EUR: 308,52 Ft
CHF: 285,47 Ft
2016. október 24., hétfő
Salamon

Belföld

Pénz nélkül nincs segítség a sérült kutyának

Tegyük fel, hogy sérült kutyát talál az utcán. Ön kit hívna? Előre szólunk: pénz nélkül nincs segítség.

Mit tehet az egyszeri állatbarát, ha bajba jutott állatra lel és segítséget szeretne nyújtani? Ezzel a kérdéssel szembesült Pankotai Ferenc is kőbányai háza előtt., Image: 33881257, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Egy sérült kutya vonszolta magát át magát a forgalmas utcán a házunk közelében. Vadászember vagyok, ismerem az állatokat, nem volt nehéz megállapítanom, hogy gerinctörést szenvedett és rettenetesen szenved. Bár akkoriban az önkormányzat egyik bizottságában dolgoztam, hirtelen magam sem tudtam, kihez forduljak. Végül is sikerült állatorvost hívnom – mesélte a Lokálnak. – Az orvos megállapította, hogy az állatot el kell altatni, de azt mondta, csak akkor teszi meg, ha vállalom a költségeit. Vállaltam.

Pankotai Ferenc esete néhány évvel ezelőtt történt, de mint kiderült, a helyzet semmit sem változott azóta. A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya érdeklődésünkre azt a szűkszavú választ adta, hogy a BRFK megteszi a szükséges intézkedéseket, ha valaki ilyen esetben a rendőrséget értesíti. Azt sajnos nem sikerült megtudnunk, hogy ez pontosan mit takar.

Megkérdeztünk egy kutyakiképzéssel foglalkozó szakértőt, szerinte hasonló helyzetben az állat akkor jut a leggyorsabban segítséghez, ha valamelyik kutyamentő szolgálatot értesíti a bejelentő, de tisztában kell lenni azzal, hogy a kiszállás és a beavatkozás költségeit neki kell állnia.

Egy másik szakember árnyaltabban látja a helyzetet. – Az a leggyorsabb, ha rögtön állatorvost hív a bejelentő – fejtette ki a Lokálnak Tenner Anna, a Lelenc Kutyamentő Egyesület társadalmi megbízatású vezetője. – Ugyanis az állatmentők is orvost hívnának. A helyzet az, hogy a sérült állatok mentése érdekében nem működik olyan átfogó, társadalmi finanszírozású szervezet, mint az emberek számára az Országos Mentőszolgálat. Ebből következik az is, hogy az orvosi beavatkozásnak, legyen szó gyógyításról vagy végszükség esetén elaltatásról, költségei vannak, amit viszont az állatmentő egyesületek nem tudnak magukra vállalni. A sérült kutya mentése tehát csak összefogással lehetséges, és bizony szükség van a bejelentő nagylelkűségére.

Kapcsolódó Cikkek

  • Letartóztatják a bicskei gyermekotthon vezetőjét

    Letartóztatják a bicskei gyermekotthon vezetőjét

    Indítványozta a bicskei gyermekotthon vezetőjének előzetes letartóztatását hétfőn a Székesfehérvári Járási és Nyomozó Ügyészség a nevelése, felügyelete alatt álló személy sérelmére, folytatólagosan elkövetett szexuális visszaélés és kiskorú veszélyeztetése bűntett gyanúja miatt indult büntetőügyben.

  • Jön a legolcsóbb internetcsomag

    Jön a legolcsóbb internetcsomag

    Minden magyarországi szolgáltató kínálatában elérhető lesz 2017. január 1-jétől a Digitális Jólét Alapcsomag – írta a hétfői Világgazdaság a Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos által vezetett Digitális Jólét Program titkárságának tájékoztatására hivatkozva.