EUR: 313,37 Ft
CHF: 289,40 Ft
2017. április 30., vasárnap
Katalin, Kitti

Külföld

Pokolgép robbant egy buszon Pakisztánban

Pokolgép robbant szerdán egy autóbuszon az északnyugat-pakisztáni Pesavar városban, legalább 16 kormánytisztviselő meghalt, többtucatnyian megsebesültek – közölték illetékesek.

A busz a város környékéről gyűjtötte össze a tisztviselőket, és vitte őket munkába. Negyvenen-ötvenen voltak a járművön, amikor a robbanás történt.

Egy magas rangú rendőrségi illetékes azt mondta: az első vizsgálat alapján úgy tűnik, hogy a pokolgépet az utastérben rejtette el valaki. A légnyomás felszakította a busz tetejét és apró darabokra törte az ablakokat. Tizenhatan meghaltak, több mint 35 ember megsebesült.

Egészségügyi tisztviselők szerint a halálos áldozatok száma növekedhet. Duzsalil Sah, a Reading kórház szóvivője elmondta, hogy szükséghelyzetet hirdettek ki, minden orvost behívtak. A sebesültek közül sokan válságos állapotban vannak.

A tűzszerészek előzetes vizsgálata szerint tíz kilogrammos lehetett a robbanószerkezet.

Pakisztánban a sikeres katonai fellépés ellenére a kormányellenes tálibok kisebb csoportjai továbbra is képesek támadásokat indítani a biztonsági erők és polgári célpontok ellen. A tálibok egykor kiterjedt területeket tartottak ellenőrzésük alatt az ország északnyugati részében, de a 2009-ben indult katonai műveletek kisebb, elszigetelt területekre szorították vissza őket. Öt évvel később, 2014 decemberében a tálib fegyveresek megrohamoztak egy állami katonai iskolát Pesavarban, s meggyilkoltak 134 embert, többségében diákokat. Ez volt az ország történetének legsúlyosabb terrortámadása. A kormány ezután több száz feltételezett szélsőségest ölt meg vagy vett őrizetbe terrorellenes műveletek keretében.

Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb 1628 embert vettek őrizetbe Törökországban

  Újabb 1628 embert vettek őrizetbe Törökországban

  Összesen 1628 embert vettek őrizetbe Törökországban egy kiterjedt, országos szintű biztonsági művelet keretében – jelentették be szombaton a török biztonsági szolgálatok, a kormány hivatalos közlönye pedig arról számolt be, hogy újabb több mint 3900 közalkalmazottat bocsátottak el állásából.

 • Orbán Viktor: a magyar kormány Európa-párti

  Orbán Viktor: a magyar kormány Európa-párti

  Az Európai Unióban Magyarországon a legnagyobb a tagság támogatottsága, és ebben az eredményben benne van a kormány munkája. A magyar kormány ugyanis Európa-párti – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben szombaton, az unióban maradó tagállamok rendkívüli csúcstalálkozóját követően magyar újságírók előtt.

 • Marine Le Pen megnevezte miniszterelnök-jelöltjét

  Marine Le Pen megnevezte miniszterelnök-jelöltjét

  A május 7-i francia elnökválasztás szuverenista jelöltje, Marine Le Pen szombaton bejelentette, hogy megválasztása esetén Nicolas Dupont-Aignant, az egyik kisebb szuverenista párt elnökét nevezi ki miniszterelnöknek.