2018. április 22., vasárnap
Csilla, Noémi

Belföld

Pénz nélkül nincs segítség a sérült kutyának

Tegyük fel, hogy sérült kutyát talál az utcán. Ön kit hívna? Előre szólunk: pénz nélkül nincs segítség.

Mit tehet az egyszeri állatbarát, ha bajba jutott állatra lel és segítséget szeretne nyújtani? Ezzel a kérdéssel szembesült Pankotai Ferenc is kőbányai háza előtt., Image: 33881257, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy


Egy sérült kutya vonszolta magát át magát a forgalmas utcán a házunk közelében. Vadászember vagyok, ismerem az állatokat, nem volt nehéz megállapítanom, hogy gerinctörést szenvedett és rettenetesen szenved. Bár akkoriban az önkormányzat egyik bizottságában dolgoztam, hirtelen magam sem tudtam, kihez forduljak. Végül is sikerült állatorvost hívnom – mesélte a Lokálnak. – Az orvos megállapította, hogy az állatot el kell altatni, de azt mondta, csak akkor teszi meg, ha vállalom a költségeit. Vállaltam.

Pankotai Ferenc esete néhány évvel ezelőtt történt, de mint kiderült, a helyzet semmit sem változott azóta. A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya érdeklődésünkre azt a szűkszavú választ adta, hogy a BRFK megteszi a szükséges intézkedéseket, ha valaki ilyen esetben a rendőrséget értesíti. Azt sajnos nem sikerült megtudnunk, hogy ez pontosan mit takar.


Megkérdeztünk egy kutyakiképzéssel foglalkozó szakértőt, szerinte hasonló helyzetben az állat akkor jut a leggyorsabban segítséghez, ha valamelyik kutyamentő szolgálatot értesíti a bejelentő, de tisztában kell lenni azzal, hogy a kiszállás és a beavatkozás költségeit neki kell állnia.

Egy másik szakember árnyaltabban látja a helyzetet. – Az a leggyorsabb, ha rögtön állatorvost hív a bejelentő – fejtette ki a Lokálnak Tenner Anna, a Lelenc Kutyamentő Egyesület társadalmi megbízatású vezetője. – Ugyanis az állatmentők is orvost hívnának. A helyzet az, hogy a sérült állatok mentése érdekében nem működik olyan átfogó, társadalmi finanszírozású szervezet, mint az emberek számára az Országos Mentőszolgálat. Ebből következik az is, hogy az orvosi beavatkozásnak, legyen szó gyógyításról vagy végszükség esetén elaltatásról, költségei vannak, amit viszont az állatmentő egyesületek nem tudnak magukra vállalni. A sérült kutya mentése tehát csak összefogással lehetséges, és bizony szükség van a bejelentő nagylelkűségére.

Kapcsolódó Cikkek

 • Varga Mihály további minisztersége üzenet a piacoknak

  Varga Mihály további minisztersége üzenet a piacoknak

  Orbán Viktor miniszterelnök azon bejelentése, hogy továbbra is Varga Mihály vezeti a Nemzetgazdasági Minisztériumot, üzenet a piacoknak, azt üzeni, hogy marad az eddigi fegyelmezett költségvetési politika – mondta a Századvég Alapítvány közgazdásza az M1 aktuális csatorna műsorában.

 • Túraútvonalat hoznak létre négy Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen

  Túraútvonalat hoznak létre négy Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen

  Év végére készül el a négy Jász-Nagykun-Szolnok megyei települést – Rákóczifalvát, Rákócziújfalut, Tiszavárkonyt és Vezsenyt – összekötő túraútvonal a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében nyert 250 millió forint vissza nem térítendő támogatásból – közölte Kósa Lajos, Rákóczifalva polgármestere az MTI-vel.

 • Cserbenhagyó svájci autóst vettek őrizetbe Zalában

  Cserbenhagyó svájci autóst vettek őrizetbe Zalában

  Őrizetbe vettek a keszthelyi rendőrök egy svájci férfit, aki súlyos sérüléssel járó balesetet okozott Gyenesdiáson, de segítségnyújtás nélkül elhajtott a helyszínről – közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság.

 • Balesetben meghalt egy kilencéves gyerek

  Balesetben meghalt egy kilencéves gyerek

  Meghalt egy kerékpáron utazó kilencéves gyermek szombaton Ónodnál, amikor a biciklit kormányzó fiatal egy kisteherautó elé kanyarodott – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-vel.