2018. április 22., vasárnap
Csilla, Noémi

Egyéb XVII.kerület

Rákosligeten is az áldozatokra emlékeztek

Tanúk és túlélők címmel szervezett beszélgetést a Rákosligeti Polgári Kör a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja előestéjén. Zsámbokréty Zénó, 56-os forradalmár, elítélt, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége kerületi elnökének segítségével képet kaphattak a hallgatók a korabeli állapotokról, míg Galgóczy Árpád költő, műfordító révén bepillantást nyerhetett a közönség, hogyan is lehetett túlélni a gulág megpróbáltatásait. Az Országgyűlés 2000. június 13-án határozott arról, hogy február 25-ét a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává nyilvánítja. A kommunista diktatúrák halálos áldozatait világviszonylatban százmillióra becsülik. Kelet-Európában a számuk eléri az egymilliót, de jóval többre tehető azok száma, akiket a diktatúra hétköznapi valósága testileg és lelkileg megnyomorított.

Tanúk és túlélők, Beszélgetés a RÁKOSLIGETI POLGÁRI KÖR szervezésében, GALGÓCZY ÁRPÁD, ZSÁMBOKRÉTY ZÉNÓ (Fotó: Keresztesi Balázs)

Zsámbokréty Zénó és Galgóczy Árpád hatvanéves történeteket elevenítettek fel
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Kapcsolódó Cikkek

 • Négy embert megöltek egy étteremben

  Négy embert megöltek egy étteremben

  Négy embert megölt, további hármat pedig megsebesített egy lövöldöző férfi vasárnapra virradó éjjel az egyesült államokbeli Nashville közelében egy Waffle House étteremben.

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.