EUR: 307,78 Ft
CHF: 281,92 Ft
2017. május 25., csütörtök
Orbán

Életmód

Retro édességek! Ön emlékszik még rájuk?

Pemetefű gyógycukorka, Kojak- és kakasos nyalóka, robbanós cukor, Donald rágó, Melba kocka és Párizsi kocka − a nyolcvanas évek slágerédességei. Ön is emlékszik még rájuk?

pemetef-cukor

A négyféle gyógynövény oldatából előállított édesség pontos receptjét csak nagyon kevesen ismerhették

A pemetefű gyógycukorkát egy békéscsabai gyógyszerész, Réthy Béla kísérletezte ki. A négyféle gyógynövény oldatából előállított édesség pontos receptjét csak nagyon kevesen ismerhették.

A Kojak-nyalóka több mint ötvenéves.  1965-ben kezdték el gyártani, de csak a 70-es években kapta a Kojak nevet, hiszen akkor tombolt a Kojak-láz Telly Savalasnak köszönhetően, aki zseniálisan formálta meg a dohányzásról leszokó, állandóan nyalókázó felügyelőt. A Kojak-nyalóka fogyasztásnak többféle szertartása volt: a profik először lenyalták a csokimázt, majd a gömbformát megtartva nyalták a pálcikáig.

kojak3

Kojak-nyalóka

A kreatívak oválissá formálták, a barbárok pedig egyszerűen szétrágták. A kakasos nyalóka a vurstli elengedhetetlen kelléke volt és kíméletlenül vérpirosra színezte a nyelvet.

kakasos

Kakasos nyalóka

A robbanós cukor eleinte vicces volt, aztán egy városi legenda miatt számos szülő tiltólistára tette. Elterjedt ugyanis, hogy ha vizet iszunk rá, felrobbanhat a gyomrunkban. Valójában senki nem merte kipróbálni, igaz-e. Hamarosan azt kezdték mesélni, hogy Amerikában több állam betiltotta az édességet.

A Donald rágó nem volt ilyen veszélyes, és a nagy tételű kiszerelésért „csak” a szomszédos Jugoszláviáig kellett menni. Értékét jelentősen növelte a hozzá csomagolt néhány mini képregény.

A Melba és a Párizsi kocka szinte minden néni ridiküljében ott lapult. Az ABC-k pénztárgépei mellől a vásárlás utolsó pillanatában is a kosárba lehetett dobni, most pedig ha nosztalgiázni támad kedvünk, akár a benzinkút pénztáránál is beszerezhető. A Melba ananászos és narancsos krémmel van töltve,  a Párizsi pedig mi mással, mint selymes, csokis párizsi krémmel.

Kapcsolódó Cikkek

 • Keller András: Az ázsiaiak rajonganak a magyar zenéért

  Keller András: Az ázsiaiak rajonganak a magyar zenéért

  Egyedülálló komolyzenei turnéra készül Ázsiában Keller András és Gidon Kremer. A világhírű hegedűművészek és az általuk vezetett zenekarok egyedülálló módon, együttes erővel készülnek bemutatni az ázsiaiaknak a nyugati zeneirodalom legszebb műveit az elmúlt három évszázadból.

 • Forró téma a nyári szabadság

  Forró téma a nyári szabadság

  Minden évben minimum két hét folyamatos pihenésre lenne szükség ahhoz, hogy a hétköznapi mókuskerékből kiszálljunk, és így feltöltődjünk.

 • Egyre népszerűbb a netes bankolás

  Egyre népszerűbb a netes bankolás

  Bár a bankfiókok továbbra is fontos szerepet töltenek be az ügyek intézésében, egyre többen használnak hazánkban internetbankot és mobilalkalmazást.

 • A tetőn spórolhatunk a legtöbbet

  A tetőn spórolhatunk a legtöbbet

  Csak minden hatodik magánépíttető gondolkozik energiahatékony és korszerű tetőben, holott építkezés vagy felújítás során 71 százalék számára az egyik legfontosabb szempont a jó hőszigetelés kialakítása.