EUR: 307,63 Ft
CHF: 287,11 Ft
2017. január 18., szerda
Piroska

Külföld

Rekordszámú jelölés a Nobel-békedíjra

Rekordszámú jelölés érkezett idén a Nobel-békedíjra: 376 jelöltre tettek javaslatot, csaknem százzal többre az előző rekordot jelentő 2014-es 278 jelölésnél – közölte kedden a norvégiai Nobel-bizottság.

A testület tájékoztatása szerint idén 228 személy és 148 szervezet verseng a világ legrangosabb politikai-közéleti elismeréséért.

Az öttagú bizottság általában 200-nál több jelölést szokott kapni.

Világszerte ezrek – parlamenti képviselők és miniszterek, korábbi díjazottak, nemzetközi testületek tagjai, egyetemi tanárok – jogosultak jelölni egy személyt vagy szervezetet a Nobel-békedíjra. A szabályok szerint a jelöltlista legalább ötven évig titkos, de a jelölők dönthetnek úgy, hogy bejelentik az általuk javasoltak kilétét.

Így például tudni lehet, hogy az idei Nobel-békedíjra felterjesztett személyek és szervezetek listáján Ferenc pápa, Juan Manuel Santos kolumbiai elnök és Timoleón Jiménez, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) vezetője, valamint az afgán női kerékpárcsapat is szerepel.

A Nobel-békedíjra február elsejéig lehetett jelölni, a díj nyertesének nevét októberben teszik közzé, a kitüntetést pedig december 10-én Oslóban adják át.

Tavaly a tunéziai Nemzeti Párbeszéd Kvartettnek ítélték oda az elismerést. A kvartett azzal érdemelte ki a kitüntetést, hogy nagyban hozzájárult a plurális társadalom felépítéséhez az észak-afrikai országban.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • A Huaweinél tett látogatást Varga Mihály

    A Huaweinél tett látogatást Varga Mihály

    Magyarország a digitális technológiák fejlesztésének regionális központjává kíván válni – hangsúlyozta vendéglátóinak Varga Mihály a kínai Sencsenben a telekommunikációs termékeket gyártó Huaweinél, és az elektromos járműveket és akkumulátorokat előállító Build Your Dreamsnél (BYD) tett szerdai látogatásán.

  • Joachim Gauck: súlyos veszélyek fenyegetik Németországot

    Joachim Gauck: súlyos veszélyek fenyegetik Németországot

    A mai a “legjobb és legdemokratikusabb” Németország, amely valaha létezett, de súlyos veszélyek fenyegetik stabilitását – mondta szerdán Berlinben Joachim Gauck német szövetségi elnök az államfői munkásságát lezáró búcsúbeszédében.