EUR: 304,92 Ft
CHF: 277,00 Ft
2017. július 24., hétfő
Kinga, Kincső

Életmód

Retro édességek! Ön emlékszik még rájuk?

Pemetefű gyógycukorka, Kojak- és kakasos nyalóka, robbanós cukor, Donald rágó, Melba kocka és Párizsi kocka − a nyolcvanas évek slágerédességei. Ön is emlékszik még rájuk?

pemetef-cukor

A négyféle gyógynövény oldatából előállított édesség pontos receptjét csak nagyon kevesen ismerhették

A pemetefű gyógycukorkát egy békéscsabai gyógyszerész, Réthy Béla kísérletezte ki. A négyféle gyógynövény oldatából előállított édesség pontos receptjét csak nagyon kevesen ismerhették.

A Kojak-nyalóka több mint ötvenéves.  1965-ben kezdték el gyártani, de csak a 70-es években kapta a Kojak nevet, hiszen akkor tombolt a Kojak-láz Telly Savalasnak köszönhetően, aki zseniálisan formálta meg a dohányzásról leszokó, állandóan nyalókázó felügyelőt. A Kojak-nyalóka fogyasztásnak többféle szertartása volt: a profik először lenyalták a csokimázt, majd a gömbformát megtartva nyalták a pálcikáig.

kojak3

Kojak-nyalóka

A kreatívak oválissá formálták, a barbárok pedig egyszerűen szétrágták. A kakasos nyalóka a vurstli elengedhetetlen kelléke volt és kíméletlenül vérpirosra színezte a nyelvet.

kakasos

Kakasos nyalóka

A robbanós cukor eleinte vicces volt, aztán egy városi legenda miatt számos szülő tiltólistára tette. Elterjedt ugyanis, hogy ha vizet iszunk rá, felrobbanhat a gyomrunkban. Valójában senki nem merte kipróbálni, igaz-e. Hamarosan azt kezdték mesélni, hogy Amerikában több állam betiltotta az édességet.

A Donald rágó nem volt ilyen veszélyes, és a nagy tételű kiszerelésért „csak” a szomszédos Jugoszláviáig kellett menni. Értékét jelentősen növelte a hozzá csomagolt néhány mini képregény.

A Melba és a Párizsi kocka szinte minden néni ridiküljében ott lapult. Az ABC-k pénztárgépei mellől a vásárlás utolsó pillanatában is a kosárba lehetett dobni, most pedig ha nosztalgiázni támad kedvünk, akár a benzinkút pénztáránál is beszerezhető. A Melba ananászos és narancsos krémmel van töltve,  a Párizsi pedig mi mással, mint selymes, csokis párizsi krémmel.

Kapcsolódó Cikkek

  • Forró testbe hideg levest!

    Forró testbe hideg levest!

    Az étkezés a kánikulában nehéz ügy, hiszen a hőség által megterhelt szervezet nem kívánja a nehéz táplálékot, a tartalmas ételeket és a rostokat.

  • Kicsi a kocsi, de mindent tud, amit a nagyobbak

    Kicsi a kocsi, de mindent tud, amit a nagyobbak

    Hogyan kell eladni ma a piacon egy lendületes kis vagy alsó középkategóriás autót? Úgy tűnik, jó felszereltséggel. Most éppen a Ford hirdeti a vadonatúj Fiestáról, hogy a legtöbb vezetéssegítő rendszerrel ellátták a flotta szinte legkisebbjét, de korábbi autóbemutatóink alanyai, a Micra és az Ignis is tartogatott meglepetéseket.