EUR: 313,16 Ft
CHF: 290,48 Ft
2016. december 03., szombat
Ferenc, Olívia

Külföld

Pokolgép robbant egy buszon Pakisztánban

Csárszadda, 2016. január 20.
Egy orvos próbálja újraéleszteni a Bacsa Hán egyetem elleni támadás egyik áldozatát a Pesavartól 50 kilométerre északkeletre fekvő Csárszadda város kórházában 2016. január 20-án. A tálib harcosok fellegvárának számító városban lévő egyetemre feltételezett iszlamista szélsőségesek hatoltak be, tüzet nyitottak az ott tanuló hallgatókra és tanárokra. A támadásban legkevesebb 19 ember életét veszítette. (MTI/EPA/Bilaval Arbab)

Pokolgép robbant szerdán egy autóbuszon az északnyugat-pakisztáni Pesavar városban, legalább 16 kormánytisztviselő meghalt, többtucatnyian megsebesültek – közölték illetékesek.

A busz a város környékéről gyűjtötte össze a tisztviselőket, és vitte őket munkába. Negyvenen-ötvenen voltak a járművön, amikor a robbanás történt.

Egy magas rangú rendőrségi illetékes azt mondta: az első vizsgálat alapján úgy tűnik, hogy a pokolgépet az utastérben rejtette el valaki. A légnyomás felszakította a busz tetejét és apró darabokra törte az ablakokat. Tizenhatan meghaltak, több mint 35 ember megsebesült.

Egészségügyi tisztviselők szerint a halálos áldozatok száma növekedhet. Duzsalil Sah, a Reading kórház szóvivője elmondta, hogy szükséghelyzetet hirdettek ki, minden orvost behívtak. A sebesültek közül sokan válságos állapotban vannak.

A tűzszerészek előzetes vizsgálata szerint tíz kilogrammos lehetett a robbanószerkezet.

Pakisztánban a sikeres katonai fellépés ellenére a kormányellenes tálibok kisebb csoportjai továbbra is képesek támadásokat indítani a biztonsági erők és polgári célpontok ellen. A tálibok egykor kiterjedt területeket tartottak ellenőrzésük alatt az ország északnyugati részében, de a 2009-ben indult katonai műveletek kisebb, elszigetelt területekre szorították vissza őket. Öt évvel később, 2014 decemberében a tálib fegyveresek megrohamoztak egy állami katonai iskolát Pesavarban, s meggyilkoltak 134 embert, többségében diákokat. Ez volt az ország történetének legsúlyosabb terrortámadása. A kormány ezután több száz feltételezett szélsőségest ölt meg vagy vett őrizetbe terrorellenes műveletek keretében.

Kapcsolódó Cikkek