EUR: 307,78 Ft
CHF: 267,37 Ft
2017. október 15., vasárnap
Teréz

Külföld

Prága pandára vágyik

Prága városa nagyon szeretne egy pandát, ezért hajlandó Kína elidegeníthetetlen részeként elismerni Tajvant és lemondani arról, hogy bármilyen módon támogassa Tibet függetlenségét – írta legújabb számában a Respekt című cseh lap.

A hetilap értesülése szerint az erről szóló “partnerségi megállapodást” Hszi Csin-ping kínai elnök közelgő csehországi látogatása alkalmával írja alá Prága és Peking polgármestere.

“Tettünk egy lépést, hogy pandát szerezzünk Prágának” – idézte a hetilap Adriana Krnacova prágai főpolgármestert.

A kínai feltételek elfogadása radikális változást jelent a prágai álláspontban.

Néhány hete még a prágai tárgyalófelek is elvetették az egyezmény pekingiek által javasolt tervezetét – mondván ők nem foglakoznak nemzetközi politikával -, de aztán konzultáltak a külügyminisztériummal, amely közölte, hogy a szöveg összhangban áll a cseh külpolitikával.

Andrej Babis milliárdos, az időközben kormányra került ANO mozgalom elnöke már 2014-ben akart szerezni egy pandát Gólyafészek nevű vidéki üdülőhelyére, de később úgy döntött, hogy inkább a prágai állatkertnek kerít egy óriáspandát, “kerül amibe kerül” – olvasható a hetilapban.

Babis jelenleg a miniszterelnök-helyettes és a pénzügyminiszter tisztségét tölti be a cseh kormányban és az ő mozgalmának tagja a prágai főpolgármester is.

Más országok tapasztalataiból ítélve a Tibet megszállásával kapcsolatos álláspont kulcsszerepet játszik a pandadiplomáciában. A világ minden óriáspandája Kína tulajdonában van, Peking csak kölcsönbe adja azokat más országoknak – emlékeztetett a cseh hetilap.

A panda iránti vágyon kívül semmi nem indokolja a két főváros partnerségi szerződését, hiszen a kereskedelmi és turisztikai kapcsolatok anélkül is virágzanak – írta a Respekt.

Kapcsolódó Cikkek

  • Az Osztrák Néppárt után a szociáldemokraták futottak be

    Az Osztrák Néppárt után a szociáldemokraták futottak be

    A vasárnapi ausztriai parlamenti választásokról közzétett legfrissebb részeredmény szerint az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) végzett a második helyen a szavazatok 27 százalékának megszerzésével, megelőzve az Osztrák Szabadságpártot (FPÖ), amely 25,9 százalékot szerzett.

  • 50 éves a Hair!

    50 éves a Hair!

    Ötven éve, 1967. október 17-én mutatták be a New York-i off-Broadway egyik kis színházában a Hair című musicalt, a hippikorszak kultuszművét, amelynek filmváltozatát 1979-ben Milos Forman készítette el.