EUR: 311,43 Ft
CHF: 260,99 Ft
2018. április 23., hétfő
Béla

Külföld

Prága pandára vágyik

Prága városa nagyon szeretne egy pandát, ezért hajlandó Kína elidegeníthetetlen részeként elismerni Tajvant és lemondani arról, hogy bármilyen módon támogassa Tibet függetlenségét – írta legújabb számában a Respekt című cseh lap.

A hetilap értesülése szerint az erről szóló “partnerségi megállapodást” Hszi Csin-ping kínai elnök közelgő csehországi látogatása alkalmával írja alá Prága és Peking polgármestere.


“Tettünk egy lépést, hogy pandát szerezzünk Prágának” – idézte a hetilap Adriana Krnacova prágai főpolgármestert.

A kínai feltételek elfogadása radikális változást jelent a prágai álláspontban.

Néhány hete még a prágai tárgyalófelek is elvetették az egyezmény pekingiek által javasolt tervezetét – mondván ők nem foglakoznak nemzetközi politikával -, de aztán konzultáltak a külügyminisztériummal, amely közölte, hogy a szöveg összhangban áll a cseh külpolitikával.

Andrej Babis milliárdos, az időközben kormányra került ANO mozgalom elnöke már 2014-ben akart szerezni egy pandát Gólyafészek nevű vidéki üdülőhelyére, de később úgy döntött, hogy inkább a prágai állatkertnek kerít egy óriáspandát, “kerül amibe kerül” – olvasható a hetilapban.

Babis jelenleg a miniszterelnök-helyettes és a pénzügyminiszter tisztségét tölti be a cseh kormányban és az ő mozgalmának tagja a prágai főpolgármester is.

Más országok tapasztalataiból ítélve a Tibet megszállásával kapcsolatos álláspont kulcsszerepet játszik a pandadiplomáciában. A világ minden óriáspandája Kína tulajdonában van, Peking csak kölcsönbe adja azokat más országoknak – emlékeztetett a cseh hetilap.

A panda iránti vágyon kívül semmi nem indokolja a két főváros partnerségi szerződését, hiszen a kereskedelmi és turisztikai kapcsolatok anélkül is virágzanak – írta a Respekt.

Kapcsolódó Cikkek