépített ügynökként alkalmazott tagja révén jutottak – közölte pénteken a libanoni belügyminiszter.

 • Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Gyász! Elhunyt Paul Bocuse

  Elhunyt 91 éves korában Paul Bocuse, a francia konyhaművészet megújítója. Évek óta Parkinson-kórban szenvedett. A lyoni séf halálhírét Gérard Collomb belügyminiszter, Lyon korábbi polgármestere jelentette be a helyi francia sajtónak szombaton.