EUR: 307,26 Ft
CHF: 283,16 Ft
2016. október 21., péntek
Orsolya

Külföld

Német belügyminiszter: az egész EU-nak szólt a támadás

Berlin, 2015. szeptember 13.
Thomas de Maiziere német belügyminiszter rendkívüli sajtótájékoztatót tart Berlinben 2015. szeptember 13-án, ahol bejelentette, hogy a menekültválság nyomán Németország ideiglenesen ismét határellenőrzést vezet be. (MTI/EPA/Paul Zinken)

A keddi brüsszeli merényletek helyszínei arra utalnak, hogy nemcsak Belgium, hanem az egész Európai Unió ellen intéztek támadást – mondta a német belügyminiszter Berlinben.

Thomas de Maiziere hangsúlyozta, hogy a terrortámadás “a szabadságunk” ellen irányult és “mindenki ellen, aki az EU része”. Ezt jelzi, hogy a célpont a nemzetközi repülőtér és egy olyan metróállomás volt, amely az uniós intézmények közelében fekszik.

A miniszter elmondta, hogy a német hatóságok szoros kapcsolatban állnak a belga hatóságokkal és az uniós intézményekkel, a biztonsági szervek pedig felkészültek arra, hogy a “helyzettől függően látható, robosztus jelenléttel” őrködjenek a “kritikus infrastruktúra” – például pályaudvarok, repülőterek – biztonsága felett.

Kiemelte: semmi nem utal arra, hogy az elkövetőknek bármi közük lenne Németországhoz, de a korábbi támadásokhoz hasonlóan szükség esetén ezúttal is megerősítik a határellenőrzést. Az erre vonatkozó előkészületeket már meg is tették a belga, a francia és a holland határ térségében – mondta a miniszter.

Kapcsolódó Cikkek