EUR: 303,76 Ft
CHF: 267,54 Ft
2017. augusztus 22., kedd
Menyhért, Mirjam

Külföld

Pokolgép robbant egy buszon Pakisztánban

Pokolgép robbant szerdán egy autóbuszon az északnyugat-pakisztáni Pesavar városban, legalább 16 kormánytisztviselő meghalt, többtucatnyian megsebesültek – közölték illetékesek.

A busz a város környékéről gyűjtötte össze a tisztviselőket, és vitte őket munkába. Negyvenen-ötvenen voltak a járművön, amikor a robbanás történt.

Egy magas rangú rendőrségi illetékes azt mondta: az első vizsgálat alapján úgy tűnik, hogy a pokolgépet az utastérben rejtette el valaki. A légnyomás felszakította a busz tetejét és apró darabokra törte az ablakokat. Tizenhatan meghaltak, több mint 35 ember megsebesült.

Egészségügyi tisztviselők szerint a halálos áldozatok száma növekedhet. Duzsalil Sah, a Reading kórház szóvivője elmondta, hogy szükséghelyzetet hirdettek ki, minden orvost behívtak. A sebesültek közül sokan válságos állapotban vannak.

A tűzszerészek előzetes vizsgálata szerint tíz kilogrammos lehetett a robbanószerkezet.

Pakisztánban a sikeres katonai fellépés ellenére a kormányellenes tálibok kisebb csoportjai továbbra is képesek támadásokat indítani a biztonsági erők és polgári célpontok ellen. A tálibok egykor kiterjedt területeket tartottak ellenőrzésük alatt az ország északnyugati részében, de a 2009-ben indult katonai műveletek kisebb, elszigetelt területekre szorították vissza őket. Öt évvel később, 2014 decemberében a tálib fegyveresek megrohamoztak egy állami katonai iskolát Pesavarban, s meggyilkoltak 134 embert, többségében diákokat. Ez volt az ország történetének legsúlyosabb terrortámadása. A kormány ezután több száz feltételezett szélsőségest ölt meg vagy vett őrizetbe terrorellenes műveletek keretében.

Kapcsolódó Cikkek

 • 107 milliárdot fizettek a nőnek a rákkeltő babapúder miatt

  107 milliárdot fizettek a nőnek a rákkeltő babapúder miatt

  Egy kaliforniai bíróság hétfőn 417 millió dolláros (107 milliárd forintos) kártérítést ítélt meg egy nőnek, aki azzal vádolta meg a Johnson & Johnson vállalatot, hogy gyógyíthatatlan petefészekrákját a cég intim célokra is ajánlott babapúdere okozta.

 • Kék színűre festette a kutyák szőrét

  Kék színűre festette a kutyák szőrét

  Bezárattak a hatóságok egy gyárat az india Mumbaiban, mert kezeletlen ipari hulladékot és színezőanyagokat engedett a helyi folyóba, ami miatt 11 kutya szőrének a színe kékre változott – adta hírül a Hindustian Times helyi napilap.

 • Földrengés Olaszországban, egy ember meghalt

  Földrengés Olaszországban, egy ember meghalt

  Az olaszországi Ischia szigetén 3,6, későbbi számítások szerint 4-es erősségű földrengés volt, amelynek következtében néhány ház összeomlott, egy ember pedig életét vesztette.