EUR: 326,05 Ft
CHF: 282,24 Ft
2018. június 25., hétfő
Vilmos

Külföld

Nem működött tovább a gazdasági embargó Kubában?

Nagy Sándor Gyula kutató szerint nem működött tovább az Egyesült Államok gazdasági embargója Kubával szemben, ez is hozzájárult ahhoz, hogy 1928 után hétfőn amerikai elnök járt a szigetországban.

A Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában elmondta, a bevezetett szankciók először még segíthették Fidel Castro rendszerét, mert az emberek úgy érezték, segíteniük kell a rendszerüket. Most az amerikaiak arra jöttek rá, hogy ahogy máshol sem, Kubában sem működik tovább ez a szankció, ezért eljött az ideje a változásnak.


Felidézte, hogy Kuba jelentőségét az adja, hogy a hidegháborúban a szovjetek olyan atomfegyvereket telepítettek a szigetre, amivel akár Washingtont is elérhették volna, ezért megfelelő módon kellett kezelni az országot. Most a befektetők számára azért lehet vonzó, mert közel van és a turizmus várhatóan nagyon nagy fejlődésen megy majd keresztül.

Nagy Sándor Gyula hozzátette ugyanakkor, hogy sok kérdést kell még a két ország között rendezni, hiszen a gazdasági embargó jogilag még érvényben van, és az USA demokratikus lépéseket vár Havannától.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Fordulatot jelez a menekültpolitikában a brüsszeli “minicsúcs”

  Fordulatot jelez a menekültpolitikában a brüsszeli “minicsúcs”

  Angela Merkel német kancellárnak ugyan nem hozta meg az áttörést a minicsúcsként emlegetett vasárnapi brüsszeli találkozó, de a 16 európai uniós (EU-) tagország vezetőjének részvételével folytatott tanácskozás mégis alapvető fordulatot jelez a közösség és Németország menekültügyi politikájában – állapította meg hétfőn két tekintélyes német lap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) és a Die Welt.

 • Már megint Magyarország elítélésére készül Brüsszel

  Már megint Magyarország elítélésére készül Brüsszel

  Az Európai Parlament állampolgári jogokkal, illetve bel- és igazságüggyel foglalkozó bizottsága hétfőn kora délután szavaz a holland Judith Sargentini nevével fémjelzett, Magyarországról szóló jelentésről, amely többek között az alkotmányos rendszer megcsonkításával és a migránsok jogainak megsértésével vádolja a budapesti kormányt – írja az Origo.

 • Schäuble: Százmillió afrikai befogadásával tönkretennénk Európát

  Schäuble: Százmillió afrikai befogadásával tönkretennénk Európát

  A migrációs válság kezelésében egyfelől emberséges, másfelől viszont megfontolt módon kell cselekedni, százmillió ember Afrikából való befogadásával tönkretennénk Európát – hangsúlyozta Wolfgang Schäuble, a német Bundestag elnöke hétfőn Varsóban, a Natolinban működő Európa Kollégiumban, ahol Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel együtt fellépett az Európa jövőjéről szóló pódiumbeszélgetésen.